Εκδηλώσεις

Το σημερινό και αυριανό πρόγραμμα των ΘΛΕ 2024

Κυριακή 3 Μαρτίου

 Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 19:00

Λαογραφικό γλέντι

Λαογραφικοί και καρναβαλικοί σύλλογοι οργανώνουν ένα ανοιχτό γλέντι για όλον τον κόσμο. Μία ημέρα παραδοσιακής μουσικής στην πλατεία, την πρώτη Κυριακή των εκδηλώσεων. Η εκδήλωση αυτή έχει ως στόχο πέρα από την συμβολή των συλλόγων στον θεσμό, να γίνει μια δράση από κοινού και να διασκεδάσουν παρέα με τον κόσμο. Συνυφασμένα με κάποια θρησκευτική γιορτή, τα πανηγύρια είναι τόποι συναθροίσεων όλων των χωριανών και φυσικά και επισκεπτών που μοιράζονται τη χαρά της ημέρας. Έτσι κι εδώ, οικοδεσπότες οι σύλλογοι κάνουν το «ορίστε» σε έναν χώρο συνάντησης όπως θα γινόταν στα παλιά χρόνια στην πλατεία. Σας προσκαλούν να συμμετέχετε σε ένα μοναδικό καλωσόρισμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, να χορέψετε μαζί τους.

 Η εκδήλωση πλαισιώνεται από το παραδοσιακό σχήμα«Banda Entopica»

Η παραδοσιακή μπάντα δρόμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώνει κλαρίνο, τρομπέτα, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής. Έχοντας ως βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου, κινείται σε ρυθμούς χορευτικούς και πολλές φορές εκστατικούς με τραγούδια παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις. Η μπάντα ξεκίνησε την πορεία της από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ στην συνέχεια προστέθηκαν πληθώρα εμφανίσεων σε μουσικά στέκια της πόλης καθώς και σε μεγάλα φεστιβάλ. Σε ένα περιβάλλον με την παράδοση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας – είτε ως τραγούδι, είτε ως χορός – κάθε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας έχει δυναμική διάσταση με έντονη αλληλεπίδραση μουσικών και ακροατών, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ξεχωριστή αισθητική πρόταση. Η παραδοσιακή μουσική λειτουργεί άκρως διονυσιακά και δίνει στον κόσμο την δυνατότητα να εξωτερικεύσει συναισθήματα που τόσο πολύ έχει ανάγκη. Το 2021 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους cd με τον ομώνυμο τίτλο «Banda Entopica» που περιλαμβάνει κατά βάση χορούς από την περιοχή της Μακεδονίας όπως και της Θράκης, καθώς και μια πρωτότυπη σύνθεση του Φίλιππου Φασούλα.

Οι Banda Entopica είναι: Φίλιππος Φασούλας – κλαρίνο. Πασχάλης Καρβουνάρης – τρομπέτα. Ηλίας Γυλός – ακορντεόν. ΜπίληςΜαλεγκάνος – κρουστά. Ειρήνη Γκουτζάκη – τραγούδι. Γιάννης Γκουντάνος – ηχοληψία

 

Κυριακή 3 Μαρτίου

 Πολιτιστικός & Επιστημονικός Σύλλογος Ξάνθης «Η Τέχνη του Ζην»,

28ης Οκτωβρίου 311, ώρα 19:00

«Θρέφοντας την Θρακιώτικη Ψυχή» – Το Ευ Ζην στην Θράκη

Η συνταγή του Ευ Ζην στην Θρακιώτικη γη ήταν και είναι μία συνιστώσα πρακτικών καθημερινής ζωής με δράσεις και πρακτικές που θρέφουν την υγεία του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. Η ευδαιμονία είναι έκφραση και αποτέλεσμα μιας ισορροπημένης εφαρμογής του Ευ Ζην για μία καλύτερη ποιότητα ζωής στην Θράκη μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Π.Ε.Σ..

Θρακιώτικη Κουζίνα

Η πολυμορφική κα πολύχρωμη Θρακιώτικη κουζίνα αναδεικνύει γεύσεις και αρώματα που ‘γαργαλάνε’ ευχάριστα τον ουρανίσκο και ικανοποιεί τις αισθήσεις του ανθρώπου που κατοικεί σε αυτή ή την επισκέπτεται.

Κουζίνα Θρακιώτικη, Ποντιακή και Πομακική θα αποτελέσουν το αντικείμενο της γευσιγνωσίας. Η τέχνη του κρασιού εκπροσωπείται από τους ντόπιους οινοποιούς και αποτελεί συνέχεια της δράσης «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ – ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ» του συλλόγου μας.

Θρακιώτικη Λογοτεχνία

Η Θρακιώτικη λογοτεχνία είναι πλούσια σε ανήσυχα και φωτισμένα πνεύματα. Με τον λόγο, την τέχνη και τη γραφή καταγράφουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον θρέφοντας το πνεύμα του σύγχρονου ανθρώπου και την αναζήτηση του νοήματος της ζωής. Με συντονιστή τον Θανάση Μουσόπουλο, φιλόλογο και συγγραφέα, θα γίνει παρουσίαση κειμένων καλεσμένων Θρακιωτών λογοτεχνών με απαγγελίες και αναγνώσεις πεζών κειμένων και ποιημάτων.

Θρακιώτικη Μουσική Παράδοση

Η ψυχαγωγία στην λαογραφία κατέχει κυρίαρχο ρόλο για να γλυκάνει την ψυχή του Θρακιώτη. Εκφράζεται μέσα από τον πλούτο της παραδοσιακής μουσικής και του χορού. Η σωματική έκφραση ‘μιλάει’ στην ψυχή μέσα από τους ήχους και την βιωματική πρακτική των χορών. Η συνεύρεση και επικοινωνία των ανθρώπων είναι καταλυτική. Μουσικά και χορευτικά σχήματα της περιοχής θα διανθίσουν την εκδήλωση.

Μία βραδιά με καλεσμένους γευσιγνώστες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες και μουσικούς συναντιόνται στη στέγη του Π.