Απόψεις για το σχέδιο “egemen” (ηγεμών) των τούρκων για εισβολή στη Θράκη

1. Ο τοπικός τύπος της Ξάνθης, στις 14 Ιουνίου 2014, γράφει για “έντονο προβληματισμό και σοκ” στην κοινή γνώμη της Θράκης, ως εκ του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της εφημερίδας “Δημοκρατία” για σχέδιο επίθεσης των τούρκων σε Αιγαίο και Θράκη, ταυτόχρονα, αλλά και εισβολή κομάντος, από τη Βουλγαρία.

1. Ο τοπικός τύπος της Ξάνθης, στις 14 Ιουνίου 2014, γράφει για “έντονο προβληματισμό και σοκ” στην κοινή γνώμη της Θράκης, ως εκ του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της εφημερίδας “Δημοκρατία” για σχέδιο επίθεσης των τούρκων σε Αιγαίο και Θράκη, ταυτόχρονα, αλλά και εισβολή κομάντος, από τη Βουλγαρία.

Η απάντηση είναι κοφτή: “Έχουν γνώση οι φύλακες”, οι οποίοι γρηγορούν. Η άμυνα της χώρας είναι αρραγής, αποτρεπτική και αποτελεσματική. Γίνεται παράλληλα γνωστό ότι, κάθε χώρα, δια των επιτελείων της συντάσσει επιχειρησιακά σχέδια από τον καιρό της ειρήνης. Αυτή άλλοτε είναι και η κύρια αποστολή των επιτελείων. Στα σχέδια αυτά δίνονται βαρύγδουπα ονόματα, όπως στο συγκεκριμένο “egemen” (ηγεμών).

Η σύνταξη ενός σχεδίου δε σημαίνει ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε. Υπεισέρχονται πάρα πολλοί παράγοντες καθώς και οι προϋποθέσεις εφαρμογής εκάστου των σχεδίων αυτών. Το συγκεκριμένο σχέδιο των τούρκων, με βάση τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, αν δεν πρόκειται για κάποια  μπλόφα, ας το ιδούμε και ας το σχολιάσουμε, στο μέτρο του δυνατού.

Οι καθοιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενοι ας προβληματιστούν και ας πράξουν ανάλογα, όπως οι αρμοδιότητες ενός εκάστου, επιτάσσουν, είτε υπάρχει τέτοιο σχέδιο, είτε όχι. Κύρια και βασική προϋπόθεση, εφαρμογής του σχεδίου αυτού είναι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 10 ναυτικά μίλια.

Η Ελλάδα θα ήταν τόσο αφελής, να προβεί στην ενέργεια αυτή χωρίς να έχει επιτύχει, τη διπλωματική στήριξη άλλων χωρών και διεθνών οργανισμών και ακόμη την ισορροπία ισχύος στην περιοχή;

Μήπως το σχέδιο αυτό είναι παραπλανητικό και η Τουρκία, επιδιώκει, χωρίς πολεμικές περιπέτειες, να κρατάει την Ελλάδα δέσμια της μη δυνατότητας της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 10 μίλια;

α. Θύλακοι στη Δυτική Θράκη

Ένα στοιχείο προσοχής και έρευνας του σχεδίου τούτου είναι η αναφορά σε “θυλάκους” εντός του ελληνικού εδάφους που θα βοηθήσουν στις επιχειρήσεις των τουρκικών ειδικών δυνάμεων. Ενας θύλακας (gap) κατά τη στρατιωτική ορολογία, δημιουργείται ή προϋπάρχει μέσα σε μια τοποθεσία από φιλίες δυνάμεις του ενεργούντος επίθεση – εισβολή εχθρού.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του υπό σχολιασμό τουρκικού σχεδίου εισβολής στη Θράκη, η εχθρική τοποθεσία για την Τουρκία είναι η ελληνική Θράκη, μέσα στην οποία διαθέτει με τη μορφή θυλάκων φίλιες δυνάμεις της, οι οποίες θα τη βοηθήσουν για την επιτυχή διεξαγωγή των επιθετικών επιχειρήσεων – εισβολής της.

