ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Επιμελητήριο Ξάνθης με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων του τουρισμού από τους επαγγελματίες του κλάδου προς τους αιρετούς της Περιφερειακής και Δημοτικής διοίκησης, με σκοπό οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν πάνω στο αντικείμενο να εισηγηθούν σε αυτούς οι οποίοι καλούνται να πάρουν πολιτικές αποφάσεις γύρω από το θέμα τουρισμός.

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Επιμελητήριο Ξάνθης με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων του τουρισμού από τους επαγγελματίες του κλάδου προς τους αιρετούς της Περιφερειακής και Δημοτικής διοίκησης, με σκοπό οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν πάνω στο αντικείμενο να εισηγηθούν σε αυτούς οι οποίοι καλούνται να πάρουν πολιτικές αποφάσεις γύρω από το θέμα τουρισμός.

 


 

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΛΙΔΗΣ: “Τα προβλήματα

 που θα καταγραφούν ας γίνουν πυξίδα


 για την καλύτερη τουριστική ανάπτυξη”


 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φ. Καραλίδης, ο οποίος ήταν παρόντας στην ημερίδα, είπε ότι αυτή γίνεται με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Τουρισμού και Αγροτικής Παραγωγής Αποστόλου Αγκόρτζα, με σκοπό να καταγραφούν προβλήματα από τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση, ώστε αυτά τα προβλήματα να γίνουν η πυξίδα για την καλύτερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Βρήκε ότι αυτές οι ημερίδες κινούνται στο σωστό δρόμο και τα συμπεράσματα από αυτή την δραστηριότητα θα χρησιμοποιηθούν για το καλό του τόπου, τονίζοντας ότι αν όλα αυτά που θα ειπωθούν, παραμείνουν μόνο στα λόγια, τότε η αξία τους είναι αμελητέα. Θεώρησε όμως δεδομένο, κρίνοντας από τη διάθεση των φορέων, να δοθούν λύσεις, αξιοποιώντας τα όποια συμπεράσματα τα οποία θα αναδειχτούν από τα λάθη του παρελθόντος.

 O κ. Καραλίδης ανέφερε ότι με βάση τη συνθήκη Ραμσάρ και Νατούρα στο νομό μας και ιδιαίτερα στις παραλίες του, έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, αλλά απαιτούνται και άλλες.


 Αναφερόμενος στον ορεινό όγκο και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα Ροδόπη, είπε ότι έχουν να δοθούν πολλά στο θέμα του Αγροτουρισμού, ήπιου τουρισμού όπου και εκεί θα εστιάσουν.


 


 


Κ. ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ:


“Ο πολιτισμός ήταν αυτός που μας κράτησε ως Έθνος, ας τον ενδυναμώσουμε”


 Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς, ευχαρίστησε τους φορείς και μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, τονίζοντας πώς είναι στη φιλοσοφία της Περιφέρειας η ανάπτυξη της μέσω του τουρισμού και πολιτισμού. Επιβεβαίωσε και τη δική του διάθεση ως θεματικός Αντιπεριφερειάρχης για τον Τουρισμό να συνεργαστεί και να ακούσει τους επαγγελματίες και τους φορείς του κλάδου.


 Επεσήμανε ότι ο τουρισμός και ο πολιτισμός θα μας βγάλουν από την κρίση, τονίζοντας ότι ο πολιτισμός ήταν αυτός που μας κράτησε ως Έθνος,  συμπεραίνοντας ότι πρέπει να ενδυναμωθεί ο πολιτισμός και να ενισχυθεί ο τουρισμός στην Περιφέρεια με τα πλεονεκτήματα του θα βοηθήσει και αυτός να βγει από την κρίση και η Περιφέρεια Α.Μ.Θ.


 Χαρακτήρισε την Περιφέρεια ως ένα μικρό παιδί που μαθαίνει τώρα τα πρώτα του βήματα και πολλές φορές πέφτει και σηκώνεται, αν όμως ακούει τους γονείς του θα μάθει να περπατά.


 


 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ: “Ο τουρισμός

 αποτελεί ένα εργαλείο ανάπτυξης”


 

Ο δήμαρχος Ξάνθης είπε ότι αυτή η συνάντηση εργασίας γίνεται με την πρωτοβουλία του δήμου Ξάνθης με τη συνεργασία της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Ν. Ξάνθης ΟΤΑ Α.Ε., με θέμα την καταγραφή των προβλημάτων αλλά και τις προτάσεις των επαγγελματιών και των φορέων του Τουρισμού. ο Τουρισμός αποτελεί ένα εργαλείο ανάπτυξης και με σωστό σχεδιασμό και διαχείριση μπορεί να προσφέρει πολλά σε κάθε περιοχή.

