ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΚΟΥΜΑ

Αν ρωτήσεις έναν συνταξιούχο, που πίνει αμέριμνα τον καφέ του σε ένα καφεναδάκι της γειτονιάς να σου πει τι είναι πολιτική ή να χαρακτηρίσει τους πολιτικούς, η απάντηση που θα λάβεις, …”μπερδεμένα και σκοτεινά παιχνίδια, πισώπλατα μαχαιρώματα και πολλά θα άνευ ουσίας και υπόστασης”…. Αν απευθυνθείς σε έναν άνεργο που ψάχνει δουλειά θα τραβήξει και το γιακά του …. Όμως και στο σύνολό τους οι πολίτες της χώρας έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για την πολιτική και τους πολιτικούς….τα περισσότερα βέβαια αρνητικά…. Η πολιτική και οι πολιτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων είναι συνυφασμένοι με πολύ παρασκήνιο, άλλοτε πολύ σκοτεινό και άλλοτε ομιχλώδες, πολιτικά παιχνίδια, άγριες και ύπουλες κόντρες, λυκοφιλίες, υπέρμετρη φιλοδοξία, εσωκομματικές κλίκες και διαπλοκή και πάθος για εξουσία…. Και όπως διαπιστώνεται και με πολλά στεγανά για να μην εισχωρούν εύκολα οι επίδοξοι αντικαταστάτες τους, τα νέα πολιτικά φιντάνια…. Φυσικά είναι και πολλά μα πάρα πολλά άλλα, καλά και κακά που συνδέονται με την πολιτική και με τους πολιτικούς….
Υπάρχουν τα πολιτικά λαμόγια, προσφιλής χαρακτηρισμός φίλου αναγνώστη της εφημερίδας, αλλά υπάρχουν και οι πολιτικοί άντρες που υποκλίνεσαι μπροστά τους, αν και σπανίζουν στις μέρες μας…. Υπάρχει η πολιτική που έχει ως μοναδικό στόχο το κοινό καλό όλων των πολιτών και υπάρχει και πολιτική που υπηρετεί τα “ίδια συμφέροντα”… Γενικά υπάρχει η Πολιτική και οι Πολιτικοί με Π κεφαλαίο, που λέει και ο λαός μας και εκείνοι με το π μικρό…. Φυσικά όλοι οι πολιτικοί δε βράζουν στο ίδιο καζάνι και ως εκ τούτου δεν είναι πρέπον να δέχονται όλοι τον αφορισμό…. Ωστόσο επειδή η σκοτεινή πλευρά της πολιτικής και των πολιτικών είναι αυτή που το τελευταίο διάστημα έρχεται στο φως και αποτελεί θέμα συζήτησης σε κάθε σπίτι και παρέα, ορατός είναι ο κίνδυνος να γίνει και κανόνας ο χαρακτηρισμός αυτός και να βάλει ο λαός στο ίδιο σακί όλους τους πολιτικούς….. Και από εκεί που οι διεφθαρμένοι πολιτικοί αποτελούσαν τη μειοψηφία και άρα και την εξαίρεση, να γίνουν ο κανόνας….
Επειδή όμως όλα τα πράγματα σε τούτη τη ζωή θα πρέπει να τα αντιμετωπίζεις από μια αισιόδοξη σκοπιά και όχι να μηδενίζεις τα πάντα, καθότι καλομελέτα και έρχεται που λένε, ευτυχώς η καλώς νοούμενη πολιτική και οι πολιτικοί της αποτελούν τον κανόνα….. Υπάρχουν ακόμη στις μέρες μας οι ιδεολόγοι και οραματιστές πολιτικοί, που πατάνε όμως και γερά στη γη….. Ωστόσο τίθεται ένα ζήτημα κατά πόσο υπάρχουν σήμερα άτομα που έχουν όχι μόνο οράματα και ιδέες, αλλά και το σθένος να ασχοληθούν με την Πολιτική και τα πολιτικά πράγματα του τόπου τους….; Κατά πόσο είναι ικανά αλλά και διατεθειμένα να τα βάλουν με το εκάστοτε πολιτικό κατεστημένο…; Αυτό άλλωστε δεν είναι και δημοκρατία, να έχεις ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα-ανεξαρτήτου φύλου και θρησκεύματος- μέσα σε ένα κοινωνικό, πολιτικό, επαγγελματικό, συνδικαλιστικό ή συνεταιριστικό σύνολο…;
Τα ερωτήματα αυτά επίκαιρα και πάλι καθώς άνοιξε ο φάκελος των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και εσωκομματικός φάκελος της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές στις ΝΟΔΕ… Έτσι τις τελευταίες ημέρες στην τοπική κοινωνία και κυρίως στα τοπικά πολιτικά πηγαδάκια άρχισε ένας μακρύς κύκλος συζητήσεων για τα ονόματα που θα είναι ή δε θα είναι υποψήφιοι στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΟΔΕ Ν.Δ, αλλά και στα ψηφοδέλτια των δυο μεγάλων κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές…. Ποιοι πολιτικά γραφεία θα υποστηρίξουν ποιους υποψηφίους, ποιοι θα συνεχίσουν και ποιοι θα κάνουν πίσω….; Πώς θα μοιραστούν τα μετρημένα κουκιά….; Το διαφορετικό σημείο εκκίνησης των παλιών προσώπων από τα νέα πρόσωπα που διεκδικούν για πρώτη φορά….ο παλιός είναι αλλιώς αλλά και ο νέος ωραίος…. Και καλά όταν διαμορφωτής στο όποιο εκλογικό αποτέλεσμα είναι ο απλός ψηφοφόρος ή το κομματικό μέλος…. Όταν όμως είναι κάποια βουλευτικά γραφεία και πολιτικοί παράγοντες, διαμορφωτές και επηρεαστές της ελεύθερης έκφρασης τότε το θέμα αλλάζει…. Δημιουργεί περιχαρακώσεις και περίεργες και για πολλούς ύποπτες και σκοτεινές καταστάσεις….. Έρχονται στην επιφάνεια τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται και οι σχέσεις αλληλεξάρτησης και εξόφλησης πολιτικών χρεών στα πλαίσια … “σου δίνω τώρα και εσύ όταν σε χρειαστώ θα είσαι δίπλα μου…”….και ο νοών νοείτω…. Η πολιτική υποστήριξη με την εξασφάλιση και ενός ικανού αριθμού ψήφων είναι το “μάνα εξ ουρανού” σε κάθε εκλογική διαδικασία στην οποία δηλώνει συμμετοχή ο χ υποψήφιος και πολύ περισσότερο, όταν τυγχάνει να είναι και ευνοούμενος κάποιας δυνατής και ηγετικής πολιτικής ομάδας ή παρέας… Και ύστερα σου λένε πως η πολιτική και τα πολιτικά πόστα δεν είναι τσιφλίκι κανενός….

Σχετικά Άρθρα

Back to top button