Άρθρα

Ψέριμος: Εγκαίνια στο Σχολείο του Πανορμίτη!

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,

να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. 

Απόσπασμα από το ποίημα ΙΘΑΚΗ (1910) του Κωνσταντίνου Καβάφη 

Από το International Hellenic Association

Τα δύο τελευταία χρόνια η δική μας Ιθάκη ήταν η ακριτική μας Ψέριμος στα Δωδεκάνησα, δίπλα στην Κάλυμνο και μια ανάσα από την Κω. Ένας πραγματικός παράδεισος χαμένος μέσα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, που κάποτε ευημερούσε με πολλές εκατοντάδες κατοίκους και ένα Σχολείο με περισσότερα από 100 παιδιά, αναγνωρισμένος σαν οικισμός από το 1948, με την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Όλα αυτά, μέχρι το έτος 2009 όταν έκλεισε το σχολείο και σχεδόν ερήμωσε το νησί.

Το έτος 2021 ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών από το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΙΗΑ- International Hellenic Association), ο οποίος συγκεντρώνει κυρίως ακαδημαϊκούς σαν εθελοντές-μέλη από την Ελληνική Διασπορά σε ολόκληρο τον κόσμο (και φυσικά την Ελλάδα), αποφάσισε να αναλάβει μια πρωτοβουλία συντονισμού όλων των αναγκαίων ενεργειών προκειμένου να γίνει ανακαίνιση και επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου.

 

Πρώτος στόχος ήταν ο γεννημένος στις 3/1/2020 στην Ψέριμο μικρός Πανορμίτης, να μην εγκαταλείψει και αυτός τον  τόπο του, όπως τόσα άλλα παιδιά οι οικογένειες των οποίων υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν στην Κάλυμνο ή αλλού, για να μην αφήσουν αγράμματα τα παιδιά τους. Ο δεύτερος στόχος ήταν να ενθαρρυνθεί η επιστροφή όλων όσων εγκατέλειψαν το νησί από την  έλλειψη παροχής εκπαίδευσης στα παιδιά τους. Τέλος, η δημιουργία κάποιων υποδομών (Γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά, ηρώο Μ. Αλεξάνδρου) που θα απασχολούσαν ευχάριστα είτε τους εκατοντάδες ημερήσιους επισκέπτες του νησιού κάθε καλοκαίρι, είτε τους εκατοντάδες προσκόπους που πλημμυρίζουν κάθε χρονιά το Προσκοπικό Κέντρο Ψερίμου.

Το «ταξίδι» συνεχίστηκε ολόκληρο το 2022 με την πρόθυμη και εξαιρετική συνεργασία του Δήμου Καλυμνίων (συμπολίτευση και αντιπολίτευση συνεργάστηκαν για την ταχύτερη δυνατή εκπόνηση των μελετών και την κίνηση των διαδικασιών λειτουργίας του σχολείου μέσω της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ρόδου), την πολύτιμη βοήθεια και την υποστήριξη του Συλλόγου Πολιτών Ψερίμου και του Προέδρου Μιχάλη Αρβύθη, επώνυμων Καλύμνιων επαγγελματιών καθώς και πολλών και σημαντικών δωρητών, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος και πάρα πολλά μέλη του ΙΗΑ.

Ο Καλύμνιος Αρχιτέκτονας Πολιτικός Μηχανικός Νικήτας Τσαγκάρης ανέλαβε το έργο τον Νοέμβριο του 2022 ολοκληρώνοντας έγκαιρα την πλήρη ανακαίνιση του Σχολείου, εσωτερικά και εξωτερικά με πρόσθετες συμπληρωματικές εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο (Περίφραξη σχολείου, πλακόστρωση περιφραγμένου χώρου κ.α.π).

Τα εγκαίνια σύμφωνα με το πρόγραμμα, ορίστηκαν την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 (συμπωματικά, συνέπεσαν με εκδήλωση για την 199η επέτειο με την Ναυμαχία του Γέροντα – μία από τις λαμπρότερες σελίδες της Επανάστασης του 1821) με την αναμενόμενη παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιου ο οποίος εκτός από τον αγιασμό του σχολείου πρόκειται να μεταφέρει και μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Υφυπουργού Ναυτιλίας Ιωάννη Παππά, του Περιφεριάρχη Ν. Αιγαίου Γεώργιου  Χατζημάρκου, του Έπαρχου Καλύμνου Εμμανουήλ Μουσσελή, του Δημάρχου Καλυμνίων Δημήτριου Διακομιχάλη και άλλων εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής Καλυμνίων, Βουλευτών της περιφέρειας Δωδεκανήσων και πλήθος κόσμου.

Η επίσημη επαναλειτουργία του σχολείου επικυρώθηκε με το ΦΕΚ 5223/28.08.2023 που αφορά (και) την λειτουργία «Νηπιαγωγείου Ψερίμου» για τον μικρό Πανορμίτη.

Το «ταξίδι» όμως αυτό φαίνεται πως δεν θα τελειώσει με τα εγκαίνια του Σχολείου, η επισκευή και η ανακαίνιση του οποίου ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Φαίνεται ότι θα συνεχιστεί με την κατασκευή του Γηπέδου Μπάσκετ, την παιδική χαρά και άλλες δράσεις, μόλις οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός της Ψερίμου.

Ας ελπίσουμε πως ο μαγευτικός αυτός παράδεισος, ακριβώς απέναντι από τις αλησμόνητες πατρίδες, θα αποκτήσει και πάλι τον παλμό και την ζωντάνια που πραγματικά του αξίζει!

Περισσότερες πληροφορίες και πολλές φωτογραφίες από τα εγκαίνια του σχολείου της 3/9/2023 θα αναρτηθούν στην ενότητα ΨΕΡΙΜΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ-ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2022 – (professors-phds.com) της ιστοσελίδας του ΙΗΑ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button