ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΒΑΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

  1. Πολεμικό Κλίμα στην Ευρύτερη Περιοχή μας

Η περιοχή, ευρέως, της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τη ΣΥΡΙΑ, είναι ένα ενεργό πολεμικό ηφαίστειο, με την κύρια μεγάλη του έκρηξη, να μην έχει εκδηλωθεί ακόμη. Εκεί, εμπλέκονται με τις υπάρχουσες τοπικές δυνάμεις, σε ένα σκληρό, εξοντωτικό, γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό, γεωενεργειακό αταγωνισμό, οι ιμπεριαλιστικές Δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία, καθώς και οι συνοδοιπόροι τους. Όποια κτίσματα, κτίζονται, όπως συμμαχίες, φιλίες, είναι σαθρά και ετοιμόρροπα, επάνω σε κινούμενη άμμο.

  1. Πολεμικό Κλίμα στην Ευρύτερη Περιοχή μας

Η περιοχή, ευρέως, της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τη ΣΥΡΙΑ, είναι ένα ενεργό πολεμικό ηφαίστειο, με την κύρια μεγάλη του έκρηξη, να μην έχει εκδηλωθεί ακόμη. Εκεί, εμπλέκονται με τις υπάρχουσες τοπικές δυνάμεις, σε ένα σκληρό, εξοντωτικό, γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό, γεωενεργειακό αταγωνισμό, οι ιμπεριαλιστικές Δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία, καθώς και οι συνοδοιπόροι τους. Όποια κτίσματα, κτίζονται, όπως συμμαχίες, φιλίες, είναι σαθρά και ετοιμόρροπα, επάνω σε κινούμενη άμμο. Αρχικός στόχος, των εκεί συσσωρευμένων και εμπλεκομένων Δυνάμεων, ήταν η εξουδετέρωση του ισλαμικού κράτους του ISIS, το οποίο με τα απανταχού τρομοκρατικά κτυπήματά του είχε ενσπείρει τον τρόμο και τον πανικό. Οι επεμβάσεις των μεγάλων Δυνάμεων κατά του ISIS, ήταν οι εκ του ασφαλούς αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Το δύσκολο έργο των χερσαίων επιχειρήσεων το είχαν αναλάβει οι Κούρδοι της περιοχής, με νικηφόρα αποτελέσματα. Σήμερα οι κούρδοι προδομένοι, από όλους, χαρακτηριζόμενοι, ως τρομοκράτες, δίνουν, πάλι μόνοι τους, τον αγώνα της εθνικής τους επιβίωσης, κατά των Τούρκων εισβολέων, οι οποίοι συμπράττουν, με τους αντικαθεστωτικούς του Άσαντ, τους τουρκομάνους της περιοχής και τα εναπομείναντα υπολείμματα του ISIS και με τις ευλογίες των Ρώσων. Οι Κούρδοι της περιοχής της Αφρίν, χωρίς πυροβολικό, αεροπορία, άρματα μάχης, με λιανοντούφεκα, κράτησαν την περιοχή, για δύο μήνες περίπου, με μεγάλες απώλειες εκατέρωθεν. Χωρίς δε να νικηθούν, εγκατέλειψαν την Αφρίν, έτοιμοι για ένα νέο ανταρτοπόλεμο. Οι Τούρκοι δήλωσαν, ότι σχεδιάζουν να προελάσουν προς Ανατολάς, αρχικά μέχρι Ευφράτη ποτ. Και εκείθεν προς Ιράκ (πετρέλαια Κιρκούκ Μοσούλης), για εξουδετέρωση δήθεν, κάθε Κουρδικής αντίστασης, αλλά κυρίως για τα πετρέλαια. Εδώ το παιχνίδι χοντραίνει πολύ, θα τους αφήσουν; Θα υπάρξουν αντιδράσεις και ποιες; Με την Κύπρο και το Αιγαίο τι γίνεται; Θα επιχειρήσει, οποιαδήποτε ταυτόχρονη ή μη, πολεμική εμπλοκή, ο Ερντογάν; Εάν η απάντηση είναι, είτε ναι, είτε όχι, εμείς ως Έλληνες, πρέπει να ενεργήσουμε από τώρα, καιρός είναι πιά, όπως οι πρόγονοί μας, του έπους του 1940. Με ψυχραιμία και με στιβαρή προετοιμασία και ετοιμότητα και με πάθος να αγωνιστούμε, για να γράψουμε ένα νέο έπος, όμοιο του 1940, αν ήθελε απαιτηθεί. Ο Ερντογάν, κινούμενος στα αχνάρια του Μουσολίνι, ας προβληματιστεί και ας ίδει, το οικτρό τέλος του ομοίου του.

