Με αποφασιστική συνέχιση των κινητοποιήσεων γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να αποτρέψουν την προσπάθεια κατάργησης του 18ου ΔΣ Ξάνθης

Χαιρετίζουμε τη μαζική συγκέντρωση γονιών κι εκπαιδευτικών ενάντια στην πρόταση της Διεύθυνσης ΠΕ Ξάνθης για κατάργηση του 18ου ΔΣ και συγχώνευσή του με το 9ο ΔΣ. Εκπαιδευτικοί και γονείς πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης διεκδικώντας να μην υιοθετηθεί η πρόταση της Δ/νσης ΠΕ Ξάνθης από το Υπουργείο Παιδείας και να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση σύγχρονου κτηρίου για το 18ο ΔΣ.
Στη συνεδρίαση της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ προς το Υπουργείο Παιδείας για την πρόταση της Δ/νσης ΠΕ Ξάνθης να καταργηθεί το 18ο ΔΣ και να συγχωνευθεί με το 9ο ΔΣ.
Η τοποθέτηση της υφυπουργού Παιδείας πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά οι προτάσεις είναι στη φάση της επεξεργασίας και πως παίρνονται υπόψη οι αντιδράσεις -ενστάσεις γονιών, εκπαιδευτικών, τοπικής κοινωνίας όπως κατατέθηκαν από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή για την τελική απόφαση του Υπουργείου σχετικά με τη πρόταση της Δ/νσης ΠΕ Ξάνθης αναδεικνύει την ανάγκη συνέχισης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Να μην προχωρήσει η συγχώνευση του 18ου και του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης απαίτησε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για 2 σχολεία συστεγαζόμενα με περίπου 370 μαθητές σε πολύ μικρές αίθουσες και σε τμήματα των 20-23 μαθητών που δημιουργήθηκαν με διχοτόμηση, τριχοτόμηση με πρόχειρη κατασκευή άλλων αιθουσών για την προσωρινή φιλοξενία και των 2 σχολείων στον ίδιο χώρο, προσθέτοντας ότι στο σχολείο δεν υπάρχει γυμναστήριο και αίθουσα εκδηλώσεων. Στη συνέχεια εξήγησε ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΠΕ) Ξάνθης αποφάσισε να προτείνει στο υπουργείο Παιδείας τη συγχώνευση αυτών των 2 σχολείων.
Ο Γ. Δελής σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη κινείται στη λογική του «κόστους-οφέλους» και οδηγεί στην παγίωση των υποβαθμισμένων όρων της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές της περιοχής που καλύπτουν τα 2 δημοτικά σχολεία, επισημαίνοντας ότι ενάντια στη συγχώνευση έχουν ταχθεί ήδη εκπαιδευτικά σωματεία της περιοχής και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων με ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις.
Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και για την άμεση έναρξη της ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου σύγχρονου, ασφαλούς, πλήρους εξοπλισμένου και στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό για το 18ο Δημοτικό Σχολείο, πέρα από αυτά να μην προχωρήσει η συγχώνευση των σχολείων.
Η αρμόδια υφυπουργός, Ζέτα Μακρή, έσπευσε να υπερασπιστεί την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας πως κάθε χρόνο στέλνεται εγκύκλιος στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, μέσα από την οποία τις καλεί να καταθέσουν εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος τις προτάσεις τους για συγχωνεύσεις. Σχετικά με τα εν λόγω δύο σχολεία, πρόσθεσε ότι αν και προτάθηκαν από την ΔΠΕ Ξάνθης, αυτή τη στιγμή η σχετική πρόταση είναι υπό επεξεργασία από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου και ως εκ τούτου, δεν απάντησε κάτι συγκεκριμένο για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το αν θα συγχωνευθούν τελικά ή όχι.
Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη δευτερολογία της, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του βουλευτή του ΚΚΕ για το γεγονός ότι και η σημερινή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως κόστος τις δαπάνες για την Παιδεία σε αντιδιαστολή με αυτές για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, η υφυπουργός ομολόγησε κυνικά ότι στην κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι ανοιχτοχέρηδες, αλλά, όπως ισχυρίστηκε, δήθεν δίκαιοι σε ό,τι αφορά τις λαϊκές ανάγκες.
Ο Γ. Δελής κατά τη δευτερολογία του, με αφορμή το γεγονός ότι με εγκύκλιο του υπουργείου οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προχωρούν σε προτάσεις για συγχωνεύσεις, ανέδειξε ότι η πολιτική ευθύνη ανήκει στο υπουργείο, καλώντας το παράλληλα, και εφόσον η πρόταση βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας, να μην προχωρήσει στην αρνητική εξέλιξη της συγχώνευσης των 2 σχολείων.
Σημείωσε, ακόμα, ότι απέναντι στη συγχώνευση τάχθηκε με ομόφωνη απόφασή του και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, τονίζοντας, μάλιστα, ότι, σύμφωνα με τον ίδιο τον δήμο, έχει βρεθεί ήδη χώρος για την ανέγερση σχολικού κτιρίου, όπου θα στεγαστεί το 18ο, έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες και πως το μόνο που μένει είναι η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι στην Ξάνθη έχει να χτιστεί καινούργιο σχολείο εδώ και 17 χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να στεγάζονται σε κοντέινερ, παλιά κτίρια, μέχρι και μαγαζιά, ενώ ορισμένα δεν έχουν αυλές και είναι αντιμέτωπα με τις γνωστές υποβαθμισμένες υποδομές και τους σοβάδες να πέφτουν «πιο συχνά και από το χιόνι»!
Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι συγχωνεύσεις σχολείων δεν γίνονται με κριτήριο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δήθεν την αναβάθμιση των σχολείων και της εκπαίδευσης, αλλά στα πλαίσια της γνωστής λογικής του «κόστους-οφέλους» και της εξοικονόμησης πόρων, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την Παιδεία, οδηγώντας στη διαμόρφωση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Βέβαια, όπως πρόσθεσε, δεν παρατηρείται η ίδια εγκράτεια σε ό,τι αφορά τις δαπάνες προς όφελος των επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, όπου η κυβέρνηση παρουσιάζεται ιδιαίτερα γαλαντόμα. Ο Γ. Δελής έκανε ειδική αναφορά και στα «Ωνάσεια σχολεία», μέσα από τα οποία η κυβέρνηση δίνει «αέρα στα πανιά για την είσοδο χορηγών» στην εκπαιδευτική διαδικασία και ταυτόχρονα προχωρά σε καταργήσεις σχολείων.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι οι εκπαιδευτικές ανάγκες δεν μπορούν να αποτελούν κόστος και κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να μην υλοποιηθεί η απαράδεκτη απόφαση για τη συγχώνευση των δύο σχολείων στην Ξάνθη. (902.gr)
Κ.Ο. Ξάνθης του ΚΚΕ