 Η σαφήνεια είναι απαραίτητη στη στρατηγική, η οποία θα λαμβάνει υπ όψη τα προβλήματα και τις δυνατότητες κάθε περιοχής.


 Απαραίτητη προϋπόθεση να μελετηθούν οι πόροι, οι υποδομές και οι δυνατότητες ανάπτυξης της κάθε περιοχής.


 ανέφερε ότι στο πρόσφατο παρελθόν έγιναν προσπάθειες από την Περιφέρεια, το νομό και τους δήμους της περιοχής και ιδιαίτερα στον τομέα προβολής της περιοχής όπου όμως παραδέχτηκε ότι δεν ήταν αρκετά.


 Στην ανάπτυξη του τόπου, συγχρόνως με τον τουρισμό, ο δήμος Ξάνθης συμβάλλει με τον πολιτισμό και μέσα από τις πολλές εκδηλώσεις που κάνει μέσω των ΘΛΕ και των γιορτών της παλιάς πόλης. Εκανε  αναφορά στην αλλαγή των δεδομένων λόγω του Καλλικράτη που έχει σαν απόρροια τη συνένωση με την Σταυρούπολη που είναι μια ξεχωριστή και πανέμορφη περιοχή και θα πρέπει να προβληθεί πλέον ο ενοποιημένος δήμος.


 “δεν νοείται ισόρροπη ανάπτυξη χωρίς τα αναγκαία έργα υποδομής, χωρίς την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που η περιοχή μας ενδείκνυται με τον παράλληλο σεβασμό του περιβάλλοντος. πρέπει ο τουρισμός να συνδεθεί άμεσα με την αγροτική οικονομία”


 Στα αρνητικά της όλης υπόθεσης ανέφερε ότι είναι η εποχικότητα του επαγγέλματος, τα προβλήματα στις υποδομές και είναι ανάγκη να υπάρξει ενιαία στρατηγική για την προβολή της περιοχής μας και εστίαση στις επιμέρους ιδιαιτερότητες των περιοχών. Ανάδειξη της περιοχής ως χώρο πολλαπλών μορφών τουρισμού και αναψυχής όπως οικολογικό τουρισμό, πολιτιστικό, πολιτισμικό θρησκευτικό τουρισμό, τον συνεδριακό επιχειρηματικό τουρισμό, προπονητικό και αθλητικό τουρισμό για την περιοχή της Σταυρούπολης,  αξιοποίηση της εμπειρίας των επαγγελματικών και θεσμικών φορέων του τουρισμού και φυσικά μία χάραξη στρατηγικής για μία μόνιμη τουριστική πελατεία με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και άμεσος σχεδιασμός αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στον τομέα του τουρισμού.


 Επιβεβαίωσε τη διάθεσή του να ξαναγίνουν εκείνες οι απαραίτητες συναντήσεις με γνώμονα την επίλυση προβλημάτων αλλά και την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά ως δήμος δημιούργησε και την αντιδημαρχία τουρισμού. συνεχάρη τον Αντιδήμαρχο Απόστολο Αγκόρτζα για τη δραστηριότητά του στα νέα του καθήκοντα, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των προσπαθειών του δήμου Ξάνθης από την Περιφέρεια.


 


 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΓΚΟΡΤΖΑΣ

 Ο Απόστολος Αγκόρτζας, επικεφαλής της νεοσύστατης Αντιδημαρχίας Τουρισμού στο δήμο Ξάνθης, τόνισε ότι η νέα Αντιδημαρχία είναι στη φάση που ερευνά για το τι ακριβώς προβλέπει ο Καλλικράτης για αυτήν την νέα δομή, καθώς και ποιους πόρους μπορεί να αξιοποιήσει με προοπτική να επενδυθούν στον τουρισμό. Αναφερόμενος στον τρόπο χρηματοδότησης αυτής της προσπάθειας, είπε ότι για παράδειγμα ο φόρος παρεπιδημούντων πρέπει να εισπραχτεί και να αποδοθεί εκεί που πρέπει.


 Απευθυνόμενος στο ακροατήριο, έθεσε το ερώτημα τι τουρισμό θέλουμε στην περιοχή μας, θεωρώντας ως κορυφή την Σταυρούπολη στα όρια του δήμου Ξάνθης.


 Έκανε αναφορά στις ναυαρχίδες των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην Ξάνθη, λέγοντας ότι είναι αυτές που είναι μαγνήτης στην επισκεψιμότητα της περιοχής.


