ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Μετά από την ενημέρωση που είχαμε από το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης στην συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής στις 24/8/2016 αλλά και με κάτ. ιδίαν συζητήσεις με τον έφορο με θέμα “Απαιτήσεις της αρμόδιας φορολογικής αρχής Ξάνθης για την διεξαγωγή των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2016”, δηλώνουμε τα εξής:

Μετά από την ενημέρωση που είχαμε από το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης στην συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής στις 24/8/2016 αλλά και με κάτ. ιδίαν συζητήσεις με τον έφορο με θέμα “Απαιτήσεις της αρμόδιας φορολογικής αρχής Ξάνθης για την διεξαγωγή των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2016”, δηλώνουμε τα εξής:

Διανύουμε την 51η χρονιά παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας με προσωπική εργασία, χρόνο και χρήμα καταφέραμε οι πολιτιστικοί σύλλογοι να είναι αυτόνομοι, ανεξάρτητοι οικονομικά, και να εκπληρώνουν τους σκοπούς τους χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις αλλά και μεγάλες χορηγίες. Καταφέραμε όχι μόνο να μπορούν να σταθούν οικονομικά όρθιοι αλλά και να επιτελούν και φιλανθρωπικό έργο εκεί που ο κρατικός μηχανισμός είτε δεν μπορεί είτε η γραφειοκρατία δεν του το επιτρέπει.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι σε μια ακριτική περιοχή όπως η Ξάνθη αυτοί οι θεσμοί κρατούν ζωντανό τον οικονομικό ιστό της περιοχής στηρίζοντας τις ημέρες εκείνες τις τοπικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες όπου πάντα ήταν δίπλα μας στηρίζοντας τις προσπάθειές μας.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που ανέκυψε για το αν οι δραστηριότητες των συλλόγων στις Γιορτές Παλιάς Πόλης εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων Χ ή Ψ του ΚΦΕ ή των ΕΛΠ, είναι ένα θέμα που δεν αφορά την πόλη της Ξάνθης μόνο αλλά ολόκληρη την τοπική κοινωνία του Νομού.

Προς ενημέρωσή σας:

 

1. Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ξάνθης

Είναι γνωστό ότι υπό την αιγίδα του Δήμου διοργανώνονται κάθε χρονιά πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

-Θρακικές Λαογραφικές Εορτές (Ξανθιώτικο Καρναβάλι)

-Γιορτές Παλιάς Πόλης

-Χατζιδάκειο Φεστιβάλ – Πόλις Ονείρων

-Γιορτές Νεολαίας

Ο Δήμος Ξάνθης είναι πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα, προάγοντας τον πολιτισμό και δημιουργώντας τεράστια οφέλη στην τοπική κοινωνία (τουρισμό, εμπόριο, διαπαιδαγώγηση νεολαίος στον εθελοντισμό κλπ).

 

2. Εθελοντισμός

Για να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω εκδηλώσεις χρειάζεται να απασχοληθούν και να συμμετέχουν εκατοντάδες εθελοντές. Η Ξάνθη λοιπόν και στον τομέα του εθελοντισμού είναι πρωτοπόρος με εκατοντάδες εθελοντές κάθε χρόνο να αφιερώνουν χρόνο και μόχθο από την προσωπική τους ζωή για την επιτυχία των εκδηλώσεων.

 

3. Γιορτές Παλιάς Πόλης

(Δραστηριότητα πολιτιστικών Συλλόγων)

 

3.1 Ένταξη πολιτιστικών Συλλόγων στα Ε.Λ.Π

 

Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.4308/2014 εντάσσονται σε αυτόν (Δηλαδή στα ΕΛΠ) εφόσον αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι κατά την άποψη μας δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για τους παρακάτω λόγους:

-Οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν συσταθεί και υπάρχουν για το καρναβάλι και τις Γιορτές της Παλιά Πόλης, που είναι οι μόνες εκδηλώσεις του Δήμου που συμμετέχουν. Είναι λοιπόν αυτονόητο και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση ότι η δραστηριότητα τους στις Γιορτές Παλιάς Πόλης γίνεται για την επίτευξη του σκοπού τους, που δεν είναι κερδοσκοπικός και στοχεύει στην στήριξη των εκδηλώσεων που οργανώνει ο δήμος.

-Η δραστηριότητα των πολιτιστικών συλλόγων στις Γιορτές Παλιάς Πόλης δεν εμπίπτει στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 21 του Ν.4172/2013. Δηλαδή η δραστηριότητα τους δεν αποτελεί επιχειρηματική συναλλαγή, με σκοπό το κέρδος (με την έννοια του κέρδους που επιδιώκει ένας ιδιώτης επιχειρηματίας).

Στο εδάφιο αυτό αναφέρεται :

Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως “επιχειρηματική συναλλαγή” θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους.

