Ειδήσεις

Λαογραφική εκδήλωση με θέμα “Πομάκοι” Παραδόσεις-Γλώσσα-Τραγούδια

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει μια λαογραφική εκδήλωση με τίτλο, «Πομάκοι» Παραδόσεις-Γλώσσα-Τραγούδια

Η εκδήλωση έχει ως σκοπό, να έρθουμε σε επαφή με τις παραδόσεις, τις συνήθειες, την γλώσσα και τα τραγούδια των Πομάκων, ενός σημαντικού τμήματος των Ελλήνων της Θράκης.

Μέσω των εισηγήσεων θα προσεγγίσουμε τον λαϊκό πολιτισμό των Πομάκων που είναι ιδιαίτερα πλούσιος, τις συνήθειες τους, τα έθιμα, τη θρησκευτική τους λατρεία και τα θρησκευτικά τους έθιμα, την γλώσσα των Πομάκων, θα δούμε από πού προέρχεται, τι δάνεια έχει από άλλες γλώσσες, πώς μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Θα μάθουμε για τα δημοτικά τραγούδια των Πομάκων της Θράκης, θα δούμε τον ρόλο τους στην προφορική παράδοση των Πομάκων, τι έχει καταγράψει η λαογραφική και εθνομουσικολογική έρευνα στην οροσειρά της Ροδόπης και στις δυο πλευρές των συνόρων, ποια η θεματολογία των τραγουδιών.

Ομιλητές:

Παρθενόπη Κελτσίδου, Διευθύντρια 8ου Γυμνασίου Ξάνθης, Τίτλος: Παραμύθια-Διατροφή Πομάκων.
Σεμπαϊδήν Καραχότζα, δημοσιογράφος, Τίτλος: Η Γλώσσα των Πομάκων
Νικόλαος Κόκκας, Καθηγητής β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, Τίτλος: Τραγούδια των Πομάκων
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button