“Συνθήκη βαρβάρων” η συμφωνία των Πρεσπών

«Με αφετηρία το 2019, έτος συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη Γενοκτονία των ποντίων και σηματοδότησης του συνόλου των διαπραχθέντων Γενοκτονιών εις βάρος των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από την Τουρκία κατά τον προηγούμενο αιώνα, ήρθε η ώρα να επανακαθορισθεί και επαναπροσδιοριστεί το πλαίσιο διεκδίκησης της αναγνώρισης των Γενοκτονιών με όρους αυτή τη φορά παν-επιστημονικούς και ξεκάθαρα πολιτικούς», πρότεινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πολιτικός, συγγραφέας και κοινωνιολόγος κ.

«Με αφετηρία το 2019, έτος συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη Γενοκτονία των ποντίων και σηματοδότησης του συνόλου των διαπραχθέντων Γενοκτονιών εις βάρος των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από την Τουρκία κατά τον προηγούμενο αιώνα, ήρθε η ώρα να επανακαθορισθεί και επαναπροσδιοριστεί το πλαίσιο διεκδίκησης της αναγνώρισης των Γενοκτονιών με όρους αυτή τη φορά παν-επιστημονικούς και ξεκάθαρα πολιτικούς», πρότεινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πολιτικός, συγγραφέας και κοινωνιολόγος κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, προσκεκλημένος των συλλόγων Ποντίων της Ξάνθης, Κυπρίων, Μικρασιατών, της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης και του πολιτιστικού λαογραφικού συλλόγου ‘Θράκη’.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης για την « 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα θύματα του εγκλήματος της Γενοκτονίας και της πρόληψης αυτού».

Το νέο επιστημονικό και πολιτικό πλαίσιο μέσω του οποίου είναι αναγκαίο, σύμφωνα με τον ομιλητή, να επαναδιατυπωθούν τα αιτήματα της αναγνώρισης των Γενοκτονιών είναι εξαιρετικά συγκεκριμένο και αυστηρό και συμπυκνώνεται ως εξής: ‘Το νέο ανατολικό ζήτημα: Το τουρκικό πρόβλημα’. Το τουρκικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι υπόθεση των εθνολόγων και όχι των νομικών, των ιστορικών και των διεθνών σχέσεων.

«Θα πετύχουμε την αναγνώριση αλλά και την ιστορική δικαίωση όταν όλοι μας αποτελέσουμε μέρος ενός μεγάλου ανθρωπιστικού και ειρηνικού κινήματος που θα υπερασπίζεται το δικαίωμα κάθε λαού να παραμένει στον τόπο του και να επιστρέφει σε αυτόν όταν θα εκδιώκεται βιαίως», τόνισε.

Πρότεινε η 19η Μαΐου να θεσπιστεί ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Κεμαλισμού και κάλεσε τους συλλόγους της Ξάνθης και μέσω αυτών όλους τους Ξανθιώτες, να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που θα γίνουν μέσα στο 2019 σε όλο τον κόσμο και περιλαμβάνουν: α) Εθελοντική Αιμοδοσία με μήνυμα συμβολικό και συνάμα δυνατά ηχηρό προς τη διεθνή κοινότητα: «Εμείς δεν θέλουμε το αίμα μας πίσω. Εμείς δίνουμε το αίμα μας για τη ζωή». Δεν θα ήταν άσχημο να  προσφερθεί αίμα και  σε νοσοκομεία της Τουρκίας, τόνισε. β)  η θάλασσα του Εύξεινου Πόντου, η θάλασσα στα βράχια της οποίας δολοφονήθηκαν Αρμένιοι και Πόντιοι, να γεμίσει στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων. «Πρόκειται για μια εκδήλωση μνήμης και τιμής και ταυτόχρονα ύψιστης συμβολικής σημασίας με έννοιες γεωστρατηγικές και πολιτικές, πρωτίστως όμως ανθρωπιστικές» συμπλήρωσε.

Ο Μ.Χαραλαμπίδης δεν άφησε ασχολίαστη και τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ‘συνθήκη βαρβάρων’. Είναι, είπε, προσβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και μια προσβολή προς τις θρησκείες. Και την Ορθόδοξη και την Αρμενική ακόμη και την Εβραϊκή.

«Δηλαδή τι ζητούν; Να ξαναγραφτεί η Αγία Γραφή σε αυτό το ιδίωμα»,  αναρωτήθηκε.

Κατέληξε προσδιορίζοντας ακόμη και την πραγματική ελπίδα για την Ελλάδα και  τους Έλληνες: « λένε ότι  ο Ελληνισμός  είναι σε κρίση. Όχι. Ήταν σε κρίση στη μεταπολίτευση όπου τα γεωπολιτικά και γεωπολιτισμικά δεσμά προκάλεσαν διανοητικό ακρωτηριασμό των Ελλήνων. Σήμερα ο Ελληνισμός επανέρχεται. Ανακτά τη φωνή του. Όλες μας οι ήττες οφείλονται στο ότι στερηθήκαμε τη φωνή μας».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων κ. Θεόδωρος Ρωμανίδης ενώ εκ μέρους των συν διοργανωτών προλόγισε την εκδήλωση το μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας κυρία Αντρίκ Στεφανιάν , οφθαλμίατρος. Όμορφα τραγούδια ακούστηκαν από την κ. Hasmik Beklarian και την χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης ενώ ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Θράκη», Βαγγέλης Δωρόπουλος, διάβασε, σε  Θρακιώτικο γλωσσικό ιδίωμα,  λαογραφικό κείμενο σχετικό με τον ξεριζωμό από την Ανατ. Ρωμυλία.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης της Αρμενικής Εκκλησίας π. Κόβανες, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

 

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button