ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

“Καλέ δώσε και μένα μπάρμπα….”….


Όμως πρίν ασχοληθώ με τον μπάρμπα και το ρευστό που μοιράζει και όχι μόνο, να ευχηθώ καλό μήνα και καλό φθινόπωρο….


Άντε να αρχίσουν τα πρωτοβρόχια μήπως και σβήσουν οι φωτιές και τη γλιτώσουμε με κάνα δυο τρύπες στο ζωνάρι….. Το ότι θα περάσουνε βαρύ χειμώνα τα οικονομικά μας ουδείς το αμφισβητεί, το θέμα είναι να μην πιάσουν πολικές θερμοκρασίες…


Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο γάιδαρος…και για να ακριβολογούμε το έκαψαν οι πύρινοι δράκοι, οι φωτιές και την ….κάναμε λαχείο….


Όμως τους Έλληνες, σαν τα βουνά που είναι συνηθισμένα στα χιόνια,… δεν τους σκιάζει φοβέρα καμιά… για λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς τη δόξα τραβούν… Τώρα για ποιά δόξα μπορούμε να μιλάμε, όταν η κουτοπονηριά ορισμένων μας κάνει περίγελο διεθνώς ….;


 


Ξαφνικά όλοι έγιναν πυρόπληκτοι και στήθηκαν στις ουρές των τραπεζών για τις πρώτες τρεις χιλιάδες ευρώ …..


 Και οι δόλιοι υπάλληλοι να προσπαθούν να διακρίνουν τους μαϊμού πυροπαθείς και να τους στείλουν εκεί που επιτάσσει μια σύγχρονη δημοκρατία …. Τελικά η ράτσα των Ελλήνων είναι σαν τον μπαξέ που έχει από όλα τα λαχανικά, τα φρούτα και τα λουλούδια….


Με τα …αγριόχορτα… να κονεύουν να μας …πνίξουν…. Αρκετά όμως με τα αγριόχορτα και τις τσουκνίδες, ώρα να ακριβολογήσουμε …. Τώρα αν φταίει ο μπάρμπας -κρατική μηχανή- που βγήκε να μοιράσει λεφτά και να χτίσει σπίτια, χωρίς προγραμματισμό και οργάνωση, για όλο αυτό το μπάχαλο, ειδική δεν είμαι για να αποφανθώ, εγώ απλώς ερώτημα θέτω…


Γεγονός είναι πως όλοι μας θα πρέπει να έχουμε και τσίπα και συνείδηση ….


Γιατί σε τελική ανάλυση όλα αυτά που υποτίθεται χαρίζει το κράτος στους πυροπθείς-και δικαίως βεβαίως- από την τσέπη μας τα παίρνει, εμείς τα προσφέρουμε, εμείς θα τα πληρώσουμε, γιατί εμείς είμαστε στην ουσία το κράτος, καθώς εμείς θα κληθούμε για μια ακόμη φορά να το στηρίξουμε διά της άμεσης και έμμεσης φορολόγησής μας ….


 


Η απαισιόδοξη πλευρά μου, λέει ότι θα περάσουμε μαύρο χειμώνα….


Και δικαιολογημένα, αφού πέρα από την οικολογική καταστροφή που είναι ανυπολόγιστη στο βάθος του χρόνου, τεράστια είναι και η οικονομική καταστροφή, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 2,5 δις ευρώ είναι οι ζημιές και αυτά που θα πρέπει να διατεθούν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και φυσικά την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών των χωριών που κάηκαν…


Με πιάνει λοιπόν τρόμος όταν σκέφτομαι πόσο δύσκολα είναι να γίνουν όλα αυτά όταν ακόμη μέχρι χθες η οικονομία της χώρας μας βρισκόταν υπό κοινοτική επιτήρηση ….και το άγρυπνο βλέμμα του Αλμούνια καραδοκούσε μήπως και παρεκκλίναμε ως χώρα της αυστηρής πολιτικής της λιτότητας……


Αν μπορούσαμε ας κάναμε και αλλιώς…. Αιματηρές οικονομίες, μηδενικές αυξήσεις, νέες τρύπες στο ζωνάρι για να μην μας πέφτει και το παντελόνι, προσπάθειες και θυσίες από όλους και κυρίως από τους απλούς πολίτες και στο τέλος ήρθε υποτιθέμενη οικονομική ανάκαμψη και ηθική δικαίωση….