  1. Έντονες Εθνικές Ανησυχίες μας

 

Από ετών διαβλέποντες, στο μέτρο του δυνατού, των ταπεινών και ισχνών δυνάμεών μας, την κλιμακούμενη σταδιακή επιθετικότητα των Τούρκων είχαμε αναφερθεί με σχετικά άρθρα μας, στην αδήριτη ανάγκη της πολεμικής προετοιμασίας μας, η οποία δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά με μακροχρόνιο, συνεχή σχεδιασμό. Από την όλη σχετική αρθρογραφία μας, για την ώρα, επιλέγουμε το σχετικό άρθρο μας  ¨ Ένας πόλεμος που δεν έγινε και μπορεί να γίνει¨. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2014, είναι δε τόσο επίκαιρο για τότε επί κυβερνήσεως Σαμαρά, όσο και σήμερα επί κυβερνήσεως Τσίπρα. Ας το ξαναδιαβάσουμε.

 

 

 

  1. 3.     ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

 

Πριν από 100 χρόνια ακριβώς, ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, καθίστατο αναπόφευκτος, για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία είχαν απελευθερωθεί τον Νοέμβριο του 1912, από τον Ελληνικό Στρατό και επίκειτο, να παραχωρηθούν στην Ελλάδα, δια Συνθηκών από τις Μεγάλες Δυνάμεις, γεγονός το οποίο προκλητικά δεν αποδεχόταν η Τουρκία.

Για το διακανονισμό του ζητήματος των νησιών του Αιγαίου, στις 8 Ιουλίου 1914, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Ελευθέριος Βενιζέλος, μεταβαίνει μέσω Μονάχου, στις Βρυξέλλες, για να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, Πρωθυπουργό Μεγάλο Βεζύρη.

Στο Μόναχο ευρισκόμενος ο Έλληνας Πρωθυπουργός πληροφορήθηκε την επίδοση του Αυστριακού τελεσιγράφου εις τη Σερβία, λόγω της δολοφονίας του διαδόχου του Αυστροουγγρικού θρόνου Φερδινάνδου και της συζύγου του, στις 15 Ιουνίου 1914, στο Σεράγεβο.

Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αρχίζει τον Ιούλιο του 1914 και προλαβαίνει την προ των πυλών, έκρηξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου.

Σήμερα, ο πυρετός στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρος) έχει ανέβει κατακόρυφα και επικίνδυνα. Επισκέψεις πρωθυπουργών, πραγματοποιούνται (Ισραήλ – Λευκωσία, Κάϊρο, Αθήνα, ..), για την επίλυση των διαφορών και τη διατήρηση και περίσωση της ειρήνης στην περιοχή. Διεθνείς συνθήκες καταπατούνται και καταστρατηγούνται, πέρα από τα όρια της διπλωματικής οδού και με την ισχύ των όπλων (ΑΟΖ Κύπρου).

Συγκρίνουμε, για την εξαγωγή χρησίμων συμπερασμάτων, την εποχή της Ελληνοτουρκικής κρίσης του 1914, με τη σημερινή του 2014, με αντικείμενο σχολιασμού και μελέτης, εκτός των άλλων συναφών, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Άμυνά μας.

Τότε το 1914, το πολεμικό δαιμόνιο του Ελευθερίου Βενιζέλου και η επιτελική, στρατηγική σκέψη, εκτίμηση και ενόραση του Ιωάννη Μεταξά, σε αγαστή συνεργασία και σύμπνοια (δυστυχώς μετά από λίγο την θρυμμάτισε το 1916 ο επάρατος διχασμός), αντιμετώπισαν την κρίση κατά τρόπο δυναμικό και ρεαλιστικό. Δεν θα αναφερθούμε στην προετοιμασία, στη σχεδίαση και σε όλες τις επιβαλλόμενες ενέργειες για την αποτελεσματική διεξαγωγή ενός πολέμου, που έγινε δυστυχώς.

Λέμε δυστυχώς, διότι, ίσως, ήταν δυνατό να προλάβει τραγικά γεγονότα που συνέβησαν αργότερα (Μικρασιατική καταστροφή 1922, Κυπριακό 1974, κρίση Ιμίων 1996, γκρίζες ζώνες και όσα άλλα θα επακολουθήσουν).

