Εγκαινιάστηκε η γραμμή Θερμών Ξάνθης – Ζλάτογκραντ

Την διασυνοριακή γραμμή Θερμών Ξάνθης – Ζλάτογκραντ, εγκαινίασαν στις 12 το μεσημέρι στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ο πρωθυπουργός της χώρας μας Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόϊκο Μπορίσωφ.

Την διασυνοριακή γραμμή Θερμών Ξάνθης – Ζλάτογκραντ, εγκαινίασαν στις 12 το μεσημέρι στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ο πρωθυπουργός της χώρας μας Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόϊκο Μπορίσωφ.
Όπως τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρεου, “Ο νέος δρόμος συμβολίζει την πολιτική για την νέα Ευρώπη” και υπογράμμισε “Γκρεμίζουμε τα τείχη και ανοίγουμε νέους δρόμους συνεργασίας ειρήνης και ανάπτυξης”. Από την πλευρά του, ο κ. Μπορίσωφ έκανε λόγο “για φιλία που ενώνει τις προσπάθειες για κοινά έργα”.Εν συνεχεία, οι δύο πρωθυπουργοί μετέβησαν στην πόλη Zlatograd, όπου από τις 13:30 είχαν διμερή συνάντηση και κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Ακολούθως, ο κύριος Μπορίσωφ παρέθεσε γεύμα εργασίας στον κύριο Παπανδρέου και στα μέλη της ελληνικής αποστολής. Τον κ. Παπανδρέου συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και οι υφυπουργοί Γιώργος Πεταλωτής, Γιάννης Μαγκριώτης και Μάρκος Μπόλαρης. Δηλώσεις Παπανδρέου


“Αυτός ο νέος δρόμος συμβολίζει το γεγονός ότι στη νέα Ευρώπη που φτιάχνουμε γκρεμίζουμε τα τείχη που μας είχαν απομονώσει και ανοίγουμε νέους δρόμους στη συνεργασία, ειρήνη, φιλίας και ανάπτυξης. Ανοίγονται νέες προοπτικές στις σχέσεις των δυο λαών μας, που πάντα ήταν άριστες. Αυτή η περιοχή, με τις κοινές μας παραδόσεις, αλλά και τους διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, αναβαθμίζεται, ανοίγει δρόμους για την ανάπτυξη, το εμπόριο και τον τουρισμό υψηλής ποιότητας, στραμμένο προς την πράσινη ανάπτυξη.”,
Αυτά ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, εγκαινιάζοντας, μαζί με το Βούλγαρο ομόλογό του Μπόϊκο Μπορίσωφ, την νέα συνοριακή διάβαση Θερμών – Ζλάτογκραντ, στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.
Επίσης, επεσήμανε ότι “για τα δυο κράτη είναι σημαντικός ο τουρισμός υψηλής ποιότητας, που θα συνδέει περιοχές από το χιονοδρομικό κέντρο του Παμπόροβο, ως τις θάλασσες της βορείου Ελλάδος”.
Υπενθυμίζοντας ότι εφέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός της χώρας μας ανέφερε ότι εκτός αυτού του νέου σταθμού -ο οποίος είναι ο τέταρτος διασυνοριακός- σε λίγους μήνες θα εγκαινιαστεί άλλος ένας -ήπιας κυκλοφορίας- στην περιοχή του Κυπρίνου, έξω από την Κομοτηνή.
“Ο σταθμός συμβολίζει επίσης την ανάγκη κοινής φωνής όλων των βαλκανικών λαών για να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας στη νέα αρχιτεκτονική της Ε.Ε. με την ένταξη και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών ως το 2014 στην Ένωση, δηλαδή, την χρονιά που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τον κύκλο της αστάθειας και των πολέμων που έπληξαν την περιοχή.”, είπε ο Γ. Α. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας ότι προσβλέπει στην στενή συνεργασία των δυο χωρών για την προώθηση των υψηλών αυτών στόχων.


Δηλώσεις Μπόϊκο Μπορίσωφ
“Με τον Γ. Α. Παπανδρέου, έναν από τους πιο σεβαστούς πολιτικούς στην Ε.Ε., συναντηθήκαμε πριν από λίγους μήνες και παρ’ ό,τι ανήκουμε στις δυο διαφορετικές πιο μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Ένωσης, συνεννοηθήκαμε να συνεργαστούμε προς όφελος των δυο λαών μας. Ελλάδα και Βουλγαρία μαζί, μπορούν να ενώσουν τις προσπάθειές τους στα κοινά έργα υποδομής, αλλά και να βοηθήσουν τους υπολοίπους γείτονες στα Βαλκάνια, ώστε να ενταχθούν στην Ε.Ε., διότι μόνον τότε θα υπάρξει ευημερία και ειρήνη στην περιοχή. Τα σημερινά εγκαίνια, αποδεικνύουν ότι υπήρχε επικοινωνία και συνεργασία, η οποία θα εξακολουθήσει να υπάρχει.”, υπογράμμισε από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσωφ.


Δηλώσεις κατά τον αγιασμός στην συνοριακή διάβαση
Πριν από τους χαιρετισμούς των δυο πρωθυπουργών στην συνοριακή διάβαση, ετελέσθη αγιασμός από τους μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμονα και Φιλιππουπόλεως Νικόλαο, με τους δυο ιερωμένους αναφέροντας σε σύντομο χαιρετισμό τους, “τις δυνατότητες που δίνει η Ορθοδοξία για συνεννόηση μεταξύ των δύο λαών και αντάλλαξαν προσκλήσεις για συλλείτουργο στους αντίστοιχους καθεδρικούς ναούς”.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος του Ζλάντογκραντ, ο οποίος εξήρε “την σημασία του ανοίγματος της διάβασης” και υπενθύμισε “την μακραίωνη επικοινωνία μεταξύ των δυο λαών”.


Επίσκεψη Παπανδρέου στις Θερμες
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε μία σύντομη στάση στις Θερμες, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας, ο αντιδήμαρχος του δήμου Μύκης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ματαζί Τσετίν και Αχμέτ Χατζηοσμάν και η πρώην υποψήφια για την υπερνομαρχία Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν.
Ο πρωθυπουργός είχε μία πολύ σύντομη ενημέρωση για τα σχέδια που εκπονούν οι τοπικοί παράγοντες σε σχέση με την εκμετάλλευση των πλούσιων γεωθερμικών κοιτασμάτων της περιοχής και είπε ότι θα οργανώσει κανονική επίσκεψη στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button