Ειδήσεις

Πρόταση της δημοτικής παράταξης “Νέα Ξάνθη” για τη δημιουργία αιολικών πάρκων

ΠΡΟΣ

  1. ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΘΗΣ

                                                                            κ. Μανώλη Τσέπελη                     

                                                            2.ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

                                                                        κ. ΜΠΟΥΤΟ  ΙΩΑΝΝΗ

 

Παρακαλούμε να τεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24-3-2021.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες η τοπική κοινωνία του Δήμου Ξάνθης άλλα και όλου του Νομού, έχει αναστατωθεί, διότι δύο ιδιωτικές εταιρίες αιτήθηκαν τη χορήγηση βεβαίωσης για δημιουργία αιολικών πάρκων σε μία από τις ομορφότερες περιοχές στην Ελλάδα, στην περιοχή του χωριού Λειβαδίτη.

Ουσιαστικά οι ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν γύρω από το χωριό Λειβαδίτη σε πολύ κοντινή απόσταση (περίπου ένα χιλιόμετρο) και “περικυκλώνουν” το χωριό από όλες τις πλευρές!

Όπως όλοι οι κάτοικοι του Νομού μας γνωρίζουμε, στην παραπάνω περιοχή βρίσκεται το “Δάσος Οξυάς στην Τσίχλα”, το οποίο είναι περιοχή προστατευόμενη διεθνώς. Φυσικά, πολύ κοντά στα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα εντοπίζουμε και τον υπέροχο Καταρράκτη του Λειβαδίτη. Η πανέμορφη περιοχή αποτελεί ζωτικό χώρο σπάνιων ζώων. Οι περιπατητές συναντάνε σπάνια είδη δέντρων, ζώων και πουλιών.

Τα έργα αυτά θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το τοπίο και θα προκαλέσουν, εκτός των άλλων, και αισθητική ρύπανση. Φυσικά αυτό θα είναι θανάσιμο για κάθε μορφή ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και ειδικά στον τομέα του εναλλακτικού και ορεινού τουρισμού. Οι υποδομές που έχουν δημιουργήσει οι σύλλογοι του τόπου μας και οι λοιποί φορείς, όπως τα εστιατόρια, τα μονοπάτια, τα καταφύγια, θα απαξιωθούν πλήρως. Επίσης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δραστηριότητες όπως η πεζοπορία που προσελκύει πλήθος κόσμου από όλο τον κόσμο θα ατονήσει, από την βέβαιη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περιοχή που σχεδιάζεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών υπάρχει πιστοποιημένο μονοπάτι από Ευρωπαικούς Φορείς, με εκατομμύρια μέλη – πεζοπόρους. Είναι σίγουρο ότι η πιστοποίηση αυτή θα χαθεί αν, παρ’ ελπίδα το έργο αυτό προχωρήσει.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των παιδιών μας αλλά και των μελλοντικών γενεών στην απόλαυση του περιβάλλοντος, το οποίο είναι και ουσιώδες για την ευημερία του κάθε ανθρώπου και τη διατήρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώνουμε τις φωνές και την όποια δύναμή μας με τις φωνές κάθε Ξανθιώτη, και όχι μόνο, ο οποίος θέλει να αγωνιστεί για να μείνει ανέγγιχτη η σπάνιας ομορφιάς και φυσικού κάλλους περιοχή.

Δεν είναι δικαίωμά μας, είναι υποχρέωση στον εαυτό μας , στα παιδιά μας και στις επερχόμενες γενιές!

Προτείνουμε το παρόν ψήφισμα με απόφαση δημοτικού συμβουλίου να ενσωματωθεί ως πρόσθετη παρέμβαση στα δικόγραφα που έχουν αποσταλεί στα αρμόδια όργανα της πολιτείας  από τους φορείς της περιοχής και από τον  Δήμο Ξάνθης και στον αντιπεριφερειάρχη, της Π.Ε. Ξάνθης κ. Εφραιμίδη Νικόλαο και Γαλανόπουλο Δημήτρη, αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Υποδομών και Περιβάλλοντος,  προκειμένου να παρθούν ανάλογες αποφάσεις.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΝΕΑ  ΞΑΝΘΗ»

         Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ    ΠΑΠΑ ΣΟΦΙΑ

                     ΚΑΦΦΕΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button