Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Δε χρειάζεται το Ευρωβαρόμετρο να κάνει την έρευνά του για μας πει ότι οι πολίτες της Ευρώπης και πολύ περισσότερο οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον τους….

Δε χρειάζεται το Ευρωβαρόμετρο  να κάνει την έρευνά του για μας πει ότι οι πολίτες της Ευρώπης και πολύ περισσότερο οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον τους….


Όπου και αν στρέψεις το βλέμμα σου θα δεις πρόσωπα ανέκφραστα και αγέλαστα, άτομα να τρέχουν με σκυμμένο το κεφάλι να προλάβουν  να φέρουν σε πέρας τις υποχρεώσεις τους ….


Μόνο που σπάνια το επιτυγχάνουν…..


Τρέχουν έτσι για να τρέχουν ….άλλωστε πιο πολύ το άγχος τους καθοδηγεί παρά η λογική….


Επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν απαισιόδοξοι και για το μακρινό τους μέλλον και όχι μόνο για το αύριο και το μεθαύριο….


Πιστεύουν πως όχι μόνο τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα μετά από 20 χρόνια…..


 


Τα καλά χρόνια λοιπόν δεν είναι αυτά που θα έρθουν, όπως έλεγαν οι παλαιότερες γενιές, όπως συνήθιζε να μας επισημαίνει η γιαγιά , αλλά όπως αποδεικνύεται  από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, αυτά που ζούμε τώρα….


Η ζωή των ανθρώπων θα είναι χειρότερη σε σχέση με σήμερα πιστεύουν, άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοι σε μικρότερο, οι κάτοικοι της Ευρώπης …..


Τελικά η τεχνολογική πρόοδος δεν  εδραίωσε και την ποιότητα διαβίωσης , ούτε εξασφάλισε πως η εξέλιξη θα ακολουθεί θετική πορεία και όχι αρνητική….


Είναι όντως ανησυχητικό για μια κοινωνία οι πολίτες της να δηλώνουν πως πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο….


Πως μέρα με την ημέρα οι συνθήκες εργασίας τους, για παράδειγμα, θα γίνονται και πιο δύσκολες…..


Το μέλλον τους  θα φαντάζει ακόμη πιο αβέβαιο και οι όποιες ανατροπές δε θα οδηγούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους…..


Ζητήματα και προβλήματα περιβάλλοντος, δικαιοσύνης, ασφάλειας και ελευθέριας θα επιδεινωθούν   ακόμη περισσότερο….


 


Δεν είπαμε οι πολίτες να είναι πέραν του δέοντος αισιόδοξοι , ούτε και να πετούν στα σύννεφα αναφορικά με το μέλλον τους, αλλά όχι και τέτοια απαισιοδοξία…..


Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε στον ουρανό της Ευρώπης …..


Όχι δηλαδή πως τα πράγματα είναι καλύτερα και για τους κατοίκους των υπολοίπων ηπείρων του πλανήτη…..


Κάτι ξέρει –για να το ρίξουμε και λίγο στην πλακίτσα-η NASA με τα επιστημονικά της σενάρια για τη Σελήνη και τώρα για τον πλανήτη Άρη….


Σενάρια που δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα….οικόπεδα στο φεγγάρι για ξενοδοχεία και διακοπές , διαστημικά τουριστικά πακέτα κλπ….


Τι φταίει λοιπόν και ο κόσμος κάνει μαύρες σκέψεις και έρχεται όλο και πιο κοντά στους  EMO….;


Να ναι’ η ακρίβεια, η ανεργία , η τιμή του πετρελαίου, η διαπλοκή και το λάδωμα, κλπ…κλπ…, στο σίγουρα μακρύ κατάλογο των αιτιών της απαισιοδοξίας και της κακής κατάστασής μας ελεύθεροι να προσθέσετε και εσείς αυτό που θεωρείτε πως φταίει για το κακό σας ριζικό…….;


 


Με τόσα υποτίθεται χρήματα που διαχειρίζεται η Ε.Ε. και μοιράζει  όλα αυτά τα χρόνια στα κράτη μέλη της μέσω των παχυλών κοινοτικών της πακέτων, δεν είναι κάπως παράξενο οι Ευρωπαίοι να δηλώνουν απαισιόδοξοι…..;


Και μάλιστα όταν έχουν κάνει τόσα βήματα προόδου και τα όποια ευρωπαϊκά προγράμματα στοχεύουν να βάλουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον των κατοίκων και των χωρών μελών της ….;


Πάντως μόνο παράλογη και αδιανόητη δε φαντάζει αυτή-η απαισιοδοξία -των Ελλήνων…..


Είπαμε εμείς βρισκόμαστε χρόνια πίσω έναντι των ευρωπαίων εταίρων μας….


Είμαστε από άλλο καλούπι …..χρυσάφι μας δίνουν  μπακίρι το κάνουμε…….


Είμαστε  η χώρα του ράβε ξήλωνε και των ρυθμών χελώνας…….του σηκώνω χέρια ψηλά και πετώ αλλού το μπαλάκι …..


Των υπευθύνων – ανεύθυνων που όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι….


Και πολλών άλλων πραγμάτων, τακτικών και πρακτικών που μόνο αισιόδοξο δεν κάνουν το μέλλον  των Ελλήνων….


 


Και αν πεις και για το μέλλον των Ξανθιωτών τότε σίγουρα γεννώνται ακόμη περισσότερες μαύρες σκέψεις στο μυαλό σου….


Το ότι η ανεργία στο νομό μας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ουδείς το αμφισβητεί….


Μόνο που τελευταία αγγίζει τα ουράνια με καλπασμούς αραβικού αλόγου….


Πάνω λοιπόν που είχαμε …αποδεχτεί….την ανεργία  και το κλείσιμο πολλών βιομηχανικών μονάδων και αρκεστήκαμε στα ελάχιστα εναπομείναντα εργοστάσια στηρίζοντας σε αυτά το εργασιακό μας μέλλον, να σου που ο εφιάλτης των απολύσεων ξαναχτυπά….


Οι Ξανθιώτες βγαίνουν και πάλι από το «νιρβάνα» τους, καθώς μια μεγάλη επιχείρηση, όπως τα Πλαστικά Θράκης άρχισε να κάνει απολύσεις ….


Και άλλες χαμένες θέσεις εργασίας το νομό…..βρε που πάμε….;


Και αν εναποθέτετε τις ελπίδες σας στη μετατροπή του Εργοστασίου Ζάχαρης σε παραγωγής Βιοαθανόλης, θα περιμένετε ακόμη για πολύ…..


Για  αυτό εκεί στο Εργατικό Κέντρο και όχι μόνο, αρχές, φορείς και πολίτες ξυπνήστε γιατί χανόμαστε…. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button