«Θα είναι μία σκληρή προεκλογική περίοδος»

Ιδιαίτερα σκληρή χαρακτηρίζει ο Χρήστος Μούρκας την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, με την έννοια ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να πείσουν τους συνδημότες μας ότι η πολιτική τους ταυτότητα σαν πολίτες και δημότες αυτής της πόλης έχει αξίες και διάθεση προσφοράς. Γέννημα θρέμμα αυτής της πόλης ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης αγωνιά για το αύριο αυτής της πόλης, αναζητεί πολιτικές προτάσεις που θα απαλύνουν τους Ξανθιώτες από τα δύσκολα καθημερινά προβλήματα που βιώνουν.

Ιδιαίτερα σκληρή χαρακτηρίζει ο Χρήστος Μούρκας την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, με την έννοια ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να πείσουν τους συνδημότες μας ότι η πολιτική τους ταυτότητα σαν πολίτες και δημότες αυτής της πόλης έχει αξίες και διάθεση προσφοράς. Γέννημα θρέμμα αυτής της πόλης ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης αγωνιά για το αύριο αυτής της πόλης, αναζητεί πολιτικές προτάσεις που θα απαλύνουν τους Ξανθιώτες από τα δύσκολα καθημερινά προβλήματα που βιώνουν.


Η προεκλογική περίοδος στην ουσία έχει ξεκινήσει


Τονίζει ότι η παράταξη που συμμετέχει με επικεφαλή τον Δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη έχει επωμισθεί ένα δύσκολο έργο μέσα σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.


Αξιολογώντας το έργο των τελευταίων χρόνων αναφέρει ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση με μία πληθώρα τεχνικών έργων και ενεργειών.


Ο κ. Μούρκας βλέπει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα αντιμετωπίσει προβλήματα με την υλοποίηση του Καλλικράτη. «Είναι μία νέα μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να απορροφηθούν οι οποιοιδήποτε κραδασμοί που θα επέλθουν στον νέο τρόπο διοίκησης».


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ: Γιατί λοιπόν να σας ξαναψηφίσει ο κόσμος;


ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΡΚΑΣ: «Πιστεύω ότι η παράταξή μας συνδυάζει δύο θεμιτά πράγματα που είναι και η πολιτική μας φιλοσοφία. Συνδυάζει την εμπειρία, την γνώση και το καινούριο το οποίο έχει διάθεση να προσφέρει για την πόλη μας».


Α.Π. Θα δώσει όλα αυτά που λέτε ο υπό ίδρυση συνδυασμός;


ΧΜ: «Εκτιμώ ότι ο δήμαρχος λειτουργεί προς την σωστή κατεύθυνση, έχει κάνει τις επιλογές του, έχει την δυνατότητα να συμπληρώσει κάποιες επιλογές και έχει την δυνατότητα να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Θα κοιτάξει να παντρέψει την εμπειρία με το καινούριο και την διάθεση για προσφορά».


Α.Π. Πώς κρίνεται την μέχρι τώρα στάση της αντιπολίτευσης στο παραγόμενο έργο σας.


Ο κ. Μούρκας χαρακτηρίζει στείρα την αντιπολιτευτική τακτική των παρατάξεων που συμμετέχουν στο πολιτικό σκηνικό: «Είναι μία εύκολη υπόθεση γιατί ο οποιοσδήποτε μπορεί να την ασκήσει και σε οποιοδήποτε θέμα αφού δεν έχει κανένα κόστος. Όπως παραδείγματος χάριν στον τομέα της επιλογής των έργων θα μπορούσαν άνετα να κρίνουν γιατί δεν έγινε η άλφα ή βήτα επιλογή έργων. Είμαι λάτρης της δομικής πολιτικής. Θα προτιμούσα η αντιπολίτευση να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις αλλά παράλληλα να προτείνει που θα βρεθούν και τα σχετικά κονδύλια. Ή να μας πείσει γιατί πρέπει να γίνει η επιλογή ενός άλλου έργου. Ως τώρα είδα μια γενική αντιπολιτευτική γραμμή σε πρακτική κενού».


