Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

“Αχ, παιδάκι μου δεν πάμε καθόλου καλά…. Είπαμε πως εμείς οι μεγάλοι αγωνιστήκαμε, εργαστήκαμε κοπιάσαμε για να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για σας…..

“Αχ, παιδάκι μου δεν πάμε καθόλου καλά….


Είπαμε πως εμείς οι μεγάλοι αγωνιστήκαμε, εργαστήκαμε κοπιάσαμε για να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για σας…..


Και σε τελική ανάλυση τι καταφέραμε; Μια τρύπα στο νερό!


Εδώ χάνονται κεκτημένα δικαιώματα και αντί να ενωθούν εργαζόμενοι και κοινωνία, κοντεύει να ξεσπάσει εμφύλιος.


Και σε αυτό φταίτε και εσείς οι δημοσιογράφοι. Τα ακούς, έτσι να τα γράψεις όπως σου τα λέω!”……


Λόγια του κυρ Θανάση του γείτονά μου, που τον συνάντησα έξω από το φούρνο την ώρα που πήγαινα να πάρω ψωμί….


Ο κυρ-Θανάσης συνταξιούχος οικοδόμος, που η πλάτη του μόνο ξέρει πώς άντεξε και κατάφερε να δουλέψει πάνω από τριάντα χρόνια για να κατορθώσει να βγάλει μια ψωροσύνταξη…..του ΙΚΑ….


Κάθε φορά που η κυρά του τον στέλνει για ψωμί εκείνος μαθαίνει πως το ψωμί παίρνει και νέα αύξηση…..


Όχι, μόνο το ψωμί βέβαια, αλλά και το γάλα και η ντομάτα και το κρέας…..


 



Σαν τον κυρ-Θανάση, υπάρχουν πάρα πολλοί όχι μόνο στην Ξάνθη, αλλά σε όλη την Ελλάδα, που βλέπουν οι κόποι και οι θυσίες τους για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους να μην πιάνουν τόπο…..


Αντί να πηγαίνει η κοινωνία από το καλό στο καλύτερο, δυστυχώς εκείνη πάει από το μέτριο στο χειρότερο….


Η κραυγή αγωνίας που εκπέμπει τα τελευταία χρόνια δεν εισακούγεται από πουθενά….


Δυστυχώς δεν είναι μόνο ο συνταξιούχος κυρ-Θανάσης, αλλά και πολλοί που το αίμα της νιότης τους βράζει, που μονολογούν περπατώντας πως δεν πάμε καθόλου καλά…..


Έτσι λοιπόν και εγώ έπραξα αυτό που υποσχέθηκα στο γείτονά μου και μετέφερα αυτολεξεί σε τούτη τη στήλη την αγωνία του για το αύριο….


Την αγωνία του για το μέλλον των παιδιών του και των εγγονιών του ….


 



Το ηφαίστειο της κοινωνίας ξύπνησε και άρχισε να βρυχάται ….


Αιτία και αφορμή η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού……


Η ουσία είναι πως είναι διάχυτη η κοινωνική αδικία και η παντελής απουσία προστασίας των αδυνάτων…..


Στις ασθενέστερες τάξεις των εργαζομένων, εκεί όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι σχεδόν σε ημερήσια διάταξη και δυστυχώς να έχουμε και θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, ουδεμία μεταρρύθμιση προς το καλύτερο δε γίνεται με το νέο ασφαλιστικό…..


Τελευταίο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της Χαλκίδας, εκεί όπου οι εργάτες δίνουν καθημερινή μάχη για να εξασφαλίσουν το μεροκάματο με την ανεργία που μαστίζει την περιοχή….


Δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν τα πενήντα ένα μεροκάματα για να έχουν την περιβόητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΙΚΑ με τα όσα καλά ή κακά έχει…..


Ε, λοιπόν και αυτή την κοινωνική παροχή με το νέο ασφαλιστικό πάνε να του τη στερήσουν, αντί να του την ενισχύσουν…..


 



Γιατί μη μου πείτε ότι δεν του τη στερούν, όταν του αυξάνουν τον αριθμό των ενσήμων για να την έχει  και μάλιστα σε μια περίοδο που η υπάρχει ανεργία, αλλά και πολύ δύσκολα βρίσκει στον κλάδο του δουλειά…..; Τουλάχιστον το νέο ασφαλιστικό,  που εισήλθε πλέον στο ναό της Δημοκρατίας και αναμένεται να συζητηθεί από τους τριακόσιους της Βουλής, αν υποστήριζε τις ασθενέστερες τάξεις των εργαζομένων θα ήμουν η πρώτη που θα έβγαινα στους δρόμους για να το στηρίξω…..


Όμως αυτό, τα κάνει όλα μαντάρα…..


Το έγραψα και το ξαναγράφω κανένας εργαζόμενος δε βγαίνει στο δρόμο έτσι γιατί θέλει να κάνει πλάκα …..


Η αγανάκτηση των εργαζομένων έχει χτυπήσει κόκκινο ……


Το μαρτυρά άλλωστε η κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και η συμμετοχή όλων των επαγγελματικών κλάδων των εργαζομένων…..


 



Βέβαια πολλοί λένε τι θα πετύχουν με αυτές τις τους τις κινητοποιήσεις, όταν εμφανίζεται τόσο ανένδοτη η κυβέρνηση και η αρμόδια Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πέτραλιά……


Αλλά από την άλλη έστω και για την τιμή  των όπλων, για το γαμωτο  της υπόθεσης, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγαίνουν στους δρόμους και να διεκδικούν, διαφορετικά δε θα τους μείνουν τίποτε….


Μάλιστα πολλές φορές είναι να σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν βλέπεις στα παράθυρα των τηλεοπτικών ειδήσεων γόνους πολιτικών, πολιτικοί και οι ίδιοι που ποτέ δεν έχουν εργαστεί στη ζωή τους, που ποτέ δεν έχουν ιδρώσει για έναν βασικό μισθό, γιατί απλούστατα για αυτούς ο βασικός μισθός αποτελεί τα έξοδα για ποτά και τσιγάρα της εβδομάδας, να βγαίνουν και να μιλούν με περισπούδαστο ύφος για το πόσο δίκαιο και αναγκαίο είναι το νέο ασφαλιστικό….. 


Τελικά θα συμφωνήσω μαζί σου αγαπητέ μου κυρ-Θανάση, όντως δεν πάμε καθόλου καλά….


Μόνο που για τα χάλια των Ελλήνων και της Ελλαδίτσας και που δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή δε φταίνε βέβαια οι δημοσιογράφοι…..              

Σχετικά Άρθρα

Back to top button