ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

*Πολλές φορές το έχω γράψει ότι ζούμε στην εποχή του παραλόγου… Ότι οι αποφάσεις που παίρνονται πολλές φορές στερούνται λογικής σύμφωνα βέβαια με τον κοινό νου του απλού και ταλαίπωρου Έλληνα πολίτη…

*Πολλές φορές το έχω γράψει ότι ζούμε στην εποχή του παραλόγου… Ότι οι αποφάσεις που παίρνονται πολλές φορές στερούνται λογικής σύμφωνα βέβαια με τον κοινό νου του απλού και ταλαίπωρου Έλληνα πολίτη… Πολλές φορές η στήλη δέχεται καταγγελίες παράπονα και επισημάνσεις από τους πολίτες για θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του και με τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντούν στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως με τους φορείς Υγείας…. Δε θα ήταν απόλυτο να ειπωθεί πως δε υπάρχει ούτε ένας μέσος Έλληνας πολίτης που να μην έχει κάποιο παράπονο από την αντιμετώπιση που έτυχε από κάποια Υπηρεσία του ΙΚΑ, υγειονομική και διοικητική, ή από κάποιο δημόσιο νοσοκομείο….
*Το προβλήματα τις περισσότερες φορές τα αναγάγουν στο οικονομικό και φυσικά δεν έχουν άδικο …. Όμως το πρόβλημα δεν μόνο ότι δε διατίθενται τα χρήματα που θα έπρεπε ώστε να υπάρχουν για παράδειγμα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα ιατρεία του ΙΚΑ ή στα νοσοκομεία… Αρκετά προβλήματα οφείλονται σε λανθασμένους σχεδιασμούς και λειτουργίες…. Πριν από κάποιες μέρες ήρθε κάποια κυρία ασφαλισμένη του ΙΚΑ, μου εξιστόρησε το πρόβλημά της αγανακτισμένη και μου ζήτησε να μεταφέρω μέσα από το “Πρίσμα” τη διαμαρτυρία της για το σύστημα λειτουργίας των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ… Η συγκεκριμένη κυρία μου είπε ότι επισκέφθηκε τον ορθοπεδικό γιατρό, αφού προηγουμένως χρειάστηκε να περιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα προκειμένου να έρθει η σειρά του δικού της ραντεβού… Μέχρις εδώ όλα καλά… Η τυπική διαδικασία του κλεισίματος του ραντεβού με το γιατρό είναι φυσιολογική … Το αφύσικο είναι ο μεγάλος χρόνος αναμονής…
*Και το παράλογο της όλης λειτουργίας του συστήματος έπεται στη συνέχεια…. Την κυρία την εξετάζει ο γιατρός και της δίνει να κάνει μια σειρά εξετάσεων, αιματολογικές και ακτινολογικές… Η εξέταση από το γιατρό έγινε στις 22 Νοεμβρίου, τις ακτινογραφίες τις έβγαλε ευτυχώς την ίδια ημέρα, ενώ έκλεισε για μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή 1η Δεκεμβρίου ραντεβού με το μικροβιολογικό του ΙΚΑ για να κάνει τις γενικές εξετάσεις αίματος, τα αποτελέσματα των οποίων έλαβε αυθημερόν… Η λογική ακολουθία των πραγμάτων ήταν να δει τα αποτελέσματα των εξετάσεων ο γιατρός, να κάνει τη γνωμάτευση και να προχωρήσει στη φαρμακευτική ή άλλη αγωγή, αν χρειαζόταν…. Και εδώ έρχεται το παράλογο του όλου συστήματος λειτουργίας των ιατρείων του ΙΚΑ…. Η ασθενής δεν μπορεί να δει άμεσα το γιατρό, αλλά θα πρέπει να κλείσει εκ νέου ραντεβού μαζί του…. Τι και αν ο ίδιος την έστειλε να κάνει τις ιατρικές εξετάσεις και να προχωρήσει στη γνωμάτευση, αφού στο πρώτο ραντεβού δεν κατέληξε πουθενά….

*Τι να κάνει και η κυρία και όπως μου είπε φανερά αγανακτισμένη, πήγε και έκλεισε ραντεβού και εκεί ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι… Της είπαν ότι θα μπορούσε να δει το γιατρό στις 3 Γενάρη του 2007, τότε μόνο υπήρχε ελεύθερο ραντεβού…. Μέχρι τότε όμως θα ζούσε με την αγωνία για το αν έχει κάτι και τι θα ήταν αυτό και φυσικά να συνεχίζει να πονά…. Δηλαδή η γυναίκα αυτή πήρε την απόφαση να βρει γιατρειά στο πρόβλημά της, πήγε έκλεισε ραντεβού με το γιατρό χρειάστηκε να περιμένει τουλάχιστον ένα μήνα, πήγε στις 22 Νοεμβρίου του περασμένου μήνα την εξέτασε χωρίς να της πει τίποτε, ολοκλήρωσε τις ιατρικές τις εξετάσεις την 1η Δεκεμβρίου και για να μάθει τι τελικά έχει θα πρέπει να κάνει πρώτα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και μετά λίγο πριν τα Φώτα, στις 3 Γενάρη να πάει και να δείξει τα αποτελέσματα των εξετάσεών της στο γιατρό και να δώσει λύση στο πρόβλημά της…. Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα και …η ευκολία να την πει κανείς…η εξυπηρέτηση…, αν είναι επείγον το πρόβλημά σου να στηθείς έξω από την πόρτα του ελεγκτή και να πάρεις το πολυπόθητο χαρτάκι του ραντεβού χωρίς σειρά, να περιμένεις δηλαδή να εξετάσει ο γιατρός πρώτα τα προγραμματισμένα ραντεβού του και μετά να έρθει και η δική σου η σειρά… Ε, είναι να τρελαίνεται κανείς με τα άλογα και παράλογα του συστήματος….

*Δικαίως λοιπόν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αισθάνονται τρίτης κατηγορίας άτομα αν και πληρώνουν τις μεγαλύτερες εισφορές στο εθνικό μας Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων…. Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρότι πληρώνουν αδρά για την υποτιθέμενη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, καταφεύγουν στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να βρουν γρήγορα την ίασή τους…. Και καλά με όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα…. Με τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους ή και τους ανέργους τι γίνεται…; Αλλά θα μου πείτε ποιος τους λογαριάζει αυτούς…; Δικαίως λοιπόν εκφράζει μέσα από τούτη τη στήλη τη διαμαρτυρία της η δύσμοιρη η κυρία, που αν και ασφαλισμένη για δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, νιώθει τόσο ανασφάλιστη…. Αλήθεια δε θα μπορούσε ο κάθε γιατρός του ΙΚΑ πέρα από τα προγραμματισμένα του ραντεβού να κρατά καθημερινά και ένα μικρό αριθμό για να βλέπει τις εξετάσεις των προηγούμενων ραντεβού του…; Δεν πιστεύω να είναι και τόσες πολλές οι ιατρικές εξετάσεις που δίνουν καθημερινά….; Η οδηγία για λιτότητα δεν τέθηκε σε εφαρμογή…; Εξάλλου καλή θέληση, καλός προγραμματισμός και οργάνωση να υπάρχει και όλα τα εμπόδια επιλύνονται…. Στο κάτω-κάτω δεν είναι πάντα όλα θέμα οικονομικού κόστους, αλλά και μυαλού και κοινής λογικής και ευαισθησίας και συμπόνιας προς τον ασθενή ….

Σχετικά Άρθρα

Back to top button