Οι σύλλογοι δεν αποφασίζουν ξαφνικά ότι για 8 ημέρες κάθε χρόνο και σε άσχετο χρόνο θα προβαίνουν σε παράδοση αγαθών με σκοπό το κέρδος.

Οι σύλλογοι αποφασίζουν να παραδίδουν αγαθά μόνο 8 ημέρες τον χρόνο και μόνο στην περίοδο των Γιορτών της Παλιάς Πόλης. Ο σκοπός των συλλόγων λοιπόν δεν είναι να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα για την επίτευξη κέρδους, αλλά αφενός μεν η στήριξη των εκδηλώσεων του Δήμου στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης για την προσέλευση επισκεπτών, διαφήμιση της πόλης και αύξηση εμπορικής κίνησης, αφετέρου δε και η οικονομική τους ενίσχυση έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν την Πόλη και να συμμετέχουν στο Καρναβάλι καλύπτοντας ζημίες που πολλές φορές δημιουργούνται από τη μη διάθεση όλων των παραγγελθέντων στολών. Π.χ. Παραγγέλνει ο σύλλογος 200 στολές και από αυτές διατίθενται μόνο οι 100. Στην περίπτωση αυτή ο σύλλογος υφίσταται την ζημία των 100 αδιάθετων στολών.

-Η δραστηριότητα των συλλόγων στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης δεν εμπίπτει στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 21 του Ν.4172/2013. Δηλαδή δεν υπάρχουν τρεις ομοειδές συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα, ώστε η δραστηριότητα τους να θεωρηθεί συστηματική διενέργεια πράξεων. Δηλαδή, οι σύλλογοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν υπάρχουν τρεις ομοειδής συναλλαγές γιατί για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ της δραστηριότητας των συλλόγων στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης, η φορολογική Διοίκηση με την Δ14Β1119425ΕΞ 20414 απόφαση της θεωρεί τις 8 ημέρες των Γιορτών που οι σύλλογοι παραδίδουν αγαθά (σουβλάκια κτλ) ως μια εκδήλωση.

Βεβαίως η απαλλαγή από τον ΦΠΑ αφορά μόνο το πεδίο του ΦΠΑ και δεν επηρεάζει την φορολογία εισοδήματος.

Δεν είναι όμως δυνατόν για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ η Διοίκηση να δέχεται ότι η παράδοση αγαθών στις 8 ημέρες των Γιορτών είναι μια εκδήλωση και για την φορολογία εισοδήματος η Διοίκηση να δεχθεί ότι είναι 8 επαναλαμβανόμενες ομοειδής συναλλαγές.

 

3.2 Φορολογία πολιτιστικών συλλόγων

-Στο άρθρο 44 του Ν.4172/2013 ορίζεται το αντικείμενο φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Ως κέρδη δε, στα οποία επιβάλλεται ο φόρος, νοούνται τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα.

-Στο άρθρο 45 του Ν.4172/2013 όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο 1044/10-2-2015, τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με εξαίρεση τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο επιβολής φόρου εισοδήματος.

-To ύψος των εσόδων των συλλόγων στις Γιορτές Παλιάς Πόλης δεν επηρεάζει και δεν αναιρεί το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους ώστε να φορολογηθούν. Αυτό διευκρινίζεται από τον με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΕΕΦΑ Α 1139606 ΕΞ 2015/27-10-2015, όπου στην παρ.4 αναφέρει:

“Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και αν αυτές οι απαλλασσόμενες ή οι φορολογητέες δραστηριότητες αποφέρουν έσοδα τα οποία συστηματικώς υπερβαίνουν τα έσοδα, τούτο δεν αναιρεί τον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ενός συλλόγου, στο βαθμό που το σχετικό πλεόνασμα διατίθεται με σκοπό την πραγμάτωση των συλλογικών σκοπών του συλλόγου και δεν προκύπτει, από τα πραγματικά περιστατικά ή με οποιοδήποτε τρόπο διανομής του πλεονάσματος από τον σύλλογο στα μέλη του”.

-Όποιο και αν είναι το ύψος του πλεονάσματος, εφ’ όσον χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του Συλλόγου (λειτουργικά έξοδα κλπ) και δεν διανέμεται στα μέλη του, μπορεί να παραμένει και ως απόθεμα χρηματικών διαθέσιμων χωρίς κανένα πρόβλημα. Άλλωστε το τι θα γίνει αυτό το πλεόνασμα όταν διαλύεται ένας Σύλλογος το ορίζει το άρθρο 106 του Αστικού Κώδικα βάσει του οποίου, η περιουσία σωματείου που διαλύθηκε δεν διανέμεται ποτέ στα μέλη του.

