ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

“Μη μου μιλάς για καλοκαίρια, για ακρογιαλιές και αστέρια….”, γιατί το φετινό μου το χάλασαν οι πολιτικοί παντός χρώματος και αρώματος …. Για να σώσουν υποτίθεται τον τόπο από την καταστροφή, κατέστρεψαν το δικό μου καλοκαίρι….

*”Μη μου μιλάς για καλοκαίρια, για ακρογιαλιές και αστέρια….”, γιατί το φετινό μου το χάλασαν οι πολιτικοί παντός χρώματος και αρώματος …. Για να σώσουν υποτίθεται τον τόπο από την καταστροφή, κατέστρεψαν το δικό μου καλοκαίρι…. Θα ξεχάσω εγώ την ακατάσχετη πολύμηνη εκλογολογία….;


Αφού θέλατε να κάνετε εκλογές γιατί μας κάνατε τους δύσκολους…..; Θα μπορούσατε να τις προκηρύξετε την άνοιξη ή ακόμη καλύτερα μέσα στο φθινόπωρο…. Έτσι θα μπορούσαμε και εμείς ο λαός, η λαϊκή ετυμηγορία, όπως μας αποκαλούν τώρα, να περάσουμε ένα ξέγνοιαστο και απροβλημάτιστο καλοκαίρι, να χαλαρώσουμε και να χαρούμε τις διακοπές μας …


Και όταν επιστρέφαμε από αυτές, να αποτελούσαν θέμα συζήτησης με συγγενείς και φίλους…. Να μεταφέραμε τις εντυπώσεις μας για τα όσα είδαμε, ζήσαμε και γευτήκαμε, να κρίναμε και να συγκρίναμε τα του τουρισμού της χώρας μας…. όΑντί λοιπόν με το που γύρισα να γράψω για τα όσα προκάλεσαν το ενδιαφέρον μου από το νησί της Λέσβου για παράδειγμα, να σχολιάσω κατά πόσο τελικά ήταν ή όχι επιτυχημένη και αποτελεσματική η εκστρατεία τουριστικής προβολής της χώρας μας και το έργο της Φάνης Πάλλης Πετραλιά….. Κατά πόσο τελικά ευσταθούν τα σποτάκια που προβάλλονται στην τηλεόραση για αύξηση της τουριστικής κίνησης πανελλαδικά ….;


Αν πέτυχε δηλαδή το στοίχημα που έβαλε η αρμόδια Υπουργός να μας επισκεφτούν περισσότερα καραβάνια τουριστών….. Εγώ ασχολήθηκα με τα των εκλογών, όπως προστάζει το δημοσιογραφικό μου καθήκον….σήμερα όμως λέω να κάνω ένα διάλειμμα από τον προεκλογικό πυρετό….


 


*Φυσικά και δηλώνω αναρμόδια για να απαντήσω για το αν πήρε τα πάνω του ο τουρισμός μας ή όχι….


Άντε και παραθέτω κάποια νούμερα, κάποια στατιστικά στοιχεία με αισιόδοξα μηνύματα….


Αν λάβω όμως υπόψη μου την κουβεντούλα που είχα με έναν ταξιτζή της Μυτιλήνης, φοβάμαι πως θα καταλήξω και πάλι στο συμπέρασμα πως σε τούτη τη χώρα οι μόνοι που ευημερούν είναι οι αριθμοί…… Ειδάλλως πώς γίνεται αυτοί που ασχολούνται με τα τουριστικά επαγγέλματα να λένε πως η τουριστική κίνηση είναι πεσμένη και φέτος….


 


*Είναι πασιφανές πως η τουριστική βιομηχανία αποφέρει τεράστια κέρδη σε έναν τόπο και σε όσους εργάζονται σε αυτήν….


Αυτός είναι ο κανόνας και έτσι συμβαίνει σε όλες τις χώρες, τις οποίες προίκισε η φύση, αλλά και το ανθρώπινο μυαλό με έναν ανεξάντλητο πλούτο τουριστικών αποθεμάτων… .


Η χώρα μας όμως, όπως και οι Έλληνες αποτελούμε μια ιδιάζουσα περίπτωση ….


Είμαστε φτιαγμένοι από άλλη στόφα-το καλούπι που φτιάχτηκε μόνο για μας έχει ήδη καταστραφεί-και έχουμε άλλα μέτρα και σταθμά, άλλα κριτήρια και τακτικές κινήσεων….


Τα περισσότερα γίνονται με ελαφρά την καρδία, την τελευταία στιγμή, πρόχειρα, κουτοπόνηρα, μπακαλίστικα, και με το σκεπτικό πώς θα κερδίσουμε περισσότερα, χωρίς να βάλουμε από την τσέπη μας και το ανάλογο μερίδιο….. Θέλουμε να επενδύουμε λίγα και να κερδίζουμε πολλά, άσχετα αν αυτό αποβαίνει σε βάρος των υπηρεσιών που θα προσφέρουμε προς τον τουρίστα, είτε αυτός είναι Έλληνας, είτε ξένος….


*Κάπως έτσι είναι και οι προσφερόμενες υπηρεσίες στον κλάδο του τουρισμού και σε ότι συνδέεται με αυτόν, π.χ. μεταφορές-αρκεί να φέρουμε μπροστά μας την εικόνα που παρουσιάζουν τα πλοία και τα τρένα μας…..


Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος πως ανάλογα με το τι πληρώνεις απολαμβάνεις και τις αντίστοιχες υπηρεσίες …. Δεν θα πρέπει να είναι όμως έτσι αν σκεφτούμε ότι τα οικονομικά των 2/3 των Ελλήνων δεν τους επιτρέπουν να κάνουν διακοπές πολυτελείας ….


Αν και για τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Ευρώπης τα μεταφορικά μέσα που εμείς θεωρούμε πολυτελείας και πληρώνουμε εξτρά αν θέλουμε να ταξιδέψουμε με το καλό καράβι, όπως λέει και η κόρη μου, για τους πολίτες είναι καθημερινότητα και όχι υπηρεσίες πολυτελείας ….


 


*Δόξα τω θεώ ο πλούτος των φυσικών μας ομορφιών, των τουριστικών αξιοθέατων, της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι αστείρευτος και αποτελεί χρυσοφόρα πηγή για τους κατοίκους τούτης της χώρας….


Το θέμα είναι να το καταλάβουμε εμείς και όσοι ασχολούνται με την τουριστική ανάπτυξη….


Η τουριστική βιομηχανία μας χρειάζεται εκσυγχρονισμό…..


Και πολύ περισσότερο χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν αυτοί που εμπλέκονται σε αυτήν, πως δε θα πρέπει να τα περιμένουν όλα από το κράτος, αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία να βάλει γέρα το χέρι στην τσέπη….


Θα πρέπει όλοι εκείνοι που ζουν από τον τουρισμό να αναθεωρήσουν τις μέχρι τώρα συμπεριφορές και λειτουργίες τους καθότι ο ανταγωνισμός από τις όμορες χώρες είναι πολύ μεγάλος….


Αν θέλουνε, όπως μου είπε και ο ταξιτζής από τη Μυτιλήνη να μην ακούμε το κάθε πέρσι και καλύτερα, να αλλάξουν μυαλά, να βελτιώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες και φυσικά να μειώσουν τις τιμές τους….

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button