 τόνισε ότι ο τουρισμός ξεκινά από την ενημέρωση  και θα πρέπει να γίνεται από έναν φορέα και να περιλαμβάνει όλες τις προς προβολή περιοχές.


 Ζήτησε από το δήμο να κατασκευάσει τουριστικές ενημερωτικές πινακίδες και ο Σύνδεσμος ξενοδόχων έχει έτοιμη την μακέτα για το πώς πρέπει να είναι αυτές.


 Έκανε αναφορά στο περιεχόμενο που μπορεί να περιλαμβάνει μία επίσκεψη ενός τουρίστα, όπως το κάστρο της Ξανθίππης, τα μοναστήρια, το ποτάμι, τις παραλίες, την περιοχή της Βιστωνίδας, παράλληλα όμως έκανε αναφορά στις αρμοδιότητες που έχουν για τον ίδιο χώρο πολλοί φορείς, αυτό πρότεινε να καθοριστεί και να γνωρίζουν όλοι όσοι εμπλέκονται ποιος θα έχει ευθύνη για ποια περιοχή και τι θα κάνει προκειμένου ο χώρος να γίνει ελκυστικός στους επισκέπτες, ζητώντας σε αυτό το σημείο την παρέμβαση της Περιφέρειας.


 Επίσης έβαλε το θέμα της μεταφοράς και αναφέρθηκε στην ανάγκη αδειοδότησης στους τουριστικούς πράκτορες αδειών για μικρά 15άρια λεωφορεία, προκειμένου να μειωθεί το κόστος του επισκέπτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ταξίδι Αθήνα- Χρυσούπολη με το αεροπλάνο κοστίζει 45 ευρώ και το ταξί από τη Χρυσούπολη στην Ξάνθη 50 ευρώ, αυτό, είπε χαρακτηριστικά είναι “τουριστικοαποθητικό”.


 Στο θέμα των εκθέσεων, έβαλε προ των ευθυνών του τον Αντιπεριφερειάρχη τουρισμού λέγοντας ότι μέχρι τώρα συμμετείχαν οι φίλα προσκείμενοι στους κρατούντες προκειμένου να κάνουν οι ίδιοι ταξίδια και όχι να προβάλλουν την περιοχή μας αλλά το κόστος να μετακιλύεται στους πολίτες οι οποίοι μέσω των φόρων τα πλήρωναν τονίζοντας ότι η νούμερο ένα αγορά είναι δίπλα μας και είναι η Τουρκία με έναν πολύ καλό “κράχτη” το καζίνο της Ξάνθης και παράλληλα είναι οι όμορες χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και άλλες.


 

ΧΟΤΖΑΚΙΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: “Παρεχόμενο

 τουριστικό προϊόν με άρωμα της Ξάνθης”


 Στην συνέχεια ο κ. Γιάννης Χοτζακιάνης προϊστάμενος διαχείρισης προγραμμάτων της ΑΝΑΠΥΞΙΑΚΗΣ ΟΤΑ. Ανέφερε ότι από συστάσεως της Αναπτυξιακής έπαιξε σοβαρό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής και ειδικότερα στον τομέα τουρισμός της υπαίθρου.


 Με την διαχείριση προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε έγινε σημαντική δουλειά που κάλυψε ολόκληρο τον νομό πλην του ιστού της Ξάνθης όπου ο προϋπολογισμός του άγγιξε τα 3,5 εκ. ευρώ.


 Στην συνέχεια ο κ. Χοτσακιάνης ανέφερε ότι σήμερα με την εμπειρία που διαθέτει η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ θεωρεί ότι εκεί που πρέπει να δοθεί βαρύτητα είναι η ποιότητα και η σύνδεση της περιοχής μας σε οτιδήποτε προσφέρετε και φυσικά έκανε λόγο για την ταυτότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας.


 

Κ. ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: “Ο τουρισμός φέρνει

 φρέσκο μη δανεικό χρήμα”


 Ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων Θράκης κ. Χατζηκωνσταντίνου ανέφερε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις βιώνουν μία σκληρή πραγματικότητα που ζητούμενο είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων και πέρα από ωραία λόγια πρέπει να ενσκήψουν όλοι σε μία προσπάθεια επίλυσης όλων των προβλημάτων.


 Σημασία, τόνισε έχει να κοιτάξουν όλοι το αύριο και αυτό θα είναι που θα βγάλει από το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει τις επιχειρήσεις τουρισμού.


