Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Το Euro μας τελείωσε….πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία…. Η κούπα παρέμεινε σε μεσογειακά χέρια … Από την Ελλάδα στην Ισπανία και μετά από τέσσερα χρόνια άντε και στην Πορτογαλία…..

Το Euro μας τελείωσε….πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία….


Η κούπα παρέμεινε σε μεσογειακά χέρια …


Από την Ελλάδα στην Ισπανία και μετά από τέσσερα χρόνια άντε και στην Πορτογαλία…..


Αν και ουραγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μπάλα δείχνουν μια ιδιαίτερη έφεση….


Λίγο μας τα χάλασε η Εθνική μας αλλά μπάλα είναι και γυρίζει…..


Τέρμα λοιπόν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και όσα κινούνται γύρω από αυτό…..


Όπως καλοκαιρινά βράδια αντροπαρέα στη βεράντα με την  τηλεόραση στη διαπασών και τα παγωμένα κουτάκια μπίρας να ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο και την κυρά να αδειάζει τα αποτσίγαρα από τα τασάκια έχοντας ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της ένα σαρδόνιο χαμόγελο….


 



Τώρα λοιπόν που μας τέλειωσε το Euro αναρωτιέμαι πώς θα περνάμε τις ζεστές καλοκαιρινές βραδιές μας…..


Συλλογιέμαι τον ανδρικό πληθυσμό περισσότερο, γιατί αυτοί έχουν και το μεγαλύτερο κόλλημα με την μπάλα….


Πολλές γυναίκες σίγουρα θα ξαναβρήκαν τη χαρά τους και την προσοχή των συζύγων τους….


Για κάποια που δεν αντιλαμβάνεται την αποθέωση του ποδοσφαίρου δεν είναι και ότι καλύτερο να αναγκάζεται να τη βγάζει με πίτσες και μπύρες στο μπαλκόνι  και φυσικά  με τους ….υπερήρωες ποδοσφαιριστές….


 



Πάντως αν προσεγγίσεις το  ποδόσφαιρο κοινωνιολογικά, εύκολα συμπεραίνεις πως αποτελεί μια διέξοδο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, έστω και για ένα μικρό διάστημα…..


Ξεφεύγεις από τις τετριμμένες συζητήσεις και ασχολείσαι  για λίγο με τις ενέργειες του Μπάλακ και του  Τόρες….


Διαπιστώνεις ότι οι ήρωές σου είναι καθημερινοί άνθρωποι σαν εσένα, με τις ίδιες εκφράσεις και αντιδράσεις…..


Παίζεις και συμπάσχεις μαζί τους, έστω και εικονικά ….


Άσε που μπορείς να στοιχηματίσεις και να βρεθείς και με γεμάτη την τσέπη, τώρα που το πορτοφόλι σου είναι άδειο….


 


Το ποδόσφαιρο αποτελεί αντανάκλαση μιας από τις πολλές πλευρές τις ζωής, με τα καλά τις καλές και τις κακές στιγμές της, με τα παράνομα και με τα νομότυπά της… Με το νόμιμο τζόγο του ΟΠΑΠ και τον παράνομο κάποιων εξυπνάκηδων…..   


 Αφήστε που αποτελεί μια διέξοδο για τα φτωχά και λαϊκά στρώματα-για να χρησιμοποιήσω και τους κοινωνικοπολιτικοοικονομικούς προσδιορισμούς για μερίδα της κοινωνίας μας….


Πολλοί είναι αυτοί που το χαρακτηρίζουν ως μια προσιτή και φθηνή διασκέδαση…. Πηγαίνεις στο γήπεδο, φωνάζεις, χρησιμοποιείς….τις κατάλληλες κοσμητικές εκφράσεις όταν σε εκνευρίσει μια φάση ….εκτονώνεσαι και στη συνέχεια γυρίζεις στο σπιτάκι σου…..με όλη την αρνητική σου αύρα να έχε κάνει περίπατο….. Ούτε ο ψυχαναλυτής σου δε σε χαλαρώνει, όπως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας……  


 



Την Κυριακή λοιπόν  μας αποχαιρέτησε το Euro και τη Δευτέρα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας….


Όσοι δεν πήγαν στη Βιέννη είχαν ακόμη μια ευκαιρία να δουν ποδόσφαιρο, έστω και ερασιτεχνικό, αρκεί να έμεναν ή να έρχονταν στην Ξάνθη….


Η πόλη της Ξάνθης και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν και να διοργανώσουν το 18ο Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα των Δικηγόρων…..


Ακόμη μια προβολή για την περιοχή μας……


Φτου!, να μη μας ματιάξω…..


Να  η επίσκεψη  των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων στις αρχές του περασμένου μήνα, ύστερα το Συνέδριο των Ζαχαροπλαστών πριν από λίγες  μέρες, και το περασμένο Σαββατοκύριακο το Εκθεσιακό Τριήμερο και η Ημερίδα για τον Αγροτουρισμό, πολλές επισκέψεις που σίγουρα κάτι αποκόμισε ή θα αποκομίσει η περιοχή μας από αυτές…..


 



Γεγονός είναι πως κάτι αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο για το νομό μας…..


Υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή μας και αυτό είναι θετικό….


Γίνονται προσπάθειες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και δη τις τοπικές αρχές και φορείς για να δοθεί μια νέα αναπτυξιακή ώθηση….


Αυτή τη φορά όχι μέσα από βιομηχανικές μονάδες, αλλά μέσα από τον τουρισμό….. Και από ότι λένε οι ειδικοί, έχουμε τα προσόντα και τις δυνατότητες αρκεί να κινηθούμε με πρόγραμμα, συντονισμένα και υπεύθυνα…….


Η περιοχή μας έχει τα φόντα για να  εξελιχθεί σε βιομηχανία αγροτουρισμού και όχι μόνο, αρκεί να το πιστέψουν οι κάτοικοί της και κυρίως εκείνοι που θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν……


Τώρα πως η στήλη συνδύασε το ποδόσφαιρο με τον αγροτοτουρισμό, είναι ένα ερώτημα…..


Αλλά χωρίς απάντηση…..


Α, καλό σας μήνα, Ιούλης σήμερα και βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού….και με τη ΔΕΗ να βάζει φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό….με τα αυξημένα τιμολόγιά της από σήμερα κατά 7%…..      

Σχετικά Άρθρα

Back to top button