Αγροτικές οικογένειες στην Ξάνθη σε οικονομική απόγνωση λόγω προστίμων

Προς τους Υπουργούς:  Οικονομικών

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Ένα ζήτημα μείζονος κοινωνικής και οικονομικής σημασίας έχει προκύψει για σημαντικό αριθμό του αγροτικού πληθυσμού του Νομού Ξάνθης.

Αγρότες προσεγγίστηκαν από διάφορους επιτήδειους εμπόρους αγροτικών προϊόντων – πολλές φορές μάλιστα και οι επιχειρήσεις τους ήταν εικονικές με πλαστά Α.Φ.Μ. και ανύπαρκτη έδρα – οι οποίοι και εκμεταλλευόμενοι τη δυσχερή οικονομική θέση των μικροκαλλιεργητών αυτών, τους παρέσυραν σε μία αδιέξοδη και επικίνδυνη κατάσταση.

Προς τους Υπουργούς:  Οικονομικών

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Ένα ζήτημα μείζονος κοινωνικής και οικονομικής σημασίας έχει προκύψει για σημαντικό αριθμό του αγροτικού πληθυσμού του Νομού Ξάνθης.

Αγρότες προσεγγίστηκαν από διάφορους επιτήδειους εμπόρους αγροτικών προϊόντων – πολλές φορές μάλιστα και οι επιχειρήσεις τους ήταν εικονικές με πλαστά Α.Φ.Μ. και ανύπαρκτη έδρα – οι οποίοι και εκμεταλλευόμενοι τη δυσχερή οικονομική θέση των μικροκαλλιεργητών αυτών, τους παρέσυραν σε μία αδιέξοδη και επικίνδυνη κατάσταση. Συγκεκριμένα, οι έμποροί αυτοί εξέδωσαν πλαστά τιμολόγια, στα οποία αναφερόταν, ότι παρέλαβαν από αυτούς του αγρότες μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να καρπωθούν οι ίδιοι (έμποροι) μέρος του αναλογούντος ποσού της επιστροφής Φ.Π.Α. προς τους αγρότες. Και μάλιστα, έφθασαν στο σημείο να ζητούν την προκαταβολή από τους αγρότες μέρους του ποσού, που θα ελάμβαναν από την επιστροφή του φόρου.

Το φαινόμενο αυτό είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η κεντρική διοίκηση ήταν ενημερωμένη κα υποψιασμένη. Προς τούτο είχε εκδοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η ΠΟΛ 1158/2008, με την οποία εγκύκλιο ενημερώνονταν οι αρμόδιες υπηρεσίες γι’ αυτό το φαινόμενο.

Επιπρόσθετα, μετά τον έλεγχο Φ.Π.Α. των οικείων Δ.Ο.Υ. διαπιστώθηκαν ευχερώς αυτές οι παραβάσεις. Οι συνέπειες για τους ελεγχόμενους  ήταν δυσβάστακτες. Διότι:

1)         επιβάλλεται σ’ αυτούς πρόστιμο του άρθρου 6 του ν. 2523/1997, το οποίο είναι τριπλάσιο του φόρου που εξέπεσε ή επιστράφηκε.

2)         μετά την ισχύ του ν. 3220/2004 στους αγρότες αυτούς επιβλήθηκε πρόσθετος φόρος, ανάλογος του φόρου που επιβάλλεται για την ανακριβή δήλωση, ήτοι 2% επί του φόρου την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε λόγω της ανακρίβειας, για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Το 2009 και το 2010 άρχισαν να έρχονται σε πολλούς αγρότες τα ειδοποιητήρια για τα παραπάνω πρόστιμα. Ένας μικρός αριθμός από τους αγρότες που παρέλαβαν τα πρόστιμα πρόεβη σε διακανονισμό με την εφορία. Οι περισσότεροι ωστόσο, λόγω οικονομικών συνθηκών, δεν προέβησαν σε διακανονισμό. Συνεπώς, τα χρέη των τελευταίων διπλασιάστηκαν. Εδώ και έναν χρόνο, τα ποσά αυτά βεβαιώθηκαν στην εφορία και είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επειδή, πολλοί από τους αγρότες δεν γνώριζαν τι όφειλαν να κάνουν,

Επειδή τα ποσά ήταν για αυτούς δυσθεώρητα,

Επειδή λόγω οικονομικής συγκυρίας δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν,

Επειδή, σε πολλές περιπτώσεις, με οφειλές βαρύνονται σχεδόν όλα τα μέλη μιας οικογένειας, και επειδή πλέον έχουν έρθει τα ειδοποιητήρια για κατασχέσεις από την εφορία και υπάρχει έντονος αναβρασμός μεταξύ του αγροτικού κόσμου.

Επειδή, αυτές οι οικογένειες -που υπολογίζονται στις 300 – μη δυνάμενες να ανταπεξέλθουν οικονομικά και ούσες αντιμέτωπες με κατασχέσεις της αγροτικής γης που κατέχουν, των αγροτικών μηχανημάτων και των νοικοκυριών τους, βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής και οικογενειακής καταστροφής.

Και επειδή στόχος πρέπει να είναι η διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος χωρίς ωστόσο να εξοντώνονται οικονομικά ολόκληρες οικογένειες,

Γενναία ρύθμιση η οποία θα προέβλεπε μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων, το καθορισμό των δόσεων σε μια ή δύο τον χρόνο, λόγω του εποχιακού χαρακτήρα της εργασίας των αγροτών και τέλος επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε πέντε χρόνια και άνω, θα συνέβαλε στην αποπληρωμή των ποσών και των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε:

1.Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ρύθμιση έτσι ώστε να υπάρξει μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων;

2.Εξετάζετε το ενδεχόμενο οι δόσεις να καταβάλλονται μια ή δύο φορές το χρόνο, λόγω τυ εποχιακού χαρακτήρα των αγροτικών εργασιών;

3.Εξετάζετε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής το λιγότερο σε πέντε χρόνια και άνω έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι αγρότες;

 

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2011

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης,

Μάντατζη Τσετίν

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button