Α.Π. Με δεδομένη την δύσκολη οικονομική συγκυρία σε ποια σημεία θα μπορούσε η συμπολίτευση με γνώμονα το κέρδος της τοπικής κοινωνίας να συμφωνήσει. Ποια είναι αυτά τα κοινά σημεία και αν υπάρχουν;


ΧΜ: «Δική μου άποψη είναι αυτή τη στιγμή για το καλό της πόλης μου οποιαδήποτε πρόταση είναι επώνυμα υλοποιήσιμη και στην κατεύθυνση της θετικής πρακτικής είναι συζητήσιμη και θα μπορούσε κάλλιστα να υιοθετηθεί.


Ο Χρήστος Μούρκας μιλώντας για το νέο κυνοκομείο, μία υπόθεση που του χρέωσε ο Δήμαρχος προσωπικά, αναφέρει ότι αυτή η πολιτική πρωτοβουλία ξεκίνησε από το 2008, καθυστέρησε για λόγους πρακτικής πλευράς. Δεν υπήρχε το συγκεκριμένο οικόπεδο, με συγκεκριμένες προδιαγραφές ούτος ώστε να μπορέσει να βγάλει άδεια χρήσης. Μετά από έρευνα βρέθηκε ένα κομμάτι που ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο πληροί αυτές τις προϋποθέσεις και ο δήμος μπήκε στην διαδικασία να αποκτήσει το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο και η όλη διαδικασία κράτησε περίπου 4 μήνες και το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο μεταγράφηκε στα περιουσιακά στοιχεία της δημοτικής αρχής στο υποθηκοφυλακείο. Ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης. Ήδη την Δευτέρα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ΔΥΠΕΧΟ με την μηχανικό που χειρίζεται το ζήτημα θα παρθεί η τελική έγκριση για την παρέκκλιση των όρων δόμησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η άδεια έγκρισης είναι θέμα κάποιων ημερών. Τονίζει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου και ευελπιστεί ότι σε ένα δίμηνο να δημοπρατηθεί το έργο.


4ο δημοτικό σχολείο και η μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο


Αναφερόμενος στην χρηματοδότηση του 4ου δημοτικού σχολείου είπε: «Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι μέχρι τα τέλη του 2008 δεν ήμουν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος των υπηρεσιών που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα και ως εκ τούτου δεν είχα αρμοδιότητες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Θα σας πω μάλιστα ότι για την συγκεκριμένη χρηματοδότηση δεν είχα την σχετική πληροφόρηση. Απ ότι γνωρίζω για δεν υπήρχε μεταγραφεί του συγκεκριμένου ακινήτου τον χρόνο που έπρεπε από πλευράς δήμου και μάλιστα με πολιτικό προϊστάμενο εκείνη την εποχή εμένα τον ίδιο. Το διέψευσα κατηγορηματικά, προσκόμισα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ότι δηλώθηκε το ακίνητο στο Εθνικό Κτηματολόγιο και ως εκ τούτου ακολουθήθηκε μία διαδικασία πλέον της μεταγραφής του συγκεκριμένου ακινήτου στο υποθηκοφυλακείο Ξάνθης για κτήση τίτλου το οποίο όμως στο χρόνο που έπρεπε να γίνει δεν ήμουν εγώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Επίσης θέλω να αναφέρω ότι δεν έχω καμία σχέση με το τέταρτο δημοτικό σχολείο ούτε ως πρόεδρος ούτε ως απλό μέλος, έχω σχέση με το δωδέκατο δημοτικό σχολείο το οποίο συναυλίζεται με το 4ο δημοτικό σχολείο και πιστεύω ότι με την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τον διευθυντή του 12ου κ. Σάββα Μελισσόπουλο έχουν επιτευχθεί αρκετά πράγματα.


