Ελλάδα

ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΕΘΕΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι συζητήθηκε η Έκθεση για την κατάσταση της Δημοκρατίας στην Αλβανία. Την Εκθεση εισηγήθηκε ο Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την Ρουμανία Ionuț Marian Stroe και ο Βουλευτής Asim Mollazada από το Αζερμπαϊτζάν.

Από την Αλβανική πλευρά τοποθετήθηκε η Βουλευτής του Κόμματος Έντι Ράμα κυρία Blerina Gjylameti. O Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης παρενέβη στην Επιτροπή και αφού συνεχάρη τον εισηγητή για την έρευνα που έκανε έθεσε το παρακάτω ζήτημα ζητώντας απάντηση από την Αλβανική πλευρά αλλά και το σχολιασμό του εισηγητή:

«Συγχαρητήρια στο συνάδελφο IONUȚ STROE για την έκθεση που έκανε. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τις προσπάθειες της γειτονικής Αλβανίας για αλλαγές εναρμόνισης με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ωστόσο ένα σοβαρό θέμα παραμένει ανοιχτό και είναι η φυλάκιση του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Χειμάρρας και διακεκριμένου μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας κ. ΦΡΕΝΤΙ ΜΠΕΛΕΡΗ. Φυλακίστηκε αμέσως μετά την εκλογή του πριν προλάβει να αναλάβει καθήκοντα. Η δίκη του αναβλήθηκε συστηματικά και μέχρι τώρα δεν του επέτρεψαν να αναλάβει καθήκοντα Δημάρχου παρότι αυτό δεν προβλέπεται από το νόμο. Πώς τοποθετείται η Αλβανική πλευρά και ο εισηγητής σε αυτό το θέμα που ευαισθητοποιεί, όχι μόνο την Ελληνική μειονότητα αλλά και το σύνολο της Ευρωπαϊκής κοινωνίας;»

Η εκπρόσωπος της Αλβανικής πλευράς υποστήριξε, ότι η Αλβανική Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στην ανεξάρτητη Αλβανική Δικαιοσύνη, η οποία σε κάθε περίπτωση τις προηγούμενες μέρες καταδίκασε τον μειονοτικό Δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη σε διετή φυλάκιση. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης όμως ξαναπέρνοντας το λόγο ρώτησε την Αλβανίδα Βουλευτή:

«Αφού σέβεστε τις αποφάσεις της Αλβανικής Δικαιοσύνης όπως ισχυρίζεστε, γιατί τότε δεν επιτρέπεται στο νέο Δήμαρχο να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα διατηρώντας παράλληλα τόσο καιρό τον προκάτοχο του που έχασε τις εκλογές και σύμφωνα με απόφαση της Αλβανικής Δικαιοσύνης έπρεπε να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από τη νέα εκλογική πλειοψηφία…;;;»

Ο Εισηγητής σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, τόνισε ότι η έκθεση ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα Φ. Μπελέρη. Δεν θέλησε να μπει στην ουσία της δικαστικής αξιολόγησης. Ωστόσο ξεκαθάρισε, ότι το θέμα της ανάληψης καθηκόντων είναι διαφορετικό και παραμένει. Ως εκ τούτου η Έκθεση θέτει ως προϋπόθεση στην Αλβανία την βελτίωση των αποφάσεων για τα θέματα μειονότητας. Αν δεν συμμορφωθεί μέχρι την τελική απόφαση, όλα όσα προβλέπονται στην Έκθεση θα τελούν υπό την αίρεση της Επιτροπής Παρακολούθησης (monitoring) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button