Οι δυνάμεις του κάθε θύλακα, καθώς και του συγκεκριμένου δέον να δύνανται όταν απαιτηθεί, να κατέχουν και ελέγχουν περιοχές, να έχουν διοικητική και επιτελική οργάνωση και διάρθρωση, να έχουν σχέδια πυρός, επικοινωνιών, διοικητικής μέριμνας και να τελούν σε ετοιμότητα συνενώσεως με αερομεταφερόμενες, αμφίβιες και χερσαίες δυνάμεις.

Δέον δε να δύνανται, σύμφωνα πάντα με τα εγχειρίδια εκστρατείας να αναλάβουν δράση ελέγχοντας τα μετόπισθεν με σαμποτάζ, δολιοφθορές, ενέδρες, αλλά και τακτικές επιχειρήσεις, όπως έγινε το 1922, από τους Τσέτες στη Μικρά Ασία και από τους χαρακτηριστικούς θυλάκους τουρκοκυπρίων το 1974 στην Κύπρο.

Για να επικαλείται στην αξιοποίηση των θυλάκων αυτών, η Τουρκία στη δυτική Θράκη, σε περίπτωση επιχειρήσεων ασφαλώς κάτι γνωρίζει και κάτι έχει προετοιμάσει ή σκέπτεται να προετοιμάσει.

Εμείς, οι αρμόδιες υπηρεσίες, πληροφοριών αστυνομίας, εδρεύοντων στην περιοχή Σχηματισμών – Μονάδων, τι γνωρίζουμε περί αυτού  και πως σχεδιάζουμε ν’ αντιδράσουμε, αν σχεδιάζουμε;

Ποιες είναι επιτέλους οι φίλιες δυνάμεις της Τουρκίας που εδρεύουν μέσα στην ελληνική επικράτεια της Δυτικής Θράκης μας; που τόσο προκλητικό να επικαλείται το σχεδιάζον επιτελείο της 1ης τουρκικής στρατιάς (έδρα Κωνσταντινούπολη), ως ένα βασικό και κύριο επιχειρησιακό παράγοντα επιτυχίας του συγκεκριμένου σχεδίου της, για εισβολή στη Θράκη; Υπάρχει και δρα στην ελληνική Θράκη προδοτική και υπονομευτική τουρκική πέμπτη φάλαγγα, εάν ναι, αυτή πρέπει να εξαρθρωθεί το ταχύτερο με όλα τα νόμιμα μέσα αυτοάμυνας και αυτοκυριαρχίας μας, ως ελεύθερης και ανεξάρτητης χώρας.

β. Κομάντος από Βουλγαρία

Ερχόμαστε τώρα στους κομάντος που θα εισβάλουν από τη Βουλγαρία. Οι δύο κύριες πύλες εισόδου κομάντος, κατά το σχολιαζόμενο σχέδιο από τη Βουλγαρία, είναι ΠΑΣΜΑΚΛΗ – ΕΧΙΝΟΣ – ΞΑΝΘΗ, και ΚΙΡΤΖΑΛΙ – ΝΥΜΦΑΙΑ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ. Υπάρχουν και άλλες δευτερεύουσες – υποβοηθητικές πύλες εισόδου από Βουλγαρία στη Δυτ. Θράκη. Ας δούμε ποια μπορεί να είναι η προέλευση των κομάντος αυτών.

(1) Των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων

Στην περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρχει μυστική συμφωνία Βουλγαρίας – Τουρκίας για διαμελισμό της δυτικής Θράκης, επ ωφελεία τους. Οσο ακραία και εντελώς απίθανη και αν φαίνεται η περίπτωση αυτή, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Η Βουλγαρία, έχει μακρά παράδοση παρασπονδιών και ακραίων θέσεων, στις σχέσεις της με τους γείτονές της. Αν μιλήσουμε για ΝΑΤΟ και συμμαχίες (Τουρκία – Βουλγαρία – Ελλάδα) έχουμε πικρά εμπειρία. Μέσα στο ΝΑΤΟ, όλα είναι δυνατά. Ο σφαγιασμός της Κύπρου το 1974, εν μέσω νατοϊκής παρασπονδίας, μας δείχνει το δρόμο της ανησυχίας, της επιφυλακτικότητας, της αμφιβολίας και της επιβαλλόμενης ετοιμότητας, άμεσης και κεραυνοβόλου αντιδρασή μας.

