Εντυπωσιακή η έκθεση της Τροχαίας Ξάνθης

Αναβαθμισμένη και με πλούσιο υλικό-φωτογραφικό, προσομοιωτές, τρακαρισμένα οχήμτατα κ.α.-λαμβάνει και φέτος χώρα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της πόλης η καθιερωμένη πλέον έκθεση της Τροχαίας Ξάνθης, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και πρόληψη των πολιτών, μικρών και μεγάλων απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων.

Αναβαθμισμένη και με πλούσιο υλικό-φωτογραφικό, προσομοιωτές, τρακαρισμένα οχήμτατα κ.α.-λαμβάνει και φέτος χώρα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της πόλης η καθιερωμένη πλέον έκθεση της Τροχαίας Ξάνθης, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και πρόληψη των πολιτών, μικρών και μεγάλων απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων.
Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια υλοποίησης της Αντεγκληματικής Πολιτικής και Δράσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, παράλληλα με την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες με την επίσημη έναρξη λειτουργίας της έκθεσης.
Παρουσία του νομάρχη Ξάνθης, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων του νομού, και φυσικά των υπηρετούντων στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Α.Μ-Θ, Υποστράτηγος Τσαντρίζος Χρύσανθος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε πως η Αστυνομική Διεύθυνσης Ξάνθης θα συνεχίσει και μετά τις 8 Δεκεμβρίου τις ειδικές της δράσεις στον ορεινό όγκο του νομού, και σε άλλους δήμους και οικισμούς προκειμένου να μιλήσει για την οδηγηκή συμπεριφορά.
«Η Αστυνομία δεν είναι εισπρακτικός μηχανισμός, αλλά έχει έργο την ενημέρωση και πρόληψη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τεκμηριωμένες απόψεις σχετικά με το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων, επιχειρήθηκε η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων στην οικονομική, κοινωνική και όχι μόνο πορεία του τόπου. Ενώ έγινε και ειδικότερη αναφορά στους παράγοντες που τα προκαλούν, στην κυκλοφοριακή αγωγή και στην προσφορά των Υπηρεσιών της Τροχαίας Ξάνθης στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και στην αύξηση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, κ. Ιορδάνης Χριστοφορίδης κατά το χαιρετισμό του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ίδρυση Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων ατυχημάτων και στο ουσιαστικό έργο που επιτελεί, ενώ τόνισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί εφαλτήριο προβληματισμού και συστράτευσης για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία σαράντα χρόνια θρήνησε 85.000 νεκρούς από τροχαία και ένα εκατομμύριο τραυματίες, ενώ σε ετήσια βάση στη χώρα μας θρηνούμε 1650 θανάτους και 30000 τραυματίες. Ενώ στόχος της Ε.Ε. για την επόμενη τετραετία είναι η μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά 50%.
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για το νομό μας, σύμφωνα με το διοικητή της Τροχαίας Ξάνθης, Γιώργο Γκοδοσίδη, ο οποίος επεσήμανε την κάθετη πτώση των τροχαίων ατυχημάτων κατά την τελευταία πενταετία.
Πριν από το 1999 ο νομός Ξάνθης θρηνούσε κάθε χρόνο 35-42 θύματα τροχαίων δυστυχημάτων. Φέτος ο αριθμός είναι μονοψήφιος, κάτι που χαροποιεί όλους και είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Διοικητής της Τροχαίας Ξάνθης, αναφέρθηκε στα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, όπου κατά 90% οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα και μόλις ένα 10% στους δρόμους , στην κατάσταση του οχήματος και στην ελλιπή επιτήρηση των οδικών δικτύων.
Τα κυριότερα ανθρώπινα λάθη που συντελούν στην εκδήλωση τροχαίων ατυχημάτων είναι η μέθη, η υπερβολική ταχύτητα το αντικανονικό προσπέρασμα, η οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα, καθώς και η χρήση κινητού τηλεφώνου.
Ενώ στα μέτρα πρόληψης εντάσσονται η ενημέρωση και η εκπαίδευση. Η Τροχαία Ξάνθης ξεκίνησε εδώ και καιρό εκστρατείας διαφώτισης της κοινή γνώμης, όπως για παράδειγμα στη χρήση ζώνης και κράνους, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, κάτι που αποδεικνύεται και από τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην περιοχή μας.
Παράλληλα ξεκίνησε και τη διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία του νομού.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ημερίδας μίλησαν ο Διευθυντής Ορθοπεδικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Τηλέμαχος Παπαϊωάννου, ο Γεωργίου Γεώργιος, χειρούργος του νοσοκομείου Ξάνθης και ο Συγκοινωνιολόγος-Μηχανολόγος, κ. Ναλμπάντης.
Ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή βραβείων και την προβολή ενημερωτικής ταινίας.
Η έκθεση της Τροχαίας Ξάνθης θα παραμείνει στο φουαγιέ του Δημοτικού Αμφιθεάτρου μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και ο Διοικητής της Τροχαίας, κ. Γκοδοσίδης μέσα από τον «Α» καλεί όλους τους πολίτες να περάσουν και να τη δουν, όπως επίσης και τα σχολεία του νομού, ενώ από τη νέα χρόνια θα συνεχίσει την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ότι αφορά τα τροχαία ατυχήματα..

Δέσποινα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button