Το κύριο πεδίο σύγκρουσης, τότε το 1914 θα ήταν το Αιγαίο και στα παράλια αυτού, αφού χερσαία σύνορα δεν υπήρχαν, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Η παρεμβαλλόμενη μεταξύ τους Δυτική Θράκη, με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου 1913), είχε παραχωρηθεί στη Βουλγαρία.

Ο Ελληνικός στόλος, με τον αέρα της νίκης, κατά τους βαλκανικούς πολέμους 1912-1913, όπου ο τουρκικός στόλος, ¨μαντρώθηκε¨ στα Στενά, κυριαρχούσε στο Αιγαίο. Ψηλαφώντας τα σχέδια της διεξαγωγής του πολέμου αυτού, που στόχευαν ακόμη και στην αιφνιδιαστική εκπόρθηση της Κωνσταντινουπόλεως, μέσω Καλλίπολης – Στενών, νιώθουμε δέος, υπερηφάνεια και νοσταλγία.

Η σημερινή Ελληνοτουρκική κρίση, έχει την αφετηρία της στην κρίση του 1914. Η προσθήκη νέων δεδομένων, υφαλοκρηπίδα, εναέριος χώρος, ΑΟΖ, εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κ.λ.π. την καθιστά περισσότερο περίπλοκη και επικίνδυνη. Σήμερα η Ελλάδα, προ της έκρυθμης και τεταμένης κατάστασης, που έχει κλιμακωτά φθάσει, σε σημείο πιθανών θερμών γεγονότων –επεισοδίων, χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά όπλα, που της παρέχουν οι διεθνείς συνθήκες, οι οποίες κατάφορα και προκλητικά παραβιάζονται από την Τουρκία. ¨Εξωτερική πολιτική, δίχως το στρατό, ισοδυναμεί με συναυλία μουσικής χωρίς όργανα¨ , έλεγε ο Μέγας Φρειδερίκος.

Γιατί με τη διπλωματία δεν γκρεμίζεται το διχοτομικό τείχος του παγκόσμιου αίσχους και της ντροπής στην Κύπρο, σαράντα τόσα χρόνια, που με τα νατοϊκά όπλα και το αθώο αίμα χιλιάδων θυμάτων του, χτίστηκε και με την ανοικτή υποστήριξη, τονίζεται ιδιαίτερα, των αμερικανών και άγγλων, στους τούρκους σφαγείς- εισβολείς. Η Τουρκία χρησιμοποιεί μια επίπλαστη διπλωματία και την ισχύ των όπλων. Έτσι δημιούργησε το ψευδοτουρκικό κράτος στην Κύπρο το 1974, το οποίο σήμερα επικαλείται για να παραβιάζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα με τα εκτεταμένα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και περιβαλλόμενη από κακούς γείτονες, που επιβουλεύονται την εδαφική της ακεραιότητα, πρέπει να τεθεί σε διαρκή και εθνική αμυντική εγρήγορση και ετοιμότητα. Αυτό επιβάλλει επιτακτικά, οι οποιεσδήποτε ενέργειες, του κάθε φορέα εξουσίας (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία, παιδεία κ.λ.π.) να περνούν μέσα από ένα ¨εθνικό διυλιστήριο¨, το οποίο θα συγκρατεί ότι βλάπτει και υποβαθμίζει άμεσα ή έμμεσα την εθνική άμυνά μας.

Για να δούμε, στη σημερινή κρίσιμη πραγματικότητα, κατά πόσο αυτό τηρείται;

Η πατρίδα μας διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις, αξιόμαχες, ετοιμοπόλεμες, με άριστο ηθικό και δύνανται να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Χρειάζονται όμως αγάπη, στοργή και ενδιαφέρον από το λαό και την πολιτεία. Από το λαό την έχουν απεριόριστα. Τι γίνεται όμως με την πολιτεία (κυβέρνηση – αντιπολίτευση); Ο πολιτικός γενικά χώρος, μέσα από το κυνήγι της εξουσίας και της ¨καρέκλας¨ έχει αποπροσανατολισθεί από τα κρίσιμα εθνικά θέματα, τις διαγραφόμενες γύρωθε απειλές και το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον τους για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η κυβέρνηση, είναι πάρα πολύ φειδωλή σε έργα και κουραστική και εκνευριστική σε παχιά και ψεύτικα λόγια, κάλπικα εύσημα και ψευτολιβανίσματα χωρίς λιβάνι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, σαρξ εκ της σαρκός του ελληνικού λαού, αποδέχονται, χωρίς καμία διάκριση, τα εκ των μνημονίων ληφθέντα μέτρα, ισόποσα για όλες τις τάξεις.

