Περιφέρεια

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜΘ ΣΤΟ 2o EAST MACEDONIA THRACE FORUM

Την έναρξη των εργασιών του 2ουEast Macedonia Thrace Forum που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη, χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης, περιέγραψε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δίνοντας έμφαση στη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται, ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι οικονομικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «το διήμερο του Φόρουμ είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε όχι απλά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά πλέον τον αναπτυξιακό προγραμματισμό μας».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τόσο τους συμμετέχοντες, όσο όμως και τους διοργανωτές του Forumκαι σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «[…] Εστιάζουμε στη δημιουργία ερευνητικών κέντρων που θα φέρουν την Περιφέρεια μας στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων επιστημόνων και θα παρέχουν δεδομένα προς αξιοποίηση όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα, αλλά από την κοινωνία συνολικά.

Όραμα μας είναι να γίνουμε μια σύγχρονη Περιφέρεια που λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφασεις βάση αξιόπιστων δεδομένων. Αυτή είναι η καρδιά του σχεδιασμού μας.

Δίνουμε στον τόπο μας εκείνα τα χαρακτηριστικά, που τον καθιστούν σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη»

 

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του κ. Περιφερειάρχη:

 

«Σας καλωσορίζω στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του φόρουμ.

Αντιλαμβάνομαι αυτό το διήμερο ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε όχι απλά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά πλέον τον αναπτυξιακό προγραμματισμό μας.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελείται από πέντε Περιφερειακές Ενότητες με διακριτά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η καθεμία, ωστόσο όλες μαζί συναποτελούν το προφίλ του τόπου μας, το οποίο είναι μεν γνωστό, αλλά τώρα είναι η εποχή να γίνει πιο ισχυρό.

Ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί τον πρώτο αναπτυξιακό πυλώνα της Περιφέρειας μας. Τόσο στη γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την αλιεία, η Περιφέρεια μας έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά ταυτόχρονα και ένα πεδίο με μεγάλη προοπτική. Στόχος της διοίκησης μας είναι να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που απασχολούνται στον Πρωτογενή Τομέα, να μεταβούν στη νέα ψηφιακή εποχή, να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία στο πεδίο εφαρμογής της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και εν τέλει να καταστήσουν τα προϊόντα τους περισσότερο ανταγωνιστικά στην εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά.

Οι μέθοδοι της λεγόμενης «έξυπνης γεωργίας», η βλετιστοποίηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, οι σύγχρονες μέθοδοι αλιείας, μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν στην Περιφέρεια μας και ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Περιφέρεια μας δεν ορίζει μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά αποτελεί μέρος των συνόρων της Ευρώπης. Όλοι γνωρίζουμε ότι η θέση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο γεωστρατηγικό χάρτη και αυτό είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει το φιλοεπενδυτικό προφίλ της περιοχής μας.

Ήδη, η εξαιρετικής σημασίας επένδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου – του LNG– είναι στην τελική της φάση και αποτελεί απτό παράδειγμα της πεποίθησης μας ότι ο τόπος μας μπορεί να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς. Εκτιμώ και πιστεύω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και ότι σύντομα, μετά και από τις συντονισμένες προσπάθειες όλων μας, θα έρχονται στην περιοχή μας ολοένα και περισσότεροι επενδυτές.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συναντώνται ένα σύμπλεγμα αγωγών μεταφοράς αερίου και όχι μόνο, που ενισχύουν την ασφάλεια των συνόρων μας – και την ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης – και δημιουργούν προστιθέμενη αξία στη μετατροπή της περιοχής μας σε ενεργειακό κόμβο, ο οποίος δεν εξυπηρετεί μόνο την χώρα μας. Ο κόμβος αυτός εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αυτό τον ανάγει σε εξαιρετικά σημαντικό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ζουν και δραστηριοποιούνται οι άνθρωποι του τόπου μας, ωστόσο οφείλουμε να τους παρέχουμε ακόμη περισσότερα κίνητρα για να παραμείνουν εδώ, να συνεχίσουν να παράγουν και να δημιουργούν.

Τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει σημαντική άνθιση ο τουριστικός κλάδος. Οι μετρήσεις των διελεύσεων από τους μεθοριακούς σταθμούς καταδεικνύουν ότι η επισκεψιμότητα της Περιφέρειας μας αυξάνεται συνεχώς και σε αυτό το σημείο ακριβώς πρέπει να παρέμβουμε ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στο αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα, αλλά και περισσότερες επιλογές στον τουρίστα- επισκέπτη.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βελτιώσουμε τις πύλες εισόδου στην Περιφέρειας μας, αρχίζοντας από το Τελωνείο των Κήπων, που δέχεται πολύ μεγάλο όγκο τουριστικής, αλλά και εμπορικής κίνησης. Ήδη έχουμε κάνει επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και ο σχεδιασμός προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό.

Έπειτα, βελτιώνουμε τις τουριστικές μας υποδομές. Με την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, δρομολογούνται οι απαραίτητες επενδύσεις. Πρόσφατα είχαμε μία συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και σχεδιάσαμε την εκπόνηση σειράς έργων που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας. Το ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο της Περιφέρειας μας είναι μεγάλο, σημαντικό, γνωστό ανά τον κόσμο, και πλέον – με τα έργα που δρομολογούνται – φέρνουμε το κοινό εγγύτερα σε αυτό. Βελτιώνουμε τους αρχαιολογικούς χώρους, την προσβασιμότητα σε αυτούς, ολοκληρώνουμε έργα ανάδειξης ιστορικών μνημείων και τοποσήμων, τα διασυνδέουμε μεταξύ τους και τα καθιστούμε κτήμα όλων των κατοίκων και των επισκεπτών.

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω για άλλη μία φορά στην Περιφέρεια μας και ευχαριστώ όλους και όλες για τη συμμετοχή σας στο σημερινό Φόρουμ.

Σας καλωσορίζω στην Περιφέρεια μας που με συντονισμένες προσπάθειες και τη συνέργεια όλων, μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο κέντρο εφαρμογής καλών πρακτικών, τεχνολογικών δεδομένων και καινοτομίας. Εστιάζουμε στη δημιουργία ερευνητικών κέντρων που θα φέρουν την Περιφέρεια μας στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων επιστημόνων και θα παρέχουν δεδομένα προς αξιοποίηση όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα, αλλά από την κοινωνία συνολικά.

Όραμα μας είναι να γίνουμε μια σύγχρονη Περιφέρεια που λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφασεις βάση αξιόπιστων δεδομένων. Αυτή είναι η καρδιά του σχεδιασμού μας.

Δίνουμε στον τόπο μας εκείνα τα χαρακτηριστικά, που τον καθιστούν σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Κύριε Τσομώκο,

Ευχαριστώ εσάς και όλους τους συνεργάτες σας για την διοργάνωση του 2ου Φόρουμ. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα συμπεράσματά του και σας εύχομαι καλή δύναμη για την προετοιμασία της επόμενης διοργάνωσης.

 Σας ευχαριστώ»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button