Α.Π. Θα είστε υποψήφιος;


Χ.Μ: Ναι θα είμαι υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Στυλιανίδη που είναι δήμαρχος εδώ και τέσσερα χρόνια. Θέλω να τονίσω πώς ο δήμαρχος γεννήθηκε μεγάλωσε και πόνεσε αυτή την πόλη, προσπαθεί με κάθε τρόπο να την αναδείξει μέσα από τα έργα και τις πρακτικές του. Οπωσδήποτε γίνονται και κάποιες παραλήψεις και λάθη. Όμως αυτά γίνονται όταν κάποιος δουλεύει και ενεργεί. Όποιος δεν κάνει έργα δεν κάνει και λάθη.


Α.Π. Γιατί να σας ψηφίσουν οι συνδημότες σας;


Χ.Μ: «Νομίζω ότι η προσφορά μου δύο χρόνια από πλευράς της θέσης αντιδημάρχου στις αρμόδιες υπηρεσίες που λειτούργησα είχε ένα αποτέλεσμα με προσωπικές παρεμβάσεις και καλές συνεργασίες το οποίο φαίνεται στην πόλη μας και όπως είχα δηλώσει και παλαιότερα δεν αρκεί μόνο ο τίτλος για να μπορέσεις να λειτουργήσεις και να έχει μία καλή απόδοση όσον αφορά το επίπεδο παρουσίας άρα δεν είναι μόνο θέμα τίτλου. Είναι η αγάπη και η διάθεση προσφορά στον κόσμο και πόσο επιθυμείς μερικά πράγματα να επιτευχθούν ως στόχοι και κατά πόσο μπορείς να τους υλοποιήσεις».


Α.Π. Κύριε Μούρκα, αν επανεκλεγείτε ποια θα είναι η προτεραιότητά σας ως δημοτικός σύμβουλος την οποία και θα προτείνεται προς υλοποίηση στο Σώμα.


Χ.Μ: «Ως τεχνοκράτης που είμαι, μέλημά μου είναι να παρουσιάσω ένα τεχνικό έργο που να γίνει προσβάσιμο, αγαπητό σε όλο τον κόσμο με άμεση προτεραιότητα την αναβάθμιση της παλιάς πόλης.


Α.Π. Μια και το θέσατε να μπαίνουν αυτοκίνητα στην παλιά πόλη;


ΧΜ: «Το θέμα του αυτοκινήτου στην παλιά πόλη είναι ένα μεγάλο ζήτημα και πρέπει να το προσεγγίσουμε με σύνεση. Οι προτάσεις που ακούστηκαν είναι μη υλοποιήσιμες. Προτεραιότητα κάποια έργα που πρέπει να γίνονται στην παλιά πόλη πρέπει να γίνονται γρήγορα και εκεί θα βοηθήσει η διεύθυνση νεοτέρων μνημείων στην Ξάνθη με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε την όλη διαδικασία παρεμβάσεων από την Θεσσαλονίκη και Αθήνα που είναι αρκετά χρονοβόρα. Ο δήμος πρέπει να κάνει περισσότερες παρεμβάσεις».


Α.Π. Χρειάζονται παρεμβάσεις;


ΧΜ: «Σαφώς και χρειάζονται».


Α.Π: «Ενοποίηση πλατειών».


Χ.Μ: «Από το 2008 είχα δηλώσει για την ενοποίηση των πλατειών ότι θα είναι ένα πετυχημένο έργο. Είναι μία πολύ καλή δουλειά η οποία στην ουσία ενοποιεί τους δύο ιστούς της πόλης με τον παλιό ιστό της πόλης που έχει επισκεψιμότητα και που θα γίνει ποιο προσβάσιμος στον επισκέπτη της πόλης. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τα έργα της αναβάθμισης του κέντρου καθώς επίσης και όλων των περιοχών τις οποίες θεωρούμε ότι είναι υποβαθμισμένες».


Α.Π. Κύριε Μούρκα σας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι έχετε εγκαταλείψει το δημοτικό πάρκιγκ.