(2) Των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Στην περίπτωση αυτή και σύμφωνα με τις θέσεις, που εκτιθενται πιο πάνω η Βουλγαρία επιτρέπει στην Τουρκία να μεταφέρει μέσω του εδάφους της δυνάμεις κομάντος στα νώτα των ενόπλων δυνάμεων, των εν Θράκη ελληνικών δυνάμεων (Δ’ Σώμα Στρατού).

Ετσι έγινε τον Απρίλιο 1941, όταν μέσω του εδάφους της Βουλγαρίας διοχετεύθηκαν οι γερμανικές δυνάμεις και παρέκαμψαν τα οχυρά Μεταξά. Και η περίπτωση αυτή κρίνεται αρκούντως ακραία.

(3) Ανορθόδοξων δυνάμεων, από την ενεργοποίηση

του μουσουλμανικού τόξου, στη Βουλγαρία

και κυρίως ΡΟΔΟΠΗ

Στη βουλγαρική Ροδόπη κατοικούν συμπαγείς μουσουλμανικοί πληθυσμοί, που στο σύνολό τους σε όλη τη Βουλγαρία, φθάνουν το 12% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ολοι αυτοί χαρακτηρίζονται, ενώ δεν είναι, τούρκοι στην καταγωγή.

Είναι παρά πολύ δύσκολο, η Τουρκία, μέσα στη βουλγαρική επικράτεια να χειραγωγεί τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς και να τους οργανώσει σε μονάδες κομάντος. Εκτός εάν υπάρχει αδυναμία ελεγχου ή σιωπηρή συγκατάθεση και συμπαιγνία της Βουλγαρίας, κάτι που όμως θα αποτελέσει δίκοπο μαχαίρι στη συνέχεια, γι’ αυτήν την ίδια τη Βουλγαρία.

(4) Ανορθόδοξων μουσουλμανικών δυνάμεων

Βουλγαρίας και Τούρκων κομάντος

Στην περίπτωση αυτή κάποιες μονάδες κομάντος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, πάρα πολύ μικράς δυνάμεως να επιχειρήσουν να διαλισθήσουν λάθρα, μέσω Βουλγαρίας, στη Δυτική θράκη, έχουσες οδηγούς ντόπιους μουουσλμάνους και ακόμη ενισχυόμενες από αυτούς. Η περίπτωση αυτή, μη αποκλειομένων των άλλων περιπτώσεων είναι η περισσότερο πιθανή για το υπό εξέταση τουρκικό σχέδιο “egemen”.

Οι περιπτώσεις ύπαρξης ή δημιουργίας εχθρικών θυλάκων στη δυτική Θράκη, καθώς και η διείσδυση κομάντος από τη Βουλγαρία, που θα συνεργασθούν και θα συνενωθούν με τις δυνάμεις των θυλάκων, είτε υπάρχει τέτοιο σχέδιο είτε όχι, πρέπει να απασχολεί συνεχώς και σοβαρά τις πληροφοριακές, τις πολιτικές, τις διπλωματικές και τις στρατιωτικές υπηρεσίες.

Ας ξεφύγουμε από τις νατοϊκές παραπλανητικές συμμαχικές εξαρτήσεις και ας κοιτάξουμε το εθνικό μας συμφέρον, ανοίγοντας νέους δυαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας, όπου αυτό είναι αναγκαίο και δυνατό.

2. Αλλοι παράγοντες – παράμετροι

του σχεδίου, προς μελέτη – σχολιασμό είναι;

α. Αλλαγή των σχεδίων εισβολής από διαβάσεις του Εβρου, κυκλωτική κίνηση και αποκοπή των δυνάμεων του Δ’ Σώματος Στρατού, από τον υπόλοιπο κορμό:

Δεν υπάρχει πιο υπερφίαλος και αλαζονική υποτίμηση του αντιπάλου, όπως αυτή εκτίθεται στα υπόψη τουρκικό σχέδιο. Τέτοιες ακραίες υποτιμήσεις ενέχουν και εμπεριέχουν, τη συμφορά και την καταστροφή αυτού που υποτιμά τον αντίπαλο του. Το ισχυρότατο Δ’ Σώμα Στρατού δεν είναι δυνατό ν’ απειλείται, φίλοι Θρακιώτες, από μερικούς κατσαπλιάδες, εάν υπάρξουν και αυτοί.