-Στην εγκύκλιο 1044/10-2-2015 του υπουργείου οικονομικών αναφέρεται:

“επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση η διαπίστωση της πραγματοποίησης εσόδων κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού των πιο πάνω προσώπων (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) ανάγεται, ως θέμα πραγματικό, αρμοδιότητα της φορολογικής αρχής, η οποία κρίνει του τεταγμένου σκοπού τους και για τον τρόπο κτήσης και διάθεσης των εσόδων τους”.

Ας δούμε τώρα αυτό που αναφέρει η εγκύκλιος 1044/2015 ότι ως θέμα πραγματικό ανάγεται στην ελεγκτική αρμοδιότητα της φορολογικής αρχής, θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα:

Θεωρεί η φορολογική αρχή ότι, με τα στοιχεία που έχουν παραδώσει σ’ αυτήν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, η δραστηριότητα τους στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης, δεν είναι εντός του τεταγμένου σκοπού όπως αναφέρει η εγκύκλιος;

Θεωρεί η φορολογική αρχή ότι, ο τρόπος κτήσης του εισοδήματος που αποκτούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης, η οποία δραστηριότητα γίνεται μόνο στις 8 ημέρες που κρατούν οι Γιορτές και στηρίζουν την τοπική κοινωνία αποτελεί κέρδος από εμπορική δραστηριότητα;

Θεωρεί η φορολογική αρχή ότι η πολιτιστικοί σύλλογοι μοιράζουν τα πλεονάσματα τους στα μέλη τους;

 

4. Συνέπειες από την ένταξη των πολιτιστικών

 συλλόγων στα ΕΛΠ και στην φορολογία εισοδήματος

 

4.1 Γενικά

Κανένας δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των πολιτιστικών συλλόγων θα δεχθούν να ενταχθούν στα ΕΛΠ, να γίνουν δηλαδή επιτηδευματίες, και να αποδεχτούν ότι ο σκοπός τους είναι κερδοσκοπικός, αφού δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Κανένα διοικητικό συμβούλιο δε θα βάλει εθελοντικά το κεφάλι του στη λαιμητόμο, όταν γνωρίζει τις ποινικές και αστικές ευθύνες στις περιπτώσεις που ο σύλλογος του δεν μπορεί να πληρώσει υποχρεώσεις προς το δημόσιο, ή μετά από τακτικό έλεγχο καταλογιστούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οι εθελοντές αφιερώνουν χρόνο από την προσωπική τους ζωή, και μοχθούν καθημερινά για να συμμετέχουν σ΄ όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου με συνέπεια να δημιουργούν πολιτισμό, να καλλιεργούν το εθελοντισμό και να έχει οικονομικό όφελος όλος ο Νόμος της Ξάνθης.

 

4.2 Παραίτηση διοικητικών συμβουλίων

και διάλυση πολιτιστικών συλλόγων

Τα διοικητικά συμβούλια των πολιτιστικών συλλόγων μη μπορώντας να αναλάβουν τις παραπάνω ευθύνες, θα θέσουν θέμα διάλυσης των συλλόγων.

 

4.3 Επιπτώσεις από την διάλυση

των πολιτιστικών συλλόγων

-Κατάργηση Θρακικών Λαογραφικών Εορτών -Καρναβάλι

-Κατάργηση Γιορτών Παλιάς Πόλης

-Νέκρωση της πόλης, και επιστροφή στην δεκαετία 1970

-Τεράστια οικονομική ζημία (τουρισμός, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης, εμπορικές επιχειρήσεως κλπ)

-Τεράστιο πλήγμα στον πολιτισμό και στην καλλιέργεια εθελοντισμού

 

4.4 Δημόσιο- κέρδος και ζημία

-Το κέρδος του δημόσιου εάν δεχόταν οι πολιτιστικοί σύλλογοι να ενταχθούν στα ΕΛΠ και να φορολογούνταν θα είναι:

Κέρδος από ΦΠΑ (απαλλαγή) = 0,00Ε

Κέρδος από φορολογία εισοδήματος  =58.000,00Ε

Αν υποθέσουμε στην άριστη περίπτωση ότι οι σύλλογοι

όλοι θα έχουν:

Συνολικό κέρδος 200.000,00Ε, τότε ο φόρος που αναλογεί

σ΄ αυτό το ποσό είναι : 200.000,00Ε x 29% = 58.000,00Ε

Συνολικό κέρδος δημοσίου  =58.000,00Ε

-Η ζημία του δημόσιου από την κατάργηση του καρναβαλιού και την απουσία των πολιτιστικών συλλόγων από τις Γιορτές της Παλιάς Πόλης θα είναι τεράστια.

Η ζημία αυτή θα είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εξ αιτίας:

Της μείωσης της ζήτησης που προκαλούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι από την συμμετοχή τους στο Καρναβάλι και στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης.