Χ.Μ. «Αν θέλουμε να αποκτήσουμε προσβασιμότητα στο κέντρο βλέπουμε ότι η πόλη έχει ανάγκη από ένα ανατολικο και ένα δυτικό πάρκιγκ. Υπάρχει ανατολικά η σκέψη και συγκεκριμένη πρόταση την οποίαν πρέπει να εξετάσουμε όσον αφορά την λαϊκή (παζάρι). Αυτό θα μπορούσαμε ως δημοτική αρχή να το εκμεταλλευτούμε. Στην δυτική πλευρά της πόλης μία λύση που προτείνεται και στα όρια του ΓΠΣ και υπάρχει μία σκέψη για το Γκαίριγκ.


Α.Π. Υπάρχει σκέψη αυτό περιουσιακό στοιχείο να έρθει στον δήμο;


Χ.Μ «Εμείς ως δημοτική αρχή θα το επιθυμούσαμε πάρα πολύ αυτό. Ήδη έγιναν κάποιες συζητήσεις. Βέβαια αυτό είναι σε επίπεδο ηγεσίας μεταξύ δημάρχου και Νομάρχη. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω κάποια πράγματα. Πάντως γνωρίζω ότι έγιναν κάποιες επαφές.


Α.Π. Δύο κουβέντες για τους επαγγελματίες της πόλης μας. Περνάνε δύσκολα. Πώς θα μπορέσει η νέα δημοτική αρχή να στηρίξει αυτούς τους συνδημότες μας;


Χ.Μ. «Θα μιλήσω ως επαγγελματίας και εγώ. Το πρόβλημα είναι τεράστιο σε οικονομική βάση. Το περνάμε όλοι μας. Υπάρχει μία οικονομική κρίση. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι πιστεύω πώς ο επαγγελματίας θα αποκτήσει ωφέλει με την προσβασιμότητα πεζών στο κέντρο παρά με την ανεπιθύμητη διέλευση των οχημάτων που γινόταν σε διπλές και τριπλές γραμμές. Πιστεύω ότι η βόλτα φέρνει την διάθεση κάποιος να επισκεφτεί το κατάστημα και να αγοράσει κάτι και ο επισκέπτης να αποκτήσει μία καταναλωτική βάση. Το τονίζω αυτό γιατί τα εμπορικά καταστήματα είτε το θέλουμε είτε όχι θα αναπτυχθούν εκ των πραγμάτων στην περιοχή μας άρα λοιπόν η επιλογή αυτού που έχει όχημα θα είναι να πηγαίνει στα εμπορικά καταστήματα. Στο κέντρο λοιπόν θα έχει ευκαιρία να ανταγωνιστεί ο επαγγελματίας της Ξάνθης μέσω των επισκεπτών και των πεζών της περιοχής».


Α.Π. Κυκλοφοριακό.


Χ.Μ: «Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο βασικές λύσεις για το κυκλοφοριακό της πόλης μας. Είναι η διάνοιξη της οδού Σάρδεων μέσω του Στρατοπέδου που θα εκτονώνει την κυκλοφορία μέσω του δρόμου της Εκτενεπόλ και είδη στις διασταυρώσεις γίνονται παρεμβάσεις. Θα ανακουφίσει την κίνηση στην Περικλέους, Πραξιτέλους και στην Ανδρέου Δημητρίου, όπως αντίστοιχα μελλοντικά όταν ξεκινήσει η πράξη αναλογισμού για την πλήρη διάνοιξη της οδού Τσιμισκή που η δημοτική αρχή θα δημιουργήσει τον κάθετο άξονα ο οποίος θα ενώνει την λεωφόρο Στρατού με την Σάρδεων μέσω της Βλαχοπούλου όπου θα εκτονώσει την κίνηση όσον αφορά την κάθετη διέλευση της πόλης μας και τις επιλογές σε κάποιες παρακαμπτηρίους.2


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button