Ειδήσεις

Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

Επιτέλους η κυβέρνηση προχωρά στα αυτονόητα. Από σήμερα από τον Προμαχώνα, θύρα εισόδου όλων των Βαλκάνιων φίλων τουριστών μας, Βουλγάρων, Ρουμάνων Σέρβων, Σκοπιανών κλπ, θα μπαίνουν μόνον όσοι έχουν στα χέρια τους μία γνωμάτευση, που θα πιστοποιεί ότι έχουν κάνει το τεστ και ότι είναι αρνητικοί στον covid 19 .

Eτσι η κυβέρνηση επιστρέφει μερικώς, από εκεί όπου αρχικά είχε σχεδιάσει ,τον υποχρεωτικό δηλαδή έλεγχο όλων όσων θα έρχονται στην πατρίδα μας για τουρισμό και εγώ θα πρόσθετα όλων των επισκεπτών ανεξαιρέτως.

Μόνον έτσι μπορεί να θωρακίσουμε όσα κατακτήσαμε τους δύο τρεις μήνες της καραντίνας.

Μόνον έτσι θα διαφυλάξουμε ότι με πολύ κόπο και απομόνωση κατακτήσαμε.

Μόνον έτσι θα συνεχίσουμε να είμαστε το παγκόσμιο καλό παράδειγμα διαχείρισης της κρίσης του κορωνοιου.

Αποψη μου δε είναι ,ότι εάν έτσι πορευτούμε, όχι μόνο δεν θα έχουμε  πρόβλημα με τον τουρισμό μας και κατ επέκταση με την οικονομία μας ,αλλά αντιθέτως θα αυξηθεί ο τουρισμός και η συμμετοχή του στο ΑΕΠ της χώρας .

Τι  θα συμβεί λοιπόν εάν επιτρέπουμε μόνο επισκέπτες  από όλο τον κόσμο χωρίς αποκλεισμούς την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει πρόσφατα το τεστ π.χ. μέχρι τρεις μέρες πριν ,όπως τώρα υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση .

  1. Θα μπορούν να έρχονται επισκέπτες- τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ακόμη και από χώρες όπως η Αγγλία ,η Σουηδία η Ιταλία, χώρες που είχαν και έχουν ενδεχομένως πρόβλημα και σήμερα και είναι αποκλεισμένες.

2 .Όσοι θα έρχονται θα είναι καθαροί από covid 19 και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να μολύνουν κανέναν .

3 .Το πιο σημαντικό όμως για όσους θα έρθουν καθαροί  απο covid 19 ,θα είναι πως θα είναι σίγουροι 100% ότι θα έρθουν σε μία Ελλάδα πεντακάθαρη .Ετσι θα είναι σίγουροι ότι δεν θα κολλήσουν ,ούτε από Έλληνες αλλά ούτε και από άλλους τουρίστες καθώς όλοι και οι 100% θα είναι καθαροί !

Αυτό από  μόνο του θα φέρει πολύ περισσότερους τουρίστες στην πατρίδα μας, καθώς το αίσθημα ασφάλειας είναι κορυφαίο για έναν τουρίστα .

Κανείς δεν θέλει να έρθει εδώ υγιής και να φύγει στην πατρίδα του μολυσμένος.

Ο αρχικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης που ήταν περίπου όπως παραπάνω περιέγραψα, δεν έγινε  δεκτός από τα Ευρωπαϊκά κράτη με το επιχείρημα ότι το τεστ για τον covid 19 κόστιζε  κάποια λεφτά, από 30 ευρώ στη Βουλγαρία μέχρι 150 ευρώ σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ακόμη όμως και αν είναι έτσι, η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει να γίνει το τεστ από όλους τους επισκέπτες μας στις χώρες τους ,ακόμη και αν χρειαστεί να μοιράζεται το κόστος αυτό στον επισκέπτη, τους Έλληνες ξενοδόχους, με μία μικρή μείωση του κόστους και ίσως το ίδιο του κράτος.

Αντί να πληρώνει δηλαδή να μένουν τα ξενοδοχεία κλειστά και η νεολαία μας άνεργοι, να πληρώνει ίσως πολύ λιγότερα για να δουλέψει ο τουρισμός μας στο 100% .

Εξάλλου με την όποια μικρή επιβάρυνση του κάθε επισκέπτη μας θα γίνεται και μία αυτόματη επιλογή ,ώστε να έρχονται στην πατρίδα μας τουρίστες υψηλότερου εισοδήματος που θα αφήνουν περισσότερα. Ετσι θα αναβαθμιστεί και το τουριστικό μας προϊόν.

Στόχος της Ελλάδος δεν πρέπει να είναι πλέον μόνον ο αριθμός των τουριστών μας , αλλά κυρίως το τι αφήνουν αυτοί οι τουρίστες στη χώρα μας .

Κύριε πρωθυπουργέ νομίζω ότι είναι η ώρα να πάρετε σωστές αποφάσεις ,για το καλό του τουρισμού μας ,το καλό όλων των Ελλήνων,το καλό της οικονομίας μας, αλλά και το καλό όλων των επισκεπτών μας .

                                                                    Για τις ομάδες κοινωνικής δράσης

                                                                                    Κομνηνός Γιώργος

 Οικονομολόγος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button