 Η Ξάνθη, ανέφερε ο πρόεδρος των Ξενοδοχων Θράκης, κατάφερε από τις 100.000 διανυκτερεύσεις να φτάσει στις 180.000 σε λιγότερο από 15 χρόνια. Είναι καλό, αλλά δεν είναι αρκετό.


 Κάνοντας την αυτοκριτική του είπε ότι και οι επαγγελματίες είχαν “βολευτεί” με τον Έλληνα τουρίστα ο οποίος μέχρι πρότινος είχε την δυνατότητα να ξοδεύει και από τα αστικά κέντρα να έρχεται στην περιοχή μας. Τώρα ποια αυτό δεν ισχύει και συνέκρινε την συμπεριφορά των επαγγελματιών τουρισμού με το ατόπημα του χρηματιστηρίου όπου όλοι ανεξαιρέτως επένδυσαν και έχασαν τα λεφτά τους.


 Η λύση που πρότεινε είναι πλέον η εξωστρέφεια προκειμένου να προσεγγίζουν πελάτες οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να έρθουν στην περιοχή μας για τουρισμό. Αυτό σημαίνει, τόνισε, ότι πρέπει να ξεβολευτούν επαγγελματίες και διοικούντων επισημαίνοντας πώς αν δεν υπάρχουν τουρίστες όλα όσα κουβεντιάζονται περί ανάπτυξης ουδεμία αξία έχουν.


 

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ κ. ΤΖΕΝΓΚΙΖ

 Στην συνέχεια τον λόγο πείρε ο κ. Τζεγκίζ εκ μέρους των τουριστικών πρακτόρων ως εκπρόσωπος του προέδρου του σωματείου Πρακτόρων κ. Αδαμίδη, τονίζοντας ότι και ο δικός τους κλάδος “καίγεται” για τα θέματα του τουρισμού επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση αγγίζει και αυτούς. Τόνισε στην συνέχεια ότι πρέπει να δούνε όλοι μαζί τον εισερχόμενο τουρισμό από την Τουρκία σε νέα βάση. Είναι, όπως ανέφερε, μία πολύ μεγάλη αγορά και είναι στα συν ότι οι Τούρκοι έχουνε βγει από την κρίση εδώ και αρκετό καιρό και αυτό τους δίνει την δυνατότητα να ταξιδεύουν και η αύξηση των τούρκων τουριστών από πέρυσι αυξήθηκε κατά 35% στο εξωτερικό τονίζοντας πώς είναι μία καλή ευκαιρία να πάρει η περιοχή μας ένα καλό μερίδιο αυτής της αγοράς με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ.


 

Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

 Στην συνέχεια πείρε τον λόγο ο κ. Μιχαηλίδης εκπρόσωπος επαγγελματιών εναλλακτικού τουρισμού και είπε ότι λειτουργεί συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες υποδομές τουρισμού. Πλεονέκτημα του εναλλακτικού τουρισμού είναι η διαρκής προσέλευση και ανεξάρτητα από την εποχή.


 

ΑΜΟΙΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

 Ο Αμοιράς Σταύρος σύμβουλος επιχειρήσεων ανέφερε ότι η προσπάθεια προβολής πρέπει να είναι κοινή από όλους τους φορείς προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός και αυτό πρέπει να γίνει με σχεδιασμό.


 

ΛΑΦΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: “Όχι ευχολόγια”.

 Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου “ΖΗΤΑ ΠΑΛΑΣ” Γιάννης Λαφτσόπουλος πείρε τον λόγο στην συνέχεια και ανέφερε ότι κάποια στιγμή οι επιχειρηματίες πρέπει να δουν και τα αποτελέσματα των συζητήσεων τονίζοντας ότι μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί ότι αυτά είναι πενιχρά και έφερε σαν παράδειγμα ότι δεν νοείται τουρισμός όταν οι χώροι επισκεψιμότητας των τουριστών είναι κλειστοί όπως μουσεία, εκκλησιαστικοί χώροι κ.λ.π.


 Θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να προβληθεί η πόλη και φυσικά περιοχές όπως τα Πομακοχώρια.


 Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πτώση κατά 50% των επισκέψεων και την δεινή οικονομική θέση που βρίσκονται οι επιχειρηματίες. Δυστυχώς, τόνισε χαρακτηριστικά, το κράτος σιωπά, οι τράπεζες διώχνουν τους επιχειρηματίες και απαιτούν και η εφορία απομυζά ότι έχει απομείνει από τους επιχειρηματίες. Σίγουρα αυτό, είπε, δεν είναι ότι καλλίτερο για την τουριστική ανάπτυξη.


 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button