Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Ζήτημα ερμηνείας των νόμων ή υπεκφυγή να πάρει άμεσα θέση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης σε ότι αφορά τη γνωμοδότηση για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστημάτων λιανικού εμπορίου από την εταιρεία “ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ”….;

Ζήτημα ερμηνείας των νόμων ή υπεκφυγή να πάρει άμεσα θέση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης σε ότι αφορά τη γνωμοδότηση για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστημάτων λιανικού εμπορίου από την εταιρεία “ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ”….;


Από την παρακολούθηση της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος  μου γεννήθηκαν αρκετές απορίες, αλλά ταυτόχρονα μου ενίσχυσαν την άποψη πως ένας νόμος μπορεί να έχει περισσότερες από μια ερμηνείες ή και το πιο συνηθισμένο ο ένας νόμος να αναιρεί τον άλλον, παραμένοντας ταυτόχρονα σε ισχύει και οι δύο….. 


Έτσι ανάλογα επιλέγεις και αυτόν που  εμπίπτει, προωθεί και εξυπηρετεί τον επιδιωκόμενο σκοπό σου, ….


Με διαφορετική νομική προσέγγιση ανέλυσαν τις θέσεις τους για τη δημιουργία ή μη στα όρια του Δήμου Ξάνθης του εμπορικού πάρκου, τόσο ο άμεσα ενδιαφερόμενος, όσο και τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης…..


Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της “ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Α.Ε.” που επιθυμεί να κατασκευάσει τον εμπορικό αυτό πολυχώρο  στην περιοχή του πρώην ΔΕΡΑΣ, επικαλούμενος το Ν.2323/95 και το άρθρο 10, καθώς και το Ν.3377/07 θεωρεί  την άδεια ίδρυσης καταστημάτων λιανικού εμπορίου άνω των 1500τμ.από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης προαπαιτούμενη για την έκδοση στη συνέχεια της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων…..


 



Όμως από τη δική του  πλευρά το Νομαρχιακό Συμβούλιο έκρινε πως για να γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά επί του ζητήματος και να εγκρίνει ή όχι για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης του εμπορικού πάρκου και συγκεκριμένα καταστημάτων λιανικού εμπορίου θεωρεί προϋπόθεση την ύπαρξη και έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων, επικαλούμενο το άρθρο 2 του Ν.3010/02, αλλά και την ΗΠ 15393/2332/02 ΚΥΑ….


Άρα ποια  πλευρά έχει δίκαιο και ποια όχι…..;


Και τι γίνονται όταν και οι δύο υπερασπίζονται την ορθότητα των θέσεών τους….;


Το δημοκρατικό θεσμικό όργανο, δηλαδή το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην προκειμένη περίπτωση, είναι αυτό που υπερισχύει, καθώς εκπροσωπεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας….


Όσο για τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, οπισθοχωρεί προσωρινά και ανασυντάσσει τις δυνάμεις του για να  επανέλθει και πάλι στο αρμόδιο όργανο….


Βέβαια υπάρχουν και άλλοι δίοδοι για τον ενδιαφερόμενο, δηλαδή την  εταιρεία “ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ”…


Πέρα από το να απευθυνθεί κατευθείαν στην Περιφέρεια, μπορεί να ανοίξει και για άλλα μέρη τα πανιά του….


Εκεί όπου δεν απαιτείται η άδεια από το Νομαρχιακό Συμβούλιο …..


Σε δήμους με πληθυσμούς πολύ πιο κάτω των 20000 κατοίκων….


