“…θα πρέπει να βρεθούν και οι επενδυτές…”

Η περιοχή της Θράκης ανέκαθεν αποτελούσε ξεχωριστό πεδίο σχεδιασμού και εφαρμογής των εκάστοτε Αναπτυξιακών νόμων, καθώς χαρακτηρίζεται ως ένας ιδιόμορφος χώρος για την ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Η περιοχή της Θράκης ανέκαθεν αποτελούσε ξεχωριστό πεδίο σχεδιασμού και εφαρμογής των εκάστοτε Αναπτυξιακών νόμων, καθώς χαρακτηρίζεται ως ένας ιδιόμορφος χώρος για την ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα τα κατά καιρούς αναπτυξιακά κίνητρα που δινόταν για την προσέλκυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη Θράκη αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος για την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της περιοχής, ασχέτως αν στην πορεία τα περιβόητα κίνητρα της Θράκης αποδείχθηκε πως δε λειτούργησαν τόσο προς όφελος της περιοχής, όσο προς όφελος κάποιων επιχειρηματιών, ενώ επεκτάθηκαν και σε όμορους νομούς.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος για την αποτελεσματικότητα των Αναπτυξιακών νόμων, αυτού που βρίσκεται σε ισχύ, αλλά και του νέου που προβλέπει επιδοτήσεις των επενδυτικών προτάσεων έως και 60%, σημειώνει πως οι τελευταίοι αναπτυξιακοί νόμοι είναι πολύ καλύτεροι από εκείνους των παρελθόντων ετών, όπως και για το νέο που θα ισχύσει από το 2007 ότι έρχεται να συμπληρώσει κάποια κενά του υφιστάμενου αναπτυξιακού και ως εκ τούτου είναι βέβαιο πως θα είναι πιο βελτιωμένος από τον ισχύοντα.

Ωστόσο εμφανίζεται προβληματισμένος για την αποτελεσματικότητα, την εφαρμογή δηλαδή στην πράξη και του νέου Αναπτυξιακού νόμου, καθώς το ζήτημα δεν είναι μόνο να παίρνονται αποφάσεις και ευνοϊκές διατάξεις για την περιοχή, αλλά να υπάρχει και η ανάλογη ανταπόκριση από τον επιχειρηματικό κόσμο. “Η άποψη η δική μου είναι πως θα πρέπει να βρεθούν οι άνθρωποι που θα κάνουν και τις ανάλογες επενδύσεις.

Και δεν ξέρω αν όντως υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον και κυρίως από ανθρώπους που θα θέλουν να επενδύσουν. Να δημιουργήσουν καινούριες θέσεις εργασίας και γενικά να ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο.

Αλλά οπωσδήποτε και αυτός που ισχύει, αλλά και ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, είναι πάρα πολύ καλύτεροι, από αυτούς που ίσχυαν κατά το παρελθόν”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τα πρώτα μηνύματα πόσο ελπιδοφόρα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αναφορικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων στο νομό Ξάνθης, ο κ. Ανδρικόπουλος μιλώντας στον “Α” υπογραμμίζει χαρακτηριστικά “ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά δεν ξέρουμε στο τέλος ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και τι θα υλοποιηθεί από όλα αυτά.

Πάντως αυτή τη στιγμή εμείς τουλάχιστον στο Επιμελητήριο βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς ανθρώπους να επενδύσουν στην περιοχή μας. Αλλά πιστεύω ότι μέσα στο 2007 θα φανούν τα αποτελέσματα του ισχύοντος Αναπτυξιακού νόμου και θα μπορέσουμε να μιλάμε πιο συγκεκριμένα”.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη μείωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και φυσικά και αντίστοιχη μείωση των θέσεων εργασίας.

Πολλές παραδοσιακές επιχειρήσεις, όπως το φασόν, η μια μετά την άλλη έκλεισαν σχεδόν όλες και ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες.

Το ζητούμενο για τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης είναι στις θέσεις αυτών να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα της αγοράς και μάλιστα σε αυτά που έχει ανάγκη η παγκόσμια αγορά αυτή την εποχή, καθώς τίποτε δεν είναι αιωνόβιο και αυτό που σήμερα ισχύει και έχει ανάγκη η αγορά δε σημαίνει ότι θα ισχύει και μετά από είκοσι χρόνια.

Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέου τύπου επιχειρήσεις, οι οποίες βέβαια στο μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι εντάσεως κεφαλαίου και όχι εργασίας. Άλλωστε οι σύγχρονες μορφές επιχειρηματικών σχεδίων προβλέπουν νέες μορφές εργασίας με έμφαση στην εξειδίκευση.

Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button