Αντίδραση Σουφλιά για την “πυρόπληκτη” Βιστονίδα

Σε ανάκληση της απόφασης με την οποία χαρακτηρίζεται πυρόπληκτη η περιοχή του οικισμού Βαφαιίκων του Δήμου Βιστωνίδας, πρόκειται να προχωρήσει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.

Σε ανάκληση της απόφασης με την οποία χαρακτηρίζεται πυρόπληκτη η περιοχή του οικισμού Βαφαιίκων του Δήμου Βιστωνίδας, πρόκειται να προχωρήσει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.


Όπως πληροφορεί σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημοσθένη Κατσιγιάννη που δημοσιεύει το XanthiPress.gr, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διέταξε επείγουσα έρευνα, το αποτέλεσμα της οποίας κατέδειξε, ότι οι υπάλληλοι που συνέταξαν την επίμαχη απόφαση κινήθηκαν με βάσει τις νόμιμες προϋποθέσεις και δεν εξέφρασαν καμία επιφύλαξη για τη νομιμότητά με αποτέλεσμα να προωθηθεί στον Γ. Σουφλιά για υπογραφή καθώς και στους συναρμόδιους υπουργούς.


Στην εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ του αρμόδιου προϊστάμενου γίνεται λόγος για λάθος των υπαλλήλων που συνέταξαν τη σχετική απόφαση μετά από αίτημα του Δήμου Βιστωνίδας, όπως αναφέρεται, ενώ μετά τα δημοσιεύματα διαπίστωσαν ότι επρόκειται για μεμονωμένη ζημιά και όχι εκτεταμένη πυρκαγιά. Καταλήγοντας, πάντως, ο Γενικός Γραμματέας υποστηρίζει ότι υπήρξε “πλάνη” της υπηρεσίας που οδήγησε τον Υπουργό να ζητήσει την ανάκληση της σχετικής απόφασης για το χαρακτηρισμό ως πυρόπληκτού του οικισμού Βαφαιίκων τον Ιανουάριο του 2007.


Παράλληλα, όπως γίνεται γνωστό μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία εκταμίευση ποσού, γεγονός που σημαίνει ότι το δημόσιο δεν έχει ζημιωθεί, αναφέρεται στην επιστολή του Υπουργείου, γύρω από το σοβαρό ζήτημα που δημιουργήθηκε.


Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι κλείνει η περιβόητη υπόθεση χαρακτηρισμού ως πυρόπληκτης περιοχής των Βαφαιίκων του Δήμου Βιστωνίδας, όπου στην επίμαχη ημερομηνία είχε ξεσπάσει φωτιά σε κτηνοτροφική μονάδα.


 Από την πλευρά του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά δεν έχει υπάρξει κανένα άλλο πολιτικό σχόλιο, γύρω από το πρόσωπο που ενδιαφέρθηκε και κίνησε όλη τη διαδικασία μέχρι το χαρακτηρισμό ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και τυχόν τοποθέτηση του δικηγόρου Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος αποκάλυψε την υπόθεση πριν από 20 μέρες. Βέβαια η υπόθεση αυτή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει δημοσιογραφική έρευνα για τυχόν ύπαρξη αντίστοιχων αποφάσεων για άλλες περιοχές, καθώς ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως πυρόπληκτης για πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα στο χειμώνα είναι, σίγουρα, ασυνήθιστο γεγονός.


 


Η επιστολή του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Αποκατάστασης σεισμοπλήκτων αναφέρει:


” Κύριε Γενικέ


Κατόπιν εντολής σας, έχω την τιμή να σας αναφέρω τα ακόλουθα, σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία την Πέμπτη 26-03-2009.


Ύστερα από το σχετικό αίτημα του Δήμου Βιστωνίδας του Νομού Ξάνθης, η υπηρεσία της οποίας προΐσταμαι, σχημάτισε εσφαλμένα την εντύπωση ότι στα όρια του ως άνω δήμου εκδηλώθηκε ευρύτερη πυρκαγιά στην περιοχή υλικές ζημιές σε ιδιοκτησίες αρκετών κατοίκων της περιοχής. Συνεπώς υφίσταντο οι νόμιμες προϋποθέσεις αποζημίωσης των πυρόπληκτων και για το λόγο αυτό και σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 10 του ν. 2576/98, συνέταξε κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία οριοθέτησε την πληγείσα περιοχή (οικισμός Βαφέϊκων Δήμου Βιστωνίδας). Το σχέδιο απόφασης, με την απαραίτητη σειρά υπογραφών των αρμοδίων υπαλλήλων και χωρίς επιφύλαξη εκ μέρους τους, υποβλήθηκε για υπογραφή στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Ύστερα από το πρόσφατο δημοσίευμα και τη σχετική εντολή του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, η υπηρεσία ανέτρεξε στο φάκελο της υπόθεσης και διαπίστωσε ότι υπήρξε πλάνη περί τα πράγματα, διότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξε εκτεταμένη πυρκαγιά, ούτε και ευρύτερη πληγείσα περιοχή, αλλά εντοπισμένο γεγονός φωτιάς. Άρα, με τα νέα αυτά δεδομένα, σας αναφέρω πως εσφαλμένα εκδόθηκε η σχετική απόφαση οριοθέτησης αλλά επιτρέψτε μου να συμπληρώσω πως το σφάλμα αυτό δεν ήταν σκόπιμο.”


 


Η επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Δ. Κατσιγιάννη προς την Ελευθεροτυπία: αναφέρει αναλυτικά


“Κύριε Διευθυντά,


Με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα σας την Πέμπτη 26-03-2009, κατά το οποίο εκδόθηκε, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, υπουργική απόφαση με την οποία ορίζεται και οριοθετείται ως πυρόπληκτη του Δήμου Βιστωνίδας, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:


Από επείγουσα έρευνα που διέταξε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προέκυψε ότι η αρμόδια υπηρεσία αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της ΓΓΔΕ συνέταξε μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Βιστωνίδας για την αποκατάσταση ζημιών από πυρκαγιά της 22ας Ιανουαρίου 2007. Όπως επίσης προκύπτει από την συνημμένη επιστολή του Διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας, η αρμόδια υπηρεσία συνέταξε την απόφαση αυτή αφού κατ’ αυτήν συνέτρεχαν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις προς τούτο και μάλιστα με την σειρά υπογραφών των αρμοδίων υπαλλήλων, όπου δεν διατυπώνεται επιφύλαξη ή οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με τη νομιμότητά της. Έτσι υποβλήθηκε στον Υπουργό για υπογραφή και περαιτέρω προωθήθηκε και στους συναρμόδιους Υπουργούς.


Από την έρευνα που κάναμε προέκυψε πως μέχρι σήμερα και παρότι έχουν παρέλθει περί τα δύο σχεδόν έτη, δεν έχει γίνει εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού κι επομένως δεν έχει προκληθεί ζημία προς το Ελληνικό Δημόσιο. Εν πάση περιπτώσει για λόγους τάξεως και επειδή από το σχετικό έγγραφο του Προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας προκύπτει ότι δεν υπήρξε σκοπιμότητα αλλά εσφαλμένη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου κατά την έκδοση της απόφασης οριοθέτησης της “πληγείσας” περιοχής, που προήλθε από πλάνη της υπηρεσίας περί τα πράγματα, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει ήδη δώσει εντολή για ανάκληση της απόφασης.”

Σχετικά Άρθρα

Back to top button