 



Πάντως από τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των νομαρχιακών συμβούλων που  κατέθεσαν την άποψή τους για το συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης  του  οργάνου  η καταρχήν  εντύπωση που σχημάτισα ήταν η θετική γνώμη για την  έλευση του εμπορικού αυτού πολυχώρου στην περιοχής μας….. Θέση κατά την άποψή μου ορθή……


Στη συνέχεια όμως και θέλοντας πιθανότατα να κρατηθούν κάποιες ισορροπίες, καθώς οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και των επαγγελματιών του νομού ήταν κάθετα αντίθετοι στην έλευση ενός ακόμη και μάλιστα τόσο μεγάλου εμπορικού χώρου, η απόφαση που ελήφθη ανέτρεψε την αρχική εντύπωση…


Με μια φωνή, Επιμελητήριο, Ομοσπονδία και Εμπορικός Σύλλογος, παραμερίζοντας τις όποιες τυχόν  διαφωνίες τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους, απαιτώντας εμμέσως πλην σαφώς  από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πει ένα μεγάλο όχι στην  ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ…


Με αρκετή δόση υπεροψίας και κρίνοντας με βάση τα δικά τους προσωπικά και επαγγελματικά συμφέροντα, θεωρούν καταστροφική για την τοπική οικονομία την έλευση αυτού του πολυχώρου……


Τι και αν όλοι φωνάσκουν  για την ανάγκη ύπαρξης πρωτοβουλιών και υλοποίησης  δράσεων που θα  συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής…..


Μάλιστα όταν ειπώθηκαν και κάποιες αλήθειες δια στόματος του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  Φώτη Καραλίδη, ο οποίος μετέφερε αυτά που σιγοψιθυρίζει η πλειοψηφία των Ξανθιωτών, όπως ότι η αγορά της Ξάνθης είναι από τις ακριβές αγορές, δέχθηκε τα πυρά των εκπροσώπων του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου   της περιοχής….


 



Μόνο που θα πρέπει   τόσο οι καταστηματάρχες όσο και οι επαγγελματίες της Ξάνθης να μάθουν να αποδέχονται την όποια κριτική, έστω και αν αυτή πονά…..


Το δίκαιο δεν είναι μόνο στο δικό τους μέρος…..


Και όσο όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις που επικαλούνται από την έλευση των μεγάλων πολυκαταστημάτων δεν αντικατοπτρίζουν και την πραγματικότητα….


Δεν είναι όλα έτσι όπως τα παρουσίασαν στην προχθεσινή συνεδρίαση……


Τα παντοπωλεία, τα μανάβικα, τα κρεοπωλεία, τα ψιλικατζίδικα, τα γαλακτοπωλεία, τα ζαχαρπλαστεία, οβελιστήρια, καφετέριες κλπ, όπως και τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης αυξάνονται και  πληθύνονται….


Όσο για τις θέσεις εργασίας-της συγκεκριμένης επενδυτικής πρότασης- που δε διασφαλίζονται κατά την άποψή τους, θεωρούν πως θα είναι πολύ λιγότερες και οι περισσότερες μερικής απασχόλησης…..


Αλήθεια οι ίδιοι πόσους εργαζόμενους απασχολούν στα καταστήματά τους…..;


Τα περισσότερα δεν είναι οικογενειακές επιχειρήσεις…..;


Δεν έχουν υπαλλήλους με τετράωρη απασχόληση….ή  πωλήτριες που  δεν τις ασφαλίζουν….;


Μπορεί να μην είναι πολλοί τέτοιοι καταστηματάρχες, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν …..


 



Το ουσιώδες τελικά ερώτημα που ακούστηκε από πολλούς στην προχθεσινή συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου με αφορμή τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούν όλοι αρχές, φορείς και τοπική κοινωνία, είναι για το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και προς πια κατεύθυνση….


Και όσο και αν δεν αρέσει στον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης, η τοπική κοινωνία, οι καταναλωτές είναι ανοιχτοί στις προκλήσεις και προτάσεις της νέας τάσης της αγοράς….


Γιατί είναι προς το συμφέρον τους έστω και αν οι Μικρομεσαίοι Επιχειρηματίες έχουν αντίθετη άποψη….       

Σχετικά Άρθρα

Back to top button