“Παίζουν τη Θράκη…στα ζάρια για μια χούφτα ψήφους”

Το άκουσα την Παρασκευή, όταν εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το επεξεργάστηκα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και ακόμη προσπαθώ να το κατανοήσω με την απλή λογική ή έστω τη δημοσιογραφική λογική…..
Και για να μην αναφέρομαι με αοριστολογίες έρχομαι στο προκείμενο…..
Σε αυτά δηλαδή που υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στο Δημάριο και στους αγαπημένους του ψηφοφόρους της μειονότητας και ιδιαίτερα σε αυτό που έχει να κάνει με τη χορήγηση αδειών οδήγησης….

Το άκουσα την Παρασκευή, όταν εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το επεξεργάστηκα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και ακόμη προσπαθώ να το κατανοήσω με την απλή λογική ή έστω τη δημοσιογραφική λογική…..


Και για να μην αναφέρομαι με αοριστολογίες έρχομαι στο προκείμενο…..


Σε αυτά δηλαδή που υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στο Δημάριο και στους αγαπημένους του ψηφοφόρους της μειονότητας και ιδιαίτερα σε αυτό που έχει να κάνει με τη χορήγηση αδειών οδήγησης….


Συγκεκριμένα τους υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα ώστε οι υποψήφιοι από τη μειονότητα όταν θέλουν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης να εξετάζονται προφορικά στη μητρική τους γλώσσα, στην τουρκική….


Όπως επίσης ότι θα στελεχωθούν τα ΚΕΠ, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και με υπαλλήλους που γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα…..


Η αλήθεια είναι ότι μόλις το άκουσα αναρωτήθηκα αν όντως σκέφτεται και αναλύει σε βάθος αυτά που εξαγγέλλει, αν υπολογίζει τις συνέπειες των ρηθέντων του …..


Ή αν μπορεί να κατανοήσει το πόσο μπορεί να επηρεάσουν τη συμβίωση των κατοίκων της περιοχής……


 


Ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει καλά να καταλάβει ότι Θράκη δεν έχει μόνο τη μειονότητα, έχει και τους υπόλοιπους πολίτες, χριστιανούς, Πομάκους, Αθίγγανους, παλλινοστούντες Έλληνες Πόντιους, μετανάστες από τις όμορες βαλκανικές χώρες και όχι μόνο, που δίνουν το δικό τους καθημερινό και σκληρό αγώνα επιβίωσης…..και οι οποίοι μάλιστα δεν τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από το κράτος τις περισσότερες φορές….


Ο ντόπιοι κάτοικοι, δε θα τους προσδιορίσω με τη θρησκευτική τους ταυτότητα τη χριστιανική, αναφέρομαι σε όλους τους Ξανθιώτες και Θρακιώτες και δη των νεότερων γενεών και ηλικιών, νιώθουν αδικημένοι και αφημένοι στη μοίρα τους….


Καλούνται να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το τέρας της ανεργίας και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η χώρα…..


Και ενώ λοιπόν δίνουν το δικό τους αγώνα και προσπαθούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στη μάχη για να βγει η χώρα ασπροπρόσωπη απέναντι στα του μνημονίου και της τρόικας, έρχεται ο πρωθυπουργός και τους προκαλεί με την στάση του και την εμμονή και απροκάλυπτη συμπάθεια απέναντι στη μειονότητα……


Μια μειονότητα που αν και φέρει την ελληνική υπηκοότητα, κάποιοι και δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια εκείνοι που κρατούν τα ηνία της χώρας τη συμπεριφέροντε και τη μεταχειρίζονται ως ξένους, ως Τούρκους …..


 


Γιατί λοιπόν θα πρέπει οι κάτοικοι της μειονότητας και της ορεινής περιοχής να εξετάζονται και μάλιστα προφορικά στην τουρκική γλώσσα, αφού είναι Έλληνες πολίτες….;


Και στο κάτω-κάτω αυτή η κίνηση θα έπρεπε να γίνει πριν από είκοσι ή και παραπάνω χρόνια, όταν η πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά της μειονότητας ήταν δύσκολη……


Τώρα όχι μόνο οι περισσότεροι από το χώρο της μειονότητας έχουν απολυτήριο Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά φοιτούν και σε πανεπιστήμια….


