ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης 2012 και σε συνεργασία του Δικτύου Λόγου και Πράξης με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου στο Θεατράκι που βρίσκεται στο Μονοπάτι της Ζωής την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίουτο βράδυ, παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης, εκπροσώπου του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, του πρωτοσύγγελου κ. Παντελήμονα, εκπροσώπων των ΜΜΕ και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση κατά την οποία μίλησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.

Στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης 2012 και σε συνεργασία του Δικτύου Λόγου και Πράξης με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου στο Θεατράκι που βρίσκεται στο Μονοπάτι της Ζωής την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίουτο βράδυ, παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης, εκπροσώπου του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, του πρωτοσύγγελου κ. Παντελήμονα, εκπροσώπων των ΜΜΕ και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση κατά την οποία μίλησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,  με θέμα :  «Ορθοδοξία και Περιβάλλον».

  Ανοίγοντας την εκδήλωση ο συντονιστής του Δικτύου Λόγου και Πράξης Θανάσης Μουσόπουλος προσφώνησε το Μητροπολίτη, αναφερόμενος εν συντομία στη ζωή και στο έργο του, καθώς και στη δράση του ‘Πράσινου Πατριάρχη’ κ. Βαρθολομαίου σχετικά με την προστασία του Περιβάλλοντος. Στη συνέχεια από τη θεολόγο κα. Γεωργία Καραγκιοζίδου διαβάστηκε ο ορφικός ύμνος περί φύσεως  και αποσπάσματα από τους Ψαλμούς του Δαβυΐδ που δείχνουν το σεβασμό της φύσης. Αμέσως μετά Βυζαντινός Χορός με τον ψάλτη – δάσκαλο κ. Ιωάννη Νταβράζο που τον συνόδευσε ο κ. Χαράλαμπος Διαφωνίδης απέδωσαν εκκλησιαστικούς ύμνους που αναφέρονται στη φύση.

  Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων με σαφήνεια και ενάργεια, με έναν καθαρά οικείο τόνο, αναφέρθηκε στα φαινόμενα καταστροφής περιβάλλοντος σε όλο τον πλανήτη μας, εξέθεσε από θεολογική άποψη τη σχέση ανθρώπου – φύσης, αναφέρθηκε σε κείμενα πατέρων που δείχνουν το σεβασμό τους προς την υλική κτίση, τονίζοντας τη συμπληρωματικότητα πνευματικής και υλικής ουσίας του σύμπαντος.

  Η όλη εκδήλωση και βεβαίως η ομιλία του Μητροπολίτη αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για προβληματισμό και συζήτηση για το πιο επιτακτικό πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου, το φυσικό περιβάλλον.

  Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης ευχαριστεί από το βάθος της καρδιάς για την τιμητική παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης και για όσα επαινετικά ανέφερε στον πρόλογο της ομιλίας του για τις δράσεις του Δικτύου.

  Φάνηκε ότι όλοι και όλα έχουν την αρμόζουσα θέση  στις Γιορτές Παλιάς Πόλης.

 

Θανάσης Μουσόπουλος

Συντονιστής Δικτύου Λόγου και Πράξης

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button