Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την πτώση της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ για να φύγουν τα μνημόνια

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την πτώση της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ για να φύγουν τα μνημόνια, να διαπραγματευτούμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας και να καταθέσουμε το έτοιμο νέο πρόγραμμα στα ευρωπαϊκά όργανα και στις κυβερνήσεις των μελών κρατών, για διαβούλευση και οριστικοποίηση, χωρίς όμως, να υπερβούμε τις κόκκινες προεκλογικές γραμμές, τα σημεία αιχμής για τα οποία έλαβαν την εντολή από τον ελληνικό λαό, της διακυβέρνησης της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την πτώση της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ για να φύγουν τα μνημόνια, να διαπραγματευτούμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας και να καταθέσουμε το έτοιμο νέο πρόγραμμα στα ευρωπαϊκά όργανα και στις κυβερνήσεις των μελών κρατών, για διαβούλευση και οριστικοποίηση, χωρίς όμως, να υπερβούμε τις κόκκινες προεκλογικές γραμμές, τα σημεία αιχμής για τα οποία έλαβαν την εντολή από τον ελληνικό λαό, της διακυβέρνησης της χώρας.

Από τις 25 Γενάρη μέχρι σήμερα, έχουν παρατηρηθεί αρκετές ρεαλιστικές διαφοροποιήσεις της οικονομικής πολιτικής και ζητείται απεγνωσμένα από τους ευρωπαίους εταίρους μια παράταση, μια γέφυρα, μέχρι το Μάη, για να ετοιμάσουν, να καταθέσουν ένα πρόγραμμα προς συζήτηση και διαβούλευση.

Από την άλλη πλευρά του ποταμού η γερμανική Ευρώπη, μέσω του γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Σόϊμπλε διεμήνυσε προς τον έλληνα υπουργό οικονομικών, ότι, εμμένουν στο προηγούμενο πρόγραμμα και φαίνονται, ότι δε διαπραγματεύονται τις θέσεις και το πρόγραμμα που είχε αποδεχθεί η συγκυβέρνηση, αναφέροντας ότι, θα πρέπει να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα.

 

Τι σχέδιο θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στο Γιούρογκρουπ; Θα είναι μια έκθεση ιδεών αδιάφορη, ανούσια για τους ευρωπαίους ή ένα πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος, με κωδικούς και αριθμούς, με ποσά και πηγές χρηματοδότησης, πάνω στα πραγματικά οικονομικά μεγέθη και στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας;

Πάντα η πολιτική, η σωστή και επικοδομητική διαπραγμάτευση, είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού. Ελπίζω να το γνωρίζουν και οι δύο πλευρές που θα διαπραγματευτούν.

 

Η αγορά των τραπεζικών ομολόγων από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και η αντίστοιχη χρηματοδότησή τους με επιτόκιο 0,05%, σταματά με απόφαση που ανακοίνωσε ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Μάριο Ντράγκι.

Στις ελληνικές τράπεζες χορηγείται παροχή ρευστότητας μέσω του e.l.a. με επιτόκιο 1,55%, χωρίς αυτή η χορήγηση να ισχύει στο διηνεκές.

Αν δεν υπάρξει ελληνική πρόγραμμα αποδεκτό και συμφωνημένο από τους δανειστές και εταίρους μας, στο άμεσο μέλλον, ίσως, τα πράγματα να πάρουν άσχημη τροπή, εκτός και αν οι γερμανοί – ευρωπαίοι και η ελληνική πλευρά κάτω από τις ειδικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν για όλες τις πλευρές, αναγκαστούν να βάλουν νερό στο κρασί του να κάνουν βήματα και να συμφωνήσουν.

 

Είναι επιεικώς απαράδεκτο το θέαμα που παρουσιάζει η νέα κυβέρνηση, όταν κάθε πρωί, κάθε μέρα υπουργοί της βγαίνουν στους τηλεοπτικούς δέκτες, αναφέρονται επί παντός επιστητού και εκθέτουν με τις δηλώσεις τους τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προανακοινώνοντας τις δικές τους επιθυμίες, ως προγραμματικές κυβερνητικές δηλώσεις.

Ας αναλωθούν με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις στα υπουργεία τους και ας αφήσουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη την ενημέρωση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ.

 

Υπερσύγχρονο σκάφος παρέλαβε το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης για τις ανάγκες, παροχή βοήθειας, περιπολίας και δίωξης του οργανωμένου θαλάσσιου και όχι μόνο, εγκλήματος.

Το πλοίο κατασκευάστηκε σε ναυπηγείο της Κροατίας και κατά την παράδοση παρευρέθηκαν και ο αρμόδιος υπουργός κ. Δρίτσας.

Το μέγα ζητούμενο, επειδή το σκάφος είναι παντός καιρού, είναι, αν οι λιμενικοί υπάλληλοι της Αλεξανδρούπολης, είναι εκπαιδευμένοι θαλασσόλυκοι ή κολυμβητές του γλυκού νερού.

 

Απόλυτα συνεπείς, οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού με τις προγραμματικές κυβερνητικές δηλώσεις.

Για πρώτη ίσως φορά, ο κ. Τσίπρας δημιούργησε ένα αίσθημα ευφορίας, δικαιοσύνης και υπερηφάνειας στην ελληνική κοινωνία, ανακοινώνοντας στη βουλή των ελλήνων τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Δεν παρέκλινε ουσιαστικά από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα και στους εταίρους μας, ότι “εδώ είναι Ελλάδα, Θεών καμάρι και όχι πεδίο βολής οπού ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι”, όπως τραγουδά ο μεγάλος Μανώλης Μητσιάς.

 

Οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας θα πρέπει να βρουν άμεσα τρόπους και αποτελεσματικές πολιτικές, ώστε να βρουν τα απαραίτητα αναχώματα, χωρίς να χάσουν, τύποις, το αίσθημα της υπεροχής και της οικονομικής επικυριαρχίας να πάψουν, με σπασμωδικές κινήσεις να εκβιάζουν τη χώρα και να καθίσουν στο τραπέζι, να διαπραγματευτούν και μέσα από τις αντιθέσεις, να βρουν σημεία επαφής και να συμφωνήσουν προς όφελος της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Και οι δύο πλευρές θα βάλουν νερό στο κρασί τους, γιατί η ρήξη δεν εξυπηρετεί καμία πλευρά.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button