Ανακοινώσεις

Η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση για το ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Την Πέμπτη 8 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, σε συνθήκες όξυνσης της επίθεσης της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων προς τους εργαζόμενους, σε επικίνδυνες συνθήκες κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά και σε συνθήκες αγώνων και διεκδίκησης της εργατικής τάξης. Το αγροτικό κίνημα δίνει σημαντική μάχη για την επιβίωσή των αγροτών στα μπλόκα που αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα, όπως και το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Το κλίμα του συνεδρίου ήταν για μια ακόμη φορά θλιβερό, με οριακή απαρτία, διαδικασίες λάστιχο, προσπάθεια από την πλειοψηφία ΕΚΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ) να μετατραπεί η ΓΣ σε μια απλή ψηφοφορία και την ΔΑΚΕ σχεδόν «εξαφανισμένη». Οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ στις ομιλίες των αντιπροσώπων της ανέδειξαν τους αγώνες που πραγματοποιούνται σε διάφορους εργασιακούς κλάδους και έβαλαν προς ψήφιση στη ΓΣ την συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στην απεργία της 28ης Φλεβάρη, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη και έβγαλε 3 εκατομμύρια κόσμο στο δρόμο. Το περιεχόμενο πάλης της απεργίας να εστιάζεται σε αυξήσεις στους πετσοκομμένους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας, μέτρα ασφάλειας και υγείας στους χώρους δουλειάς, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Απεργία για την οποία έχουν πάρει αποφάσεις μέχρι τώρα, η ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες του Δημοσίου τομέα, 28 Εργατικά Κέντρα και 13 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, όπως η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας οι οποίες αφορούν μεγάλους εργασιακούς και βιομηχανικούς χώρους της Ξάνθης με εκατοντάδες εργαζόμενους, αλλά η πλειοψηφία του ΕΚΞ με ευθύνη των παρατάξεων ΕΚΕ και ΔΑΚΕ αρνήθηκε να πάρει απόφαση με φτηνές δικαιολογίες και προφάσεις, μένοντας πίσω από την στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Ξεπερνώντας την θλιβερή στάση των πλειοψηφίας των παρατάξεων της διοίκησης του ΕΚΞ καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους της Ξάνθης να ξεπεράσουν τέτοιες να τακτικές και να δοθεί στις 28 Φλεβάρη ηχηρή απεργιακή απάντηση από τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Ξάνθης οργανώνοντας, μέσα από συλλογικές διαδικασίες την επιτυχία της απεργίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, αναπροσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό, καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
  • Ρεύμα φτηνό για τον λαό, κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης), κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά, να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών.
  • Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση από το κράτος δωρεάν, πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Επίσης καλούμε όλα τα σωματεία και μαζικούς φορείς και εργαζόμενους της Ξάνθης σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 15 Φλεβάρη ενάντια στην ακρίβεια και για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, καθώς και στις 22 Φλεβάρη να σταθούμε αλληλέγγυοι με συμμετοχή μας την μέρα Πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στην Υγεία και για την στελέχωση και του Νοσοκομείου της Ξάνθης.

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας!

Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button