Επιστολή των Δημάρχων Αβδήρων και Τοπείρου για την Λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αβδήρων

Κοινή επιστολή για την μη υποβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αβδήρων και της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας του ως πρωτοβάθμιας μονάδας υγείας, απέστειλαν οι Δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου.

Η κοινή επιστολή απευθύνεται στον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, ενώ κοινοποιείται στον Υπουργό Υγείας και σε όλους τους τοπικούς φορείς και βουλευτές.

Κοινή επιστολή για την μη υποβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αβδήρων και της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας του ως πρωτοβάθμιας μονάδας υγείας, απέστειλαν οι Δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου.

Η κοινή επιστολή απευθύνεται στον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, ενώ κοινοποιείται στον Υπουργό Υγείας και σε όλους τους τοπικούς φορείς και βουλευτές.

Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση της 4ης ΥΠΕ να μετακινηθούν Ιατροί από το Κ.Υ. Αβδήρων για εφημερίες στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, με συνέπεια την αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας, τη μη ομαλή λειτουργία του και την ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών.

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣ:

Τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ

Μακεδονίας-Θράκης

κ.Πλωμαρίτη

 

Κοινοποίηση:

  1. Υπουργό Υγείας κο Ανδρέα Ξανθό

 

  1. Υφυπουργό Υποδομών

κο Παναγιώτη Σγουρίδη

 

  1. Μητροπολίτη Ξάνθης & Περιθωρίου κκ Παντελεήμων

 

  1. Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ.                                     κο Γεώργιο Παυλίδη

 

  1. Βουλευτή Ξάνθης                                            κο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ

 

  1. Βουλευτή Ξάνθης                                            κο Ευστάθιο Γιαννακίδη

 

  1. Βουλευτή Ξάνθης                                            κο Γρηγόριο Στογιαννίδη

 

  1. Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης            

              κο Κωνσταντίνο Ζαγναφέρη

 

  1. 9.     Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κο Αθανάσιο Πάσχου

 

 

 

ΘΕΜΑ: Λειτουργία Κέντρου Υγείας Αβδήρων

 

 

Κε Διοικητά,

            Όπως γνωρίζετε στα γεωγραφικά όρια των όμορων Δήμων Αβδήρων και Τοπείρου λειτουργεί, εδώ και έξι χρόνια, το Κέντρο Υγείας Αβδήρων, που καλύπτει άμεσα και αποτελεσματικά τις ανάγκες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς αποτελεί την μοναδική δομή πρωτοβάθμιας υγείας στην ευρύτερη πεδινή ζώνη του Νομού.

Πρόκειται για ένα νέου τύπου Κέντρο Υγείας, 1.300,00 τμ., με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, που βρίσκεται σε ιδιαίτερα σημαντική θέση μεταξύ των δύο Δήμων και συγκεκριμένα επί της Περιφερειακής οδού της παραλιακής ζώνης.

Ο συνολικός εξυπηρετούμενος πληθυσμός, με πρόσβαση στο Κ.Υ. σε χρόνο μικρότερο των 10 λεπτών, ανέρχεται σε 17.000 άτομα, ως μόνιμοι κάτοικοι και 29.000 άτομα κατά την θερινή περίοδο (συμπερ/νων των κατοίκων των παραλιακών οικισμών), ενώ για την πρόσβαση τους

στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Ξάνθης απαιτούνται από 30-45 λεπτά. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί αρκετά το τμήμα επειγόντων του Γενικού Νοσοκομείου αλλά και τα τακτικά Ιατρεία.

Οι Δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου καλύπτουν το σύνολο της παραλιακής ζώνης του Νομού με πολλές οργανωμένες παραλίες, δυο λιμάνια και ιαματική λουτρόπολη. Η παραλιακή ζώνη αναπτύσσεται συνεχώς με αξιοσημείωτη την αυξανόμενη τουριστική κίνηση  των τελευταίων ετών από την Βουλγαρία και την Τουρκία. Με το Κ.Υ. Αβδήρων καλύπτεται πλήρως η έλλειψη παροχής πρώτων βοηθειών και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες και επίσης αντιμετωπίζονται άμεσα τα τροχαία ατυχήματα, πολλά από τα οποία στο παρελθόν  ήταν θανατηφόρα.

Επιπλέον η σπουδαία ιστορική και αρχαιολογική αξία της περιοχής, οι Αρχαιολογικοί χώροι, το  Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, τα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, το σπάνιο φυσικό κάλος και η περιβαλλοντική της αξία, η λίμνη Βιστωνίδα και τα προστατευόμενα και αναγνωρισμένα διεθνώς οικοσυστήματα, καθιστούν την ευρύτερη περιοχή τουριστική, με επιτακτική την ανάγκη λειτουργίας ενός Κέντρου Υγείας, καθώς πρωτεύων συστατικό ολοκληρωμένων υποδομών τουρισμού για μια περιοχή αποτελεί η δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών.

Η αναγκαιότητα και η μεγάλη σημασία της λειτουργίας του Κ.Υ., που είναι και το μοναδικό που λειτουργεί στην Πεδινή περιοχή, πιστοποιείται επιπλέον από τα στατιστικά στοιχεία της κίνησης του (χαρακτηριστικά αναφέρουμε την κίνηση του μηνός Ιουνίου 2015 με  2.705 περιστατικά συνολικά).

      Με λύπη και έντονο προβληματισμό ενημερωθήκαμε για την απόφαση σας να μετακινηθούν  Ιατροί από το Κ.Υ. Αβδήρων για εφημερίες στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, με συνέπεια την αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας, τη μη ομαλή λειτουργία του  και την ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών.

Δυστυχώς η απόφαση σας αυτή, που αντίκειται στις τελευταίες διατάξεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον Ν.4238/2014, από όπου προκύπτει ξεκάθαρα η προτεραιότητα που δίνεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σφραγίζει την φημολογία των τελευταίων μηνών για την διάθεση σας να υποβαθμίσετε την λειτουργία του Κ.Υ.  Αβδήρων.

      Κε Διοικητά,

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε καθημερινά δέκτες των παραπόνων και της δικαιολογημένης αγανάκτησης  κατοίκων της περιοχής μας που αγωνιούν για την λειτουργία του συγκεκριμένου Κέντρου, καθώς τυχόν κλείσιμο του θα τους στερήσει το βασικό αγαθό της υγείας, αφού θα τους αναγκάσει να διανύουν πολλά περισσότερα χιλιόμετρα για να μεταβούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, με  μεγαλύτερη  οικονομική επιβάρυνση, την οποία οι περισσότεροι δεν μπορούν να καλύψουν.

Επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε και ο ίδιος είναι χρέος όλων μας και αποτελεί ανάγκη ύψιστης σημασίας και προτεραιότητας, όχι μόνο να μην επιτρέψουμε την υποβάθμιση του Κ.Υ. Αβδήρων, που θα επέφερε τραγικές συνέπειες και θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, αλλά να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την λειτουργία και αναβάθμιση του,  σας καλούμε να κατανοήσετε την σοβαρότητα της κατάστασης και να αποσύρετε την απόφαση σας.

       Αναγνωρίζοντας την σημασία της ομαλής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αβδήρων, την οποία, ως τοπικοί άρχοντες αλλά και ως τοπική κοινωνία θα διεκδικήσουμε με κάθε δυνατό μέσο,  θεωρούμε βέβαιη την θετική σας ανταπόκριση.

 

 

  Ο Δήμαρχος Αβδήρων                                           Ο Δήμαρχος Τοπείρου

 

 

 

Γεώργιος Τσιτιρίδης                                              Θωμάς Μίχογλου

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button