 


Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τακτοποιήσαμε τα χρωστούμενα μας, τα βάλαμε σε μια σειρά και αρχίσαμε δειλά-δειλά να αναμένουμε αύξηση των δημοσιονομικών μας εσόδων….


Φυσικά για την αύξηση των δικών μας εσόδων ούτε συζήτηση, καθυστερούσε ακόμη, εξάλλου δεν είχαμε μπει και σε προεκλογική περίοδο……


Και πάνω που είχε αρχίσει να διαφαίνεται πως θα χαμογελούσε και το δικό μας χειλάκι και θα φούσκωνε λιγάκι και το δικό μας πορτοφόλι, αφού άρχισαν να μυρίζουν πρώρες εκλογές, να σου οι φωτιές….


Τώρα άντε πάλι από την αρχή….. Ξανά αιματηρές οικονομίες, πάγωμα μισθών-εικονικές αυξήσεις βέβαια θα υπάρξουν κάτι σαν το 2 και 2 ίσον μηδέν, από τη μια τσέπη θα μας τις δίνουν και από την άλλη θα μας τις παίρνουν και μάλιστα με τόκο-, αύξηση των τιμών στην αγορά, λιτότητα για να φτιάξουμε τα κατεστραμμένα….


 


Απλά πράγματα, ότι κάνει κάθε οικογένεια που έχει υποστεί μια οικονομική καταστροφή και δεν έχει μία…. Αρχίζει να κόβει το ένα μετά το άλλο….


Ξεκινά από αυτά που θεωρούνται πολυτέλεια, π.χ. διασκέδαση, άθληση και ψυχαγωγία και καταλήγει στα άκρως απαραίτητα, και αν κριθεί ανάγκη θα κόψει και μέρος από αυτά….


Αντίστοιχα θα πράξει κα το κράτος, ξεκινώντας και πάλι από τους πολίτες και ότι σχετίζεται με αυτούς και όχι από τους πολιτικούς…. Εξάλλου όποιος έχει μαχαίρι, έχει και το καρπούζι και το μοιράζει κατά πώς τον συμφέρει…. όΚαι ενώ λοιπόν η απαισιόδοξη πλευρά μου φωνάζει …κλάφτα Χαράλαμπε ….., η άλλη η αισιόδοξη μου λέει καλομελέτα και έρχεται …σκέψου θετικά και όλα θα πάνε καλά…..


Άντε και αρχίζω εγώ τις θετικές μου σκέψεις, θα αρχίσουν να γεμίζουν και τα ταμεία του κράτους….; Και γιατί παρακαλώ να μην γεμίσουν, αν σοβαρευτούν οι πολιτικοί μας και δεν κάνουν με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο….;


Αν δείξουμε όλοι και κυρίως αυτοί που μας κυβερνούν, όποιοι και να είναι αυτοί που θα προκύψουν μετά τη 16η Σεπτεμβρίου, υπομονή, επιμονή σοβαρότητα, θέληση και ανάληψη ευθυνών, ο καθένας ανάλογα με τη θέση του, τότε γιατί να μην αισιοδοξώ….;


Πολλές φορές όσο κυνικό και αν ακούγεται, χρειάζεται και ένα χαστούκι για να συνεφέρει κάποιον και να τον επαναφέρει στην τάξη…. (προς Θεού καμία σύνδεση με τον πύρινο εφιάλτη, το ολοκαύτωμα που ζούμε τις τελευταίες μέρες). όΚαι πάλι καλό μας μήνα, αν και θέλουμε πολύ για να φθινοπωριάσει…. Έχουμε μπροστά μας και το μικρό καλοκαιράκι….


Μην ξεχάσετε την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης το βράδυ στην πλατεία Μητροπόλεως…. Και από σήμερα επιτέλους τέλος με τις δημοσκοπήσεις, άντε γιατί κόντεψαν να τρελάνουν υποψηφίους και ψηφοφόρους….


Επί του θέματος περισσότερα από βδομάδα, έτσι να τα γράψω, μήπως και ξεθυμάνω με τους περιβόητους opinion leaders…. Αρκετά περάσανε τους Έλληνες ψηφοφόρους για αμερικανάκια….

Σχετικά Άρθρα

Back to top button