Η μείωση της ζήτησης αφορά υπηρεσίες και παραδώσεις αγαθών που αναλώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι στο Καρναβάλι και στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης.

Μείωση ζήτησης σημαίνει απώλεια ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος για το δημόσιο.

Της μείωσης της ζήτησης την οποία δημιουργούν οι χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και οι κάτοικοι του Δήμου Ξανθής. Η μείωση της ζήτησης αφορά την υπηρεσίες και ζήτηση αγαθών που αναλώνουν οι επισκέπτες και κάτοικοι του νομού κατά την περίοδο του καρναβαλιού και των Γιορτών Παλιάς Πόλης (τουρισμός, ξενοδοχεία, εστίαση, διασκέδαση, εμπόριο κλπ). Μείωση της ζήτησης στα παραπάνω σημαίνει μείωση απώλεια ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για το δημόσιο.

 

5. Διαφάνεια στην λειτουργεία των πολιτιστικών συλλόγων

Όπως επιζητεί η υπηρεσία σας να υπάρχει τάξη και διαφάνεια στην λειτουργεία των πολιτιστικών συλλόγων για τη σωστή εφαρμογή των Νόμων, έτσι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι επιθυμούν και επιζητούν να υπάρχει τάξη στην λειτουργία τους. Στο σημείο λοιπόν αυτό σε συνεργασία μαζί σας και με τις υποδείξεις σας, μπορούν να επιβληθούν διαδικασίες οι οποίες θα προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Επειδή πολλά γράφονται και λέγονται ειδικά από τα ΜΜΕ εις βάρος των πολιτιστικών συλλόγων, εμείς για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση δηλώνουμε ότι:

5.1. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα απαιτούν και θα λαμβάνουν τα απαιτούμενα στοιχεία κατά την παραλαβή αγαθών και υπηρεσιών.

5.2. Θα εκδίδουν σε όλες τις εκδηλώσεις αθεώρητες αποδείξεις λιανικής πώλησης, σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 12 του Ν. 4308/2014.

5.3. Θα τηρούν ξεχωριστό βιβλίο ταμείου όπως έχουν υποχρέωση από τον Νόμο.

5.4. Θα τηρούν βιβλίο πρακτικών διοικητικού συμβουλίου και γενικών συνελεύσεων όπως προβλέπει ο Νόμος.

5.5 Θα τηρούν όλα τα προβλεπόμενα από το Νόμο λογιστικά βιβλία.

5.6. Ο έλεγχος των συλλόγων γίνεται από ελεγκτές του Δημοσίου.

Εάν οι σύλλογοι δεν τηρούν αυτά που αναφέρονται στις παραγράφους 5.1 έως 5.6 τότε η φορολογική αρχή να επιβάλλει τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ποινές.

Μετά από την παραπάνω ενημέρωση ζητούμε από την φορολογική αρχή τα παρακάτω:

-Να μην θεωρηθούν οι δραστηριότητες των συλλόγων στις Γιορτές Παλιάς Πόλης ότι αποτελούν εκτροπή του επιδιωκόμενου σκοπού τους. Να μην θεωρηθούν επίσης ως συναλλαγές που αποσκοπούν στο κέρδος (με την έννοια του κέδρους που επιδιώκει ένας ιδιώτης επιχειρηματίας).

-Το άρθρο 22 παρ. ιη προβλέπει για την απαλλαγή από το ΦΠΑ, αίτηση από τον ενδιαφερόμενο στην οποία πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφεται η ποσότητα των αγαθών. Είναι λοιπόν στην διακριτική ευχέρεια της φορολογικής αρχής να ερμηνεύσει με διασταλτικότητα το Νόμο και να ορίσει μεγαλύτερο ποσό για απαλλαγή από ΦΠΑ. Δεν αμφιβάλλουμε για τις καλές προθέσεις της φορολογικής αρχής οι οποίες όμως πρέπει να φαίνονται στην πράξη. Άλλωστε αν οι σύλλογοι ενταχθούν στα Ε.Λ.Π. η Prorata που θα υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έξοδα των συλλόγων θα εκμηδενίζει την απαλλαγή των 10.000,00 από το ΦΠΑ.

Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε την πρόθεση εάν δεν αλλάξει κάτι ως προς την αντιμετώπισή μας να μην κατεβούμε στις Γιορτές Παλαιάς πόλης και επειδή το θέμα που προέκυψε δεν αφορά μόνο τους Συλλόγους αλλά όλη την τοπική κοινωνία, επαγγελματίες αλλά και απλούς πολίτες, είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε και σε όλες τις αρχές του τόπου γιατί η ευθύνη αυτών των εκδηλώσεων, μας βαραίνει όλους μας.

 

ΞΑΝΘΗ 24-8-2016

Η Οργανωτική Επιτροπή

 Των πολιτιστικών συλλόγων

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button