Η μειονοτική εκπαίδευση είναι αναβαθμισμένη σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια και οι περισσότεροι νέοι της μειονότητας είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ είτε ελληνικών, είτε τουρκικών πανεπιστημίων…..


Επομένως δε δικαιολογείται αμάθεια ή δυσκολία στη διαχείρισης της ελληνικής γλώσσας….


Άρα προς τι αυτό το δωράκι της εξέτασης στην τουρκική γλώσσα για την απόκτηση άδειας οδήγησης…..;


Μήπως γιατί κάποιοι δε θέλουν την ενσωμάτωση της μειονότητας με την υπόλοιπη Θρακιώτικη κοινωνία…..και για αυτό θέλουν να διατηρήσουν και να εξαπλώσουν σε κάθε δυνατό επίπεδο την τουρκική γλώσσα εντός των τειχών της χώρας και δη της Θράκης ……


Ή επειδή βλέπουν πρόωρες εκλογές…..;


 


Όπως και να έχει, δε δικαιολογούνται τέτοιες εξαγγελίες με την κοινή ανθρώπινη λογική…..


Και αν πάλι επιμένουν σε αυτή τους την κίνηση, τουλάχιστον με την αρχή της αμοιβαιότητας, ο Πρωθυπουργός ας ζητήσει από τον Ερντογάν οι ελάχιστοι εναπομείναντες Έλληνες με τουρκική υπηκοότητα στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και την Τένεδο να εξετάζονται προφορικά στην ελληνική γλώσσα όταν θέλουν και αυτοί να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης….


Πάντως όπως και να εξετάσουμε το θέμα λογική εξήγηση χωρίς επικίνδυνες σκέψεις και άλλα βαθύτερα μηνύματα που ο καθένας μας αποκωδικοποιεί από την κίνηση αυτή του Γιώργου Παπανδρέου δεν μπορεί να δώσει…..


Ακόμη και αν η μειονότητα της Θράκης αντιμετωπιζόταν ως μετανάστες και πάλι στην ελληνική γλώσσα θα έπρεπε να εξεταστούν για να πάρουν το δίπλωμα οδήγησης….


Για φανταστείτε οι Έλληνες της Γερμανίας, της Αμερικής ή της Αυστραλίας να είχαν την απαίτηση να κάνουν τις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες των κρατών αυτών στην ελληνική γλώσσα…..;


 


Και επειδή δεν ξέρω αν η στήλη είναι στραβή-εξετάζει μέσα από λάθος πρίσμα το θέμα;-, ή στραβά αρμενίζουμε, κατά τη γνωστή λαϊκή παροιμία, ζήτησα και τη γνώμη ενός έμπειρου πολιτικού, ευαισθητοποιημένου και ενεργοποιημένου πάνω σε εθνικά  ζητήματα και όχι μόνο και με αποδεδειγμένη την αγάπη του και την προσφορά του στην Ξάνθη και τη Θράκη. Αναφέρομαι στον Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος πέρασε και από πόστα εξουσίας ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και η δήλωση του πραγματικά ενίσχυσε τα όσα παραπάνω ανέλυσε η στήλη, γιατί είπε την αλήθεια που όλοι, είτε πολιτικοί και συμμετέχοντες στα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε απλοί πολίτες ψιθυρίζουν.


«Το πρώτιστο το οποίο πρέπει να φροντίζει η πολιτεία για τις μειονότητες που ζουν εντός των συνόρων της είναι να μαθαίνουν τη γλώσσα στην οποία θα συναλλάσσονται, θα ζουν και θα προκόβουν. Δυστυχώς κάποιοι δε θέλουν το καλό και την προκοπή τους, που είναι πρωτίστως η εργασία. Αδιαφορούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τη μειονότητα και γενικά για όλους και επικεντρώνονται σε ενέργειες συλλογής ψήφων. Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι και πάλι, παίζουν τη Θράκη στα ζάρια για μια χούφτα ψήφους».


Η παραπάνω δήλωση του Παναγιώτη Σγουρίδη που τόλμησε να πει την αλήθεια, το σίγουρο είναι ότι θα βρει πάρα πολλούς υποστηρικτές και χειροκροτητές και ελάχιστους διαφωνούντες…..


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button