Προσβλέπουμε στο μέλλον και όχι στο παρελθόν στη Θράκη

Στην Κομοτηνή στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 η παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη Θεόδωρου Θεοδώρου «Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη & οι Μειονότητες στην Ευρώπη 1923-2010» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ. Ο Υπουργός Εσωτερικών κ.

Στην Κομοτηνή στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 η παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη Θεόδωρου Θεοδώρου «Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη & οι Μειονότητες στην Ευρώπη 1923-2010» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ. Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του κ Θεοδώρου το χαρακτήρισε ως σημαντική παρέμβαση που κινείται σε τρεις τύπους προσέγγισης: 1) της μάχιμης διπλωματίας από την εμπειρία του συγγραφέα ως επικεφαλής του Γραφείου Διοικητικών Υποθέσεων Θράκης του Υπουργείου Εξωτερικών 2) της ιστορικής που περιγράφει με σαφήνεια πώς διαμορφώθηκε ο χάρτης της περιοχής και ποιες συνθήκες προσδιόρισαν τη νομική βάση της ανταλλαγής των πληθυσμών αλλά και τις παρεμβατικές πολιτικές της Τουρκίας και 3) την αναλυτική – διπλωματική που αναδεικνύει τον αξιακό κώδικα της μειονοτικής πολιτικής για τις δυο χώρες. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως η Θράκη, όπως αποδεικνύεται και από τη μελέτη του κ. Θεοδώρου αλλά και την εμπειρία όσων διαβιούν στην περιοχή,  είναι ένα πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και όποιες συμπεριφορές υπονομεύουν την κατάσταση αυτή θα πρέπει να στιγματίζονται. Η ελληνική πολιτεία ανέφερε ο κ Στυλιανίδης εφαρμόζει στην περιοχή μια στέρεη πολιτική που στηρίζεται στις αρχές της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας. Χαρακτηριστικό της είναι η ισοπολιτεία, η επένδυση στην εκπαίδευση της μειονότητας για να έχουν μορφωτικές και κοινωνικές ευκαιρίες τα μέλη της. Επεσήμανε πώς όποτε χρησιμοποιήθηκε η μειονότητα για να εξυπηρετήσει τις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας η μειονότητα ζημιώθηκε. Κάνοντας αναφορά στην έκθεση του συγγραφέα προσδιόρισε τις περιόδους που παρατηρήθηκαν μεταπτώσεις στην πολιτική της μειονότητας  με σημαντικές στιγμές την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, την περίοδο του Ψυχρού πολέμου, την επαναφορά στις πηγές της συμφωνίας, της κρίσιμης στροφή στον εθνικισμό, στη διακήρυξη της ισονομίας την τελευταία δεκαετία για τον μετασχηματισμό της Θράκης σε πρότυπο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας. Ο Υπουργός στη ανάλυσή του τόνισε τα ειδοποιά στοιχεία της γείτονος χώρας που αν και κεμαλική στη δομή της με στρατοκρατικά χαρακτηριστικά επιμένει στη θρησκεία ως δόκιμου εργαλείου για την άσκηση πολιτικής πιέσεων. Στιγμάτισε ακόμη τη διγλωσσία πολλών πολιτικών στην περιοχή που αποφεύγουν να εκφράσουν ανοικτά την άποψή τους και υπερασπίσθηκε τις πρόσφατες κυβερνητικές επιλογές για το θέμα των ιεροδιδασκάλων ως παρέμβασης που ακυρώνει το καθεστώς της αδιαφάνειας και των εξαρτήσεων από μαύρα ταμεία.

            Ο καθηγητής Νικόλαος Ξηροτύρης επεσήμανε πως παρά την υπηρεσιακή του ιδιότητα ο συγγραφέας κ, Θεοδώρου παρέδωσε ένα πόνημα που το χαρακτηρίζει η αντικειμενικότητα αλλά εμπεριέχει το σπόρο της αμφιβολίας για τον αναγνώστη. Δήλωσε πως τα νομικά κείμενα δεν αντιπροσωπεύουν τους ανθρώπους και πως στην καθημερινότητα παρατηρούμε έλλειμμα στη διαχείριση της κρατικής μηχανής. Υπενθύμισε πως στο παρελθόν οι πρόγονοί μας με το εμπόριο δημιούργησαν κοινότητες φιλειρηνικές όπου εγκαταστάθηκαν. Παράλληλα, τόνισε πως η πολιτική της ελληνικής πολιτείας είναι χωρίς συνέχεια και συνέπεια ενώ παρά την πολυδάπανη εκπαιδευτική πολιτική οι παρεμβάσεις δεν έχουν αποτέλεσμα καθώς οι μαθητές δεν έχουν επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και κατά συνέπεια παραμένουν παρίες της κοινωνίας. Πρόοδος, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυροτήρης μπορεί να γίνει μόνο ε τη γλώσσα.

Ο συγγραφέας κ Θεοδώρου στη σύντομη παρέμβασή του ανέφερε πως η κριτική που διατυπώνεται προς τη χώρα μας είναι άδικη, καθώς η χώρα μας είναι πρωτοπόρος στην άσκηση πολιτικής ισονομίας έναντι της Μουσουλμανικής μειονότητας. Το βιβλίο που συνέγραψε αποτελεί ένα εργαλείο που θα μας επιτρέψει να αναδείξουμε αυτό που μας τιμά, το μοντέλο συνύπαρξης που συναντάμε στη Θράκη.

            Την εκδήλωση που συντόνισε ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, παρακολούθησε πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων ο Μουφτής Κομοτηνής Σοφολογιότατος κ. Χ. Τζεμαλή Μέτσο, ο Διευθυντής διοικητικών υποθέσεων Θράκης κ. Πιπερίγκος, ο δήμαρχος Κομητηνής κ. Πετρίδης, ο επίτιμος Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Κουρούδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αγγελίδης, ο Περιφερειακός Προϊστάμενος  Εκπαίδευσης κ. Μελισσόπουλος, ο μεταφραστής του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button