Η αιχμή του δόρατος του Δ’ Σώματος Στρατού μπορεί να είναι όχι μόνο αμυντικά στον Εβρο  ποταμό αλλά και επιθετικά προς ανατολάς, παράλληλα όμως, καλύπτει όλη τη δυτική Θράκη, σε βάθος, από κάθε απειλή από οπουδήποτε προέρχεται (θάλασσα, ορεινές διαβάσεις, αεραπτοβάσεις κ.λ.π.).

Εκτός και αν επιδιώκεται στην περίπτωση αυτή η παραπλάνηση του Δ’ Σώματος Στρατού για αλλαγή στόχευσης της αιχμής του δόρατός του που ήταν, είναι και θα είναι ο Εβρος ποταμός και η εκείθεν αυτού περιοχή, οπότε ματαιοπονούν οι σχεδιάζοντες που ονειροπολούν νίκες, ενώ θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζουν συνέπειες ήττας και συμφορών τους.

β. Ολες οι ενέργειες, στοχεύσεις και Αντικειμενικοί Σκοποί (ΑΝΣΚ) του σχεδίου εισβολής στη Θράκη, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 3 – 4 ημέρες.

Η επιδίωξη και εκτίμηση αυτή ξεπερνούν κάθε όριο υπεροψίας, φαντασίας και υπερβολής, ως να πρόκειται η σύνταξη του σχεδίου αυτού, να έγινε όχι από ρεαλιστές επαγγελματίες επιτελείς στρατιωτικούς, αλλά από υπερφίαλους, εγωπαθείς υποτακτικούς εκτελεστές, που κατευθύνονται για συγκεκριμένους σκοπούς, από παραστρατωτικά, πολιτικά, διπλωματικά κέντρα εξουσίας.

Η επιδιωκόμενη και εδώ προσπάθεια υποτίμησης του αντιπάλου είναι πάρα πολύ τραβηγμένη, εκτός κάθε ρεαλιστικού πλαισίου. Οι εξωπραγματικές αυτές θέσεις του σχεδίου αυτού, δείχνουν προχειρότητα σύνταξης, εκτός κάθε στρατιωτικού συσχετισμού και ενέχουν το σπέρμα της αποτυχίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

γ. Φωτογραφία του τουρκου πρωθυπουργού εν μέσω τούρκου στρατηγού, σε κάποιιο παρατηρητήριο

Η φωτογραφία αυτή δεν έχει καμιά σχέση με το υπόψη σχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε κάποιο φοριαμό, στα χαρτιά.

Τραβήχτηκε με επιδίωξη εσωτερικής  τουρκικής κατανάλωσης, αλλά και επηρεασμού  και εκφοβισμού γειτονικών χωρών. Μας θυμίζει Μουσολίνι, πλαισιωμένο από τους κακοροφτέρους στρατηγούς του, προ της αποτυχημένης εαρινής εντεπίθεσης των ιταλικών στρατευμάτων στην Αλβανία το 1941, που συνετρίβησαν και κατέληξαν σε αξιοθρήνητη ήττα τους από τους Ελληνες.

Εάν δεν επενέβαιναν οι γερμανοί, πισώπλατα στα νώτα του ελληνικού στρατού, τον Απρίλιο του 1941, οι ιταλοί θα ερρίπτοντο στη θάλασσα της Αδριατικής.

Το ίδιο θα πάθουν οι κάθε είδους, επίδοξοι εισβολείς στη δυτική Θράκη, θα ριφθούν στη θάλασσα, όπως οι ιταλοί. Το Δ’ Σώμα Στρατού, με αδημονία τους αναμένει.

Θρακιώτες μην ανησυχείτε και εθνικά γρηγορείτε…

 

Παναγιώτης Χόχολης

Αντιστράτηγος ε.α.

Επίτιμος Διοικητής Ανωτάτης Σχολής Πολέμου

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button