Δήλωση Σωκράτη Ξυνίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Δήλωση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, του Συντονιστή της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Σωκράτη Ξυνίδη, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ από την Κυριακή των εκλογών. Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ από την Κυριακή των εκλογών οφείλω να δηλώσω τα εξής.

Δήλωση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, του Συντονιστή της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Σωκράτη Ξυνίδη, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ από την Κυριακή των εκλογών. 


 


Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ από την Κυριακή των εκλογών οφείλω να δηλώσω τα εξής.


Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ως ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό κίνημα, που βασίστηκε στις αρχές που διαμόρφωσε η δημοκρατική παράταξη της χώρας μας.


 


Οι αξίες και οι αρχές αυτής της δημοκρατικής παράταξης σχηματοποιήθηκαν και μετατράπηκαν σε πολιτικό μανιφέστο από την μεγαλύτερη πολιτική φυσιογνωμία της μεταπολεμικής Ελλάδας τον Ανδρέα Παπανδρέου. 


Κυβέρνησε την Ελλάδα, επέφερε την αποκατάσταση των πολιτικά διωγμένων και των κοινωνικά και οικονομικά μη προνομιούχων.


 


Η βιολογική αδυναμία του οδήγησε στην διαδοχή τον Κώστα Σημίτη. Ιεράρχησε τα δομικά προβλήματα της χώρας και έθεσε τους στόχους της Ελλάδας, τους οποίους και κατέκτησε έναν προς έναν.


 


Σε παράλληλο δρόμο με αυτή του την πορεία ως πρωθυπουργός, μετάλλαξε το κίνημα σε κόμμα-μηχανισμό στήριξης των κυβερνητικών επιλογών και υποστήριξής του με ανθρώπινο δυναμικό. 


Ο λαός καταδίκασε την μετάλλαξη αυτή. Ενώ επιδοκίμαζε τις κυβερνητικές επιδόσεις καταδίκασε το κόμμα και την αποϊδεολογικοποίησή του.


 


Το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου ανακούφισε τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών αποδεχόμενος να ξεκινήσει την πολιτική του ιστορία ως αρχηγός της δημοκρατικής παράταξης με μια ήττα.


Συνέχισε μιλώντας για πράγματα άγνωστα μέχρι τότε.


 


Κοινωνία των πολιτών, κοινωνία της πληροφορίας, συμμετοχική δημοκρατία προκάλεσαν καταρχήν απορία αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας.


Έπεισε να ξανά ασχοληθούν με την πολιτική πρόσωπα της κοινωνίας και όχι των κομματικών μηχανισμών που μέχρι πρότινος δεν έβρισκαν κίνητρο να το κάνουν.


 


Τοποθετήθηκε με τόλμη σε ζητήματα που θα μπορούσε εύκολα να αντιπαρέλθει χάριν πολιτικού κόστους, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα της άποψής του. Έκανε όμως και σημαντικά λάθη. 


 


 Ως εκ του χαρακτήρα του δεν ήρθε ποτέ σε ρήξη με το Χθες, το οποίο ούτε μια στιγμή δεν συμβιβάστηκε με την αλλαγή του πολιτικού επιπέδου που επέβαλε.


 


Δεν έγινε ποτέ αγαπημένος των ΜΜΕ γιατί δεν διαπραγματεύτηκε μαζί τους ούτε την μελλοντική πρωθυπουργία του ούτε την ιδιοσυγκρασία του. Δεν εξέφρασε πάντα άμεση πολιτική αίσθηση στον λαό, αφού πολλές φορές εγκλωβίστηκε σε ελιτίστικες και ακαδημαϊκές εισηγήσεις. 


 


 Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν ηττήθηκαν σε αυτές τις εκλογές. Κατέκτησαν τον ενδιάμεσο στόχο της εξοικείωσης των ελλήνων πολιτών με το σύγχρονο παγκόσμιο γίγνεσθαι.


 


Έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Να καταστήσουμε την Ελλάδα προωθημένη κοιτίδα αυτού του νέου παγκόσμιου γίγνεσθαι. Κι αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε με ευφυολογήματα και βερμπαλισμούς. Θα το πετύχουμε με όραμα, πίστη, εθνική στρατηγική και συλλογική προσπάθεια.


 


Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν ολοκλήρωσαν την πολιτική τους πορεία. Μόλις τώρα την ξεκινούν.


 


Σωκράτης Ξυνίδης


Συντονιστής Ν.Ε. Ξάνθης


του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button