Η ολομέλεια όμως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, αποφάνθηκε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν πληγεί ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ σε σχέση με άλλες ομάδες πολιτών και παρακάμπτοντας το Υπουργείο Οικονομικών, απευθύνεται στο ΓΛΚ, για τη θεραπεία και άρση των αντισυνταγματικών θέσεων και αδικιών εις βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Εσείς πολιτικάντηδες θέλετε και την ¨πίτα γερή¨ και το σκύλο χορτάτο. Εσείς πολιτικάντηδες θα γραφτείτε στο βιβλίο Γκίνες, ως θαυματουργοί εκδοροσφαγείς, αφού από ένα σφάγιο βγάλατε δύο τομάρια.

Οι εκδοροσφαγείς είσαστε εσείς. Το σφάγιο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, Το ένα τομάρι είναι οι μνημονιακές υποχρεώσεις και το άλλο το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Εσείς πολιτικάντηδες είσαστε υποκριτές και φαρισαίοι, αφού κάποια ψιχία που υπόσχεστε ότι θα δώσετε, άν δώσετε, από τα κλεμμένα του μόχθου και του ιδρώτα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα παρουσιάζετε ως προσφορά, ως αγάπη, ως ενδιαφέρον προς αυτά. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ. Επιτέλους ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΠΙΣΩ (Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου). Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο στοιχείο είναι η μείωση της θητείας, την οποία οι διάφορες Κυβερνήσεις και Υπουργοί Άμυνάς τους, αμιλλώμενες μεταξύ τους, στη μείωσή της, την έφεραν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, για την Ελληνική αμυντική πραγματικότητα. Λίγο απέχουμε από το σημείο να στέλνουμε τα απολυτήρια στο σπίτι των στρατευσίμων.

 

Δικαιολογία για τη μείωση της θητείας ήταν η πρόσληψη εθελοντών. Αυτό το μέτρο όμως έχει ατονήσει και οι παλιοί εθελοντές, έχουν αρχίσει να γερνούν και το πρόβλημα της επάνδρωσης των Μονάδων, να γίνεται όλο και πιο οξύτερο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Πολιτικάντηδες ρίχτε μια ματιά στο χάρτη της Ελλάδος και μέσα από την πραγματικότητα και όχι από το διαθλαστικό και παραμορφωτικό κάτοπτρο από το οποίο εσείς παρατηρείτε, θα δείτε το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μέγεθος της χώρας και την τεράστια ευθύνη σας, να το υπερασπιστείτε και να το αξιοποιήσετε.

Ποιός σας έπεισε ότι δεν υπάρχουν απειλές για τη χώρα μας; Ποιος σας εξαπάτησε και σας έριξε στάχτη στα μάτια; Ποιος σας έδωσε δικαίωμα, με μέτρα τα οποία λάβατε, να υποσκάπτετε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων; Αναφέρονται σε λάθη. Ποιοί διέπραξαν τα λάθη αυτά και ποιές οι συνέπειες που υπέστησαν; Μήπως υπάρχει κεκαλυμμένη ατιμωρησία; Μια εθνική τραγωδία δεν έχει πισωγυρίσματα. Έχει εδαφικούς ακρωτηριασμούς και πληθυσμιακούς εξανδραποδισμούς.

 

Μικρασιατική Καταστροφή 1922. Τρείς πρώην πρωθυπουργοί και ένας αρχιστράτηγος εξετελέσθησαν. Κύπρος 1974. Δεν κάθισαν όλοι οι υπεύθυνοι στο σκαμνί, του κατηγορουμένου. Κάποιοι που κάθισαν καταδικάστηκαν σε θάνατο, που μετετράπη σε ισόβια. Μεγάλο λάθος της ιστορίας, η μη εκτέλεση της θανατικής ποινής τους. Στα Ίμια το 1996, υπήρξε σύγχυση και ατιμωρησία. Τα εθνικά θέματα δεν επιδέχονται ολιγωρία, αδιαφορία και λάθη. Για κάθε παρεκτροπή, πρέπει να είμαστε αδέκαστοι τιμωροί. Τελειώνοντας στρέφουμε το βλέμμα μας με υπερηφάνεια και θαυμασμό, στο τότε 1914. Ευχόμαστε να ξεπεραστούν λάθη, παραλείψεις, αβλεψίες, αδιαφορίες και μέσα από μια πανελλήνια αφύπνιση και ένα διαχρονικό συμβολισμό, το 2014 να γίνει 1914.

 

                                                                    Αντγος ε.α. Παναγιώτης Χόχολης

                                           Επίτιμος Διοικητής Ανωτάτης Σχολής Πολέμου

 

  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button