ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσει και να περιγράψει κανείς τις τραγικές ώρες που ζουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πελοπόννησο και Εύβοια…..


Πύρινος όλεθρος, ολοκαύτωμα, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, η κόλαση του Δάντη, εθνική τραγωδία, ήταν μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν όλες αυτές τις ημέρες για να περιγράψουν τα απερίγραπτα και να μεταφέρουν σε όλους εμάς, τα έμμεσα θύματα του πύρινου εφιάλτη, που παρακολουθούσαμε επί εικοσιτετραώρου βάσεως από την ασφάλεια του σπιτιού μας και την άνεση του καναπέ, στους τηλεοπτικούς μας δέκτες να εξελίσσονται εφιαλτικές σκηνές…..


Πύρινες φλόγες διακοσίων μέτρων να περικλείουν χωριά και να κατακαίνε ζωντανούς ανθρώπους και ζώα….


Να τυλίγονται στις φλόγες σπίτια, μαντριά, περιουσίες που αποκτήθηκαν με αίμα και ιδρώτα χρόνων…..


Να καίγονται έλατα, πεύκα, κυπαρίσσια, ελιές, αιωνόβια δέντρα, από τη μια στιγμή στην άλλη ……έτσι απλά για το ήθελαν κάποιοι ασυνείδητοι, ή γιατί ολιγώρησαν κάποιοι άλλοι…..


Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων, που οι αγρότες περίμεναν τώρα να πάρουν τις σοδειές τους…..


Πλήρης καταστροφή παντού…..


Όχι μόνο γκρίζα, αλλά μαύρα παντού, κυριολεκτικά και μεταφορικά…..


Ούτε στο χειρότερο εχθρό του δεν εύχεται κανείς τέτοιες καταστάσεις…..


Ακόμη και οι πέτρες λύγισαν στην εικόνα της μάνας που αγκαλιάζει τα παιδιά της λίγο πριν να βρουν τραγικό τέλος μέσα στις φλόγες…..


 Η χώρα βυθίστηκε σε εθνικό πένθος και το βέβαιο είναι πως θα κάνει πολύ καιρό να γυρίσει στην καθημερινότητά της πριν την κατακερματίσει ο πύρινος δράκος….


 Εξήντα τρεις άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους, δεκάδες είναι οι τραυματίες, εκατοντάδες τα καμένα σπίτια, ανυπολόγιστες οι καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον…..


Άγνωστο πόσα χρόνια θα χρειαστεί για να υπάρξει ανάπλαση του δασικού οικοσυστήματος…..


Η χώρα μας βιώνει μια τραγωδία, που και οι αρχαίοι τραγωδοί μας ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, αλλά ούτε και ο Αισχύλος θα μπορούσαν να είχαν εμπνευστεί και γράψει…


Ακόμη ηχούν στα αυτιά μου οι εκκλήσεις για βοήθεια που άκουγα από τις τηλεοράσεις των εγκλωβισμένων κατοίκων των χωριών που έβλεπαν τις φλόγες να τους πλησιάζουν και τους φορείς του κρατικού μηχανισμού να απουσιάζουν….


Κανείς δεν αμφισβητεί την αυτοθυσία των πυροσβεστών μας και όλων των δυνάμεων που πήραν στη μάχη την κατάσβεσης των πυρκαγιών….. Εκείνο που όλοι αμφισβητούν, μακριά από κόμματα και χρώματα, είναι η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού….


Αποδείχθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο η ανικανότητα, η ανεπάρκεια, η ολιγωρία και οι πολλές ελλείψεις σε εξοπλισμό και μηχανήματα του κρατικού μας μηχανισμού….


Αποδείχθηκε η προχειρότητα σχεδιασμών, η απουσία οργάνωσης και λήψης προληπτικών μέτρων σε όλες τις βαθμίδες του κρατικού μηχανισμού….


Ζήσαμε για μια ακόμη φορά πως τα σχέδια επί χάρτου απέχουν παρασάγγας από την αποτελεσματική εφαρμογή τους στην πράξη…..


 


Και μέσα σε όλα αυτά τα απερίγραπτα τραγικά, να προσπαθούμε όλοι να αποκωδικοποιήσουμε για το τι ήθελε να πει μετά την αργοπορημένη εμφάνισή τους στους τηλεοπτικούς δέκτες ο Πολύδωρας με την ασύμμετρη απειλή που δέχεται η χώρα μας…..


Ποια η διαφορά συμμετρικής και ασύμμετρης απειλής, αν υπάρχουν και ποιες είναι…;


Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών στη χώρα μας, και όπως αποδεικνύεται υπάρχει και αυτό, ουδόλως θα πρέπει να δίνει ελαφρυντικά και να δικαιολογεί την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος όσο και να μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχθούν, πιάστηκε στον ύπνο….


Πιάστηκε στον ύπνο παρόλο που διατεινόταν πως ήταν πανέτοιμος από το Μάιο ….


Για άλλη μια φορά τα μεγάλα λόγια αποδεικνύονται φρούδα ….


Και όμως όλες αυτές τις ήμερες που ζούμε μια τραγωδία, ουδείς είχε την πολιτική ευθιξία να παραιτηθεί ή να βγει και να ζητήσει συγνώμη από τους ανθρώπους που καταστράφηκε η ίδια τους η ζωή…. Παρά βγήκαν και μοίραζαν λεφτά από τα μέχρι χθες άδεια ταμεία….


Κατά πολύ ελάχιστα μπροστά σε αυτά που οι άνθρωποι έχασαν…..


 


Από τη μια μέρα στην άλλη χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές βρέθηκαν πρόσφυγές μέσα στην ίδια τους την πατρίδα….


Πρόσφυγες και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο με όλα όσα σημαίνει αυτή….


Σε μια προεκλογική περίοδο που καλούνται όλοι να δώσουν την απάντηση και να στείλουν το μήνυμα τους μέσα από αυτή την εθνική τραγωδία…..


Όπως και να έχει εγώ μένω στο προχθεσινό πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, που ήταν μαύρο και με την επισήμανση πως δεν υπάρχουν λέξεις, εννοώντας για να περιγράψει κανείς τα όσα ζουν οι πυρόπληκτοι των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και κυρίως για τις δεκάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, που κάηκαν …..

Σχετικά Άρθρα

Back to top button