Υποψήφια κυβέρνηση με 16 υπουργεία παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου

Τέσσερις άξονες και 16 υπουργεία περιλαμβάνει η υποψήφια κυβέρνηση, που παρουσίασε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεσμεύτηκε να μην επιτρέψει την κομματικοποίηση του κράτους και την κρατικοποίηση του ΠΑΣΟΚ.

Τέσσερις άξονες και 16 υπουργεία περιλαμβάνει η υποψήφια κυβέρνηση, που παρουσίασε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεσμεύτηκε να μην επιτρέψει την κομματικοποίηση του κράτους και την κρατικοποίηση του ΠΑΣΟΚ. 


Οι τέσσερις άξονες είναι οι εξής: Α. Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας 


* Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υπόθεσεων 


* Υπουργείο ΑμυναςΒ. Κοινωνικού Κράτους και Αλληλεγγύης * Υπουργείο Παιδείας, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Θρησκευμάτων 


* Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 


* Υπουργείο ΕργασίαςΓ. Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης 


* Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών 


* Υπουργείο Ανάπτυξης και Παραγωγικών Πόρων 


* Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 


* Υπουργείο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας 


* Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας 


* Υπουργείο Δημοσίων Έργων, Υποδομών και Δικτύων 


* Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού 


* Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης (αναβαθμίζεται) 


* Υπουργείο Εμπορικής ΝαυτιλίαςΔ. Ανασυγκρότησης του Κράτους * Υπουργείο Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Ασφάλειας 


* Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας


Επίσης, θα υπάρχουν και δύο υπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ, οι οποίοι θα συντονίζουν συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία θα θέτει ως απόλυτες προτεραιότητες ο πρωθυπουργός, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θα είναι υπουργός.


Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι μια από τις πρώτες του προτεραιότητες θα είναι η ενίσχυση του Κοινοβουλίου με πρόσθετες ελεγκτικές και διαβουλευτικές λειτουργίες, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων Αρχών.


Ακόμη, θα ιδρυθεί Συμβούλιο Εθνικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, το οποίο θα έχει υπερκομματική σύνθεση.


Σε αυτό δεν θα συμμετέχουν υπουργοί, ούτε θα διαθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες. Θα μετέχουν όλοι όσοι έχουν χρηματίσει επίτροποι στην ΕΕ, όσοι έχουν χρηματίσει σε υψηλές θέσεις διεθνών οργανισμών καθώς και προσωπικότητες του ελληνισμού της διασποράς.


Το Συμβούλιο Εθνικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.


Εξηγώντας τους στόχους της κυβέρνησής του ο κ. Παπανδρέου είπε:


“Το κυβερνητικό μοντέλο που παρουσιάζω σήμερα στοχεύει στην αποτελεσματική και την απόλυτη προσήλωση στους στόχους που έχουμε θέσει.


Το κυβερνητικό μοντέλο εγγυάται την ταχύτητα την ευελιξία, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία.


” Έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε την Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Θέλω να συγκροτήσω μια κυβερνητική ομάδα με συνοχή, με αποτελεσματικότητα, με προοπτική, που θα στηρίζεται στη γνώση, την εμπειρία, τις νέες ιδέες και τις δυνατότητες που έχει όχι μόνο το κίνημα του ΠΑΣΟΚ, αλλά ευρύτερα η κοινωνία”.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button