Ελλάδα

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. προς κ. ΥΕΘΑ: Θέσπιση πραγματικού πενθήμερου εργασίας ΚΑΙ στα στελέχη των ΕΔ

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για νέο ειδικό μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από 01.01.2024, οι στρατιωτικοί, όχι μόνο δεν το “είδαν”, αλλά δεν πρόλαβαν να “γευτούν” και τις πενιχρές αυξήσεις, οι οποίες καταποντίστηκαν στο κύμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων. Και μέσα σε όλα αυτά, εξαγγέλεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας νέα Διοίκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, χωρίς όμως να εξαγγέλονται και νέες προσλήψεις. Στην εργασιακή ορολογία, οι στρατιωτικοί βρίσκονται απέναντι στη συνθήκη “same money, more job”. Αν, δε, συνυπολογίσουμε και τις αποχωρήσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις ο εργασιακό βίος των στρατιωτικών προμηνύεται εφιάλτης, πόσο δε μάλλον όταν εν έτει 2024 δεν υπάρχει θεσπισμένο πενθήμερο  εργασίας για αυτούς!
Στο παραπάνω πλαίσιο και προκειμένου να προστατευτεί το στρατιωτικό προσωπικό απέναντι στις ορέξεις της κυβέρνησης, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, απευθυνόμενη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, προτείνει την άμεση θέσπιση της πενθήμερης εργασίας, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους συναδέλφους των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κύριε Υπουργέ.

Τον Φεβρουάριο του 2023, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του σε συζήτηση επί νομοσχεδίου του υπουργείου σας, εξήγγειλε νέο, αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Αν και ελπίζαμε ότι για να εξαγγέλλεται νέο μισθολόγιο από την 1η Ιανουαρίου αυτό θα ήταν ήδη έτοιμο, μέχρι και σήμερα, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο δεν «είδαν» νέο μισθολόγιο, αλλά ακόμα και τις πενιχρές αυξήσεις του δήθεν αναπροσαρμοσμένου παλαιού που εισέπραξαν δεν πρόλαβαν να τις «γευτούν», καθόσον εξανεμίστηκαν στην πηγάδα της ακρίβειας.

Παρόλο που δεν θα κουραστούμε, για πολλοστή φορά, να επαναλαμβανόμαστε, το νέο ειδικό μισθολόγιο που έταξε ο κ. Πρωθυπουργός στις/στους στρατιωτικούς, θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα, αποτελώντας προϊόν ουσιαστικής διαβούλευσης με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους, ώστε να θεραπευτούν  αδικίες, όπως τα χαρακτηριστικά χαμηλά επίπεδα οικονομικών αποζημιώσεων, η μη πρόβλεψη μισθολογικού κλιμακίου για τους Υπολοχαγούς εξ ΕΜΘ, ο αποκλεισμός των ΟΒΑ από μία σειρά παροχών και επιδομάτων, η εξαιρετικά χαμηλή αποζημίωση των μαθητών των στρατιωτικών σχολών, ο αποκλεισμός υπηρετούντων σε παραμεθόριες περιοχές από το επίδομα παραμεθορίου, η χαμηλή και στρεβλωμένη ειδική αποζημίωση νυκτερινής απασχόλησης, η προβληματική συνθήκη καταβολής του επαυξημένου επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας, η μη πρόβλεψη αποζημίωσης της υπερεργασίας κ.α.

Μέχρι να υλοποιηθεί (;) η ανωτέρω εξαγγελία, για την οποία η πολύχρονη εμπειρία μας μάς προτρέπει να κρατήσουμε μικρό καλάθι και λαμβάνοντας υπόψη τις εξαγγελίες σας για νέα Διοίκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, η οποία πολύ φοβόμαστε ότι θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη επιφορτισμένη με κάθε είδους και πέραν των καθηκόντων τους εργασιακή ζωή των στρατιωτικών, καθόσον δεν εξαγγέλθηκαν παράλληλα νέες προσλήψεις προσωπικού, παρακαλούμε όπως διασφαλίσετε κατ’ ελάχιστον τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στις νέες προκλήσεις και δυσχέρειες, θεσπίζοντας ουσιαστικό και πραγματικό πενθήμερο (5νθήμερο) ωράριο εργασίας τροποποιώντας άμεσα την περίπτωση Δ. του άρθρου 127 του ν.4472/2017, όπως παρακάτω:

«Δ. α. Στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή) και των Ενόπλων Δυνάμεωντο οποίο λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών αποδεδειγμένα εργάζεται πέραν των πέντε (5) ημερών την εβδομάδα, χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των σαράντα έξι ευρώ (46) για κάθε επιπλέον ημέρα απασχόλησης.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button