Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Εδώ και καιρό, πολλοί είναι εκείνοι που αφουγκραζόμενοι τις φωνές του απλού κόσμου που εκπέμπουν έντονα….. SOS….. Ολοένα και περισσότερο μιλούν για το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης…..

Εδώ και καιρό, πολλοί είναι εκείνοι που αφουγκραζόμενοι τις φωνές του απλού κόσμου που εκπέμπουν έντονα….. SOS…..


Ολοένα και περισσότερο μιλούν για το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης…..


Και δικαίως πλέον όλοι, από αυτούς που κρατούν τα ηνία της εξουσίας, μέχρι εκείνους που είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης-σχήμα λόγου, καθώς θέση της στήλης είναι πως ο καθένας βάζει το δικό του λιθαράκι στην ανάπτυξη και την κοινωνική και όχι μόνο ευμάρεια ενός τόπου-ανησυχούν για το τι θα ξημερώσει αύριο και για το αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που παρουσιάζονται, όλο και περισσότερες….


Η ακρίβεια πλέον  έχει γίνει ο μόνιμος βραχνάς όλων…..


Αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα, που συνεχώς γιγαντώνεται….


Κάθε μέρα που περνά το πορτοφόλι του πολίτη χάνει την αγοραστική του δύναμη…..


Πώς τα καταφέραμε σε τούτη την εποχή που διανύουμε από τη μια να μειώνεται το εισόδημά μας και από την άλλη να αυξάνονται οι υποχρεώσεις μας….;


Άντε τώρα να πιστέψω εγώ το γείτονά μου που λέει πως έχει σχεδόν κόψει τα πάντα, όταν τον ακούω να παραπονιέται για το τι έχει να πληρώσει σε κάρτες και δάνεια και όχι μόνο αυτό άλλα να σχεδιάζει και διακοπές στη Χαβάι….


 Α, ρε Άλκιστης την έκανες και μόδα….


 



Από την άλλη με τόσα τραγελαφικά που μας συμβαίνουν καθημερινά και ποιος δε θα ήθελε να βρίσκεται ξαπλωμένος κάτω από ένα κοκκοφοίνικα στη Χαβάι ….;


Αλόα, με ακούει ή μάλλον πιο σωστά με διαβάζει κανείς για να με πάρει μαζί του….;


Γιατί μόνο ένα τροπικό νησί του Ατλαντικού  ή και του Ειρηνικού με σώνει …..


Όσο για το  τσουνάμι δε με σκιάζει διόλου όταν στον τόπο μου με έχει πάρει και με έχει σηκώσει το τσουνάμι της ακρίβειας…..


Αλλά και οι…. ρουκέτες….  που κατά καιρούς εκσφενδονίζονται από χείλη πολιτικών…..


Με πιο πρόσφατη αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Δούκα που αναρωτιόταν πώς τα καταφέρνει ο Έλληνας να τα βγάζει πέρα με χίλια ευρώ το μήνα…..


Έλα μου ντε ……ξέρετε, κύριε Δούκα μου που διετελέσατε και στο Υπουργείο των Οικονομικών μας, υπάρχουν και πολίτες που βρίσκονται σε ακόμη δεινότερη θέση, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που καλούνται να βγάλουν το μήνα με 700 και 600 ευρώ……


 



Αλλά πού να καταλάβουν την αγωνία του κόσμου οι πολιτικοί μας…..;


Μπορεί να μαλώνουν σαν τα κοκόρια στη Βουλή για ζητήματα του λαού, αλλά όταν έρχεται η ώρα να προωθήσουν δικά τους θέματα, τότε ομονοούν και μέσα σε μια νύχτα περνούν ομόφωνα τροπολογίες που και τους αυξάνουν το μισθό και τις συντάξεις, αλλά και τους ανοίγουν την πόρτα να ασκήσουν και το επάγγελμά τους…..διπλοθεσίτες και πολυθεσίτες οι βουλευτές μας ….


Δηλωμένη και αδήλωτη εργασία και με την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών  άντε να βρεις άκρη…..


Μόνο τους μικρομεσαίους ξέρουν να κυνηγούν, αν  μια στις τόσες βγουν τα αρμόδια όργανα για ελέγχους…..


Και εντωμεταξύ η φτώχεια αυξάνεται …..με ένα στα πέντε ελληνικά νοικοκυριά να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας…..


Το 18% των Ελλήνων δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις βασικές  ανάγκες τους με το εισόδημά τους με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να αναζητούν και δεύτερη εργασία…..


 



Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της οικονομικής πίεσης πολλοί καταφεύγουν επίσης στο δανεισμό, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο γύρω από το λαιμό τους τη θηλιά των καρτών και των δανείων……


Οι τράπεζες είναι το αναγκαίο κακό, όταν δεν μπορούν γονείς και συγγενείς να τους στηρίξουν οικονομικά…..


Και να ήταν και μόνο αυτό….


Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της VPRC για τα ελληνικά νοικοκυριά, ένας στους τέσσερις κάνει περικοπές ακόμη και στο φαγητό…..


Όχι που δε θα έκανε, με τις τιμές  που αντικρίζει κανείς στα ράφια των σούπερ-μάρκετς…..


Και όσο για τις “συμφωνίες κυρίων” αποτελούν στάχτη στα μάτια μας……


Το κακό έγινε και οι καταναλωτές θα συνεχίζουν να επωμίζονται τις συνέπειες λανθασμένων χειρισμών…..


 



Έτσι λοιπόν και η είδηση που διάβασα προχθές όχι μόνο δεν με παραξένεψε, αλλά με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι  ζούμε σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών με αρνητικές μέχρι τώρα συνέπειες….. Ω, ρε δεν πάμε καθόλου-μα καθόλου καλά….μέχρι και Ρομπέν των Δασών της σύγχρονης εποχής άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους….


Πριν από λίγες μέρες συνέβη στα Εξάρχεια μια  ληστεία διαφορετική από τις συνηθισμένες…..


Δεν μπούκαραν ούτε σε κάποια τράπεζα, ούτε σε κάποιο μεγάλο κοσμηματοπωλείο…..


Στόχος τους ήταν ένα σούπερ-μάρκετ…..


Λάθος σκέψη κάνατε….δεν χτύπησαν τα ταμεία……


Και από εδώ ξεκινά η πρωτοτυπία της ληστείας….


Μια παρέα λοιπόν εισέβαλε στο σούπερ-μάρκετ, πήρε είκοσι καρότσια, τα γέμισε με του πουλιού το γάλα, ότι τρώγεται  και πίνεται δηλαδή και έφυγαν σαν κύριοι χωρίς να πληρώσουν……


 



Και το καλύτερο της υπόθεσης, όλα τα κλοπιμαία-κονσέρβες, μακαρόνια, γάλατα, τυριά κλπ, και όχι ευρώπουλα και χρυσαφικά, τα μοίρασαν στους φτωχούς…..


Σε ανθρώπους που δεν είχαν να φάνε….που ένα σούπερ-μάρκετ αποτελεί απαγορευμένη περιοχή για αυτούς…..γιατί απλούστατα δεν έχουν τα χρήματα να το κάνουν πια….


Μήπως σας λέει κάτι η συγκεκριμένη ληστεία….;


Ερμηνείες και συμπεράσματα πολλά…..και φυσικά ακόμη περισσότερα τα μηνύματα που στέλνει …..


Κάποιοι ενδεχόμενα δε θα έχουν άδικο να σκεφτούν πως “θα πούμε το ψωμί ψωμάκι”…..     


     

Σχετικά Άρθρα

Back to top button