Ας μην χάσουμε άλλα χρόνια

Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι ένας κύκλος τείνει να κλείσει. Έχοντας χάσει άλλα 4 χρόνια είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να αλλάξουμε το σύστημα διοίκησης που οδήγησε το Δήμο στη σημερινή πραγματικότητα. Είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου που να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη ζωή του καθενός μας. Ένα μοντέλο διοίκησης που να μπορεί να συγκλίνει και να συμβαδίσει με αυτό των σύγχρονων Ευρωπαϊκών πόλεων.

Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι ένας κύκλος τείνει να κλείσει. Έχοντας χάσει άλλα 4 χρόνια είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να αλλάξουμε το σύστημα διοίκησης που οδήγησε το Δήμο στη σημερινή πραγματικότητα. Είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου που να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη ζωή του καθενός μας. Ένα μοντέλο διοίκησης που να μπορεί να συγκλίνει και να συμβαδίσει με αυτό των σύγχρονων Ευρωπαϊκών πόλεων. Ένα νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου που να χαρακτηρίζεται από:

Καινοτομία: διαμορφώνοντας και υλοποιώντας νέες, έξυπνες, βιώσιμες ιδέες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των δημοτών.

Διαφάνεια: με ίσες ευκαιρίες για όλους, με ξεκάθαρη εικόνα ροής των χρημάτων του Δήμου προς προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών, με υποχρεωτική λογοδοσία όποιου διαχειρίζεται δημόσιους πόρους και ασκεί δημόσια εξουσία.Δημοκρατία – Συμμετοχή: η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία στην εποχή μας, επιτρέπει την αναβαθμισμένη συμμετοχή μας, επισημαίνοντας προβλήματα, προτείνοντας λύσεις, ασκώντας εποικοδομητική κριτική σε ελλείψεις και παραλείψεις, παίρνοντας θέση για τα καθημερινά ζητήματα που μας απασχολούν, συνδιαμορφώνοντας από κοινού πολιτικές και δράσεις.

Αλληλεγγύη: ο Δήμος καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, εστιάζοντας την προσοχή του στην παροχή υπηρεσιών που ανακουφίζουν τους κοινωνικά αδύναμους και δημιουργούν από κοινού με την δράση των εθελοντικών ομάδων ένα πλέγμα κοινωνικών παροχών και αλληλεγγύης απαραίτητο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πολυεπίπεδης κρίσης.Αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων: οι πόροι από την πολιτεία βαίνουν μειούμενοι και θα ελαχιστοποιηθούν, ενώ τα έσοδα του Δήμου υπολείπονται κατά πολύ των προβλεπομένων. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν η αναζήτηση και εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εσόδων που δεν θα επιβαρύνουν τους δημότες.

Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τις αλλαγές που επέφερε η κρίση και τις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε στη ζωή του καθενός μας, τις συνέπειες της πρώτης περιόδου εφαρμογής του Καλλικράτη, κυρίως όμως από την προσδοκία ΟΛΩΝ μας για ανατροπή της πραγματικότητας αυτής και τη διαμόρφωση μιας νέας πρότασης που θα μεταβάλλει το τοπίο στο Δήμο μας.Είναι γεγονός πως οι περικοπές που έχουν γίνει σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν πρωτόγνωρες συνθήκες και σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του Δήμου. Ταυτόχρονα όμως, δημιουργούν και την ανάγκη στροφής σ’ ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης και διοίκησης.

Ο περιορισμός της σπατάλης, ο εξορθολογισμός των δαπανών, η ανασυγκρότηση των δημοτικών υπηρεσιών, η ορθολογική αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας, η αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, η διαφάνεια στις πράξεις της διοίκησης, η διαβούλευση με τους Δημότες, η συνεργασία με τοπικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, οι συμπράξεις με το εθελοντικό κίνημα για κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις, η αξιοποίηση όλων των αστικών απορριμμάτων, οι διαδημοτικές συνεργασίες, η επένδυση στην τοπική ανάπτυξη (τουρισμός, πολιτισμός, τοπικά προϊόντα) και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι τομείς στους οποίους η επόμενη Δημοτική Αρχή οφείλει να επικεντρωθεί ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στο πολλαπλό ρόλο που καλείται να επιτελέσει:

Πρώτον, στο πεδίο της καθημερινότητας, την καλύτερη εξυπηρέτηση, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη επίλυση των καθημερινών μας προβλημάτων (πχ φωτισμός, δρόμοι, κυκλοφοριακό, καθαριότητα, αδέσποτα, δημόσιοι – κοινόχρηστοι χώροι).

Δεύτερον, στο πεδίο της τοπικής ανάπτυξης, της εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας, της οικονομικής αυτοτέλειας ως ανάγκη διασφάλισης της αυτονομίας στο σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων της Τοπικής Αρχής, ως μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και κατ’ επέκταση των ίδιων των δημοτών, ως το πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό εργαλείο ενίσχυσης της απασχόλησης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Τέλος, στο πεδίο της κοινωνικής μέριμνας, της κοινωνικής συνοχής και ενσωμάτωσης κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, της προστασίας και υποστήριξης των ανέργων, της ενίσχυσης της οικογένειας, της φροντίδας των ηλικιωμένων, της υποστήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Είναι ανάγκη το τοπίο στον Δήμο μας να αλλάξει. Να αλλάξει στρέφοντας το βλέμμα σε πρόσωπα με ενθουσιασμό και όρεξη να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Πρόσωπα τα οποία προέρχονται, εκπροσωπούν και απευθύνονται σε πολλούς, διαφορετικούς επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, με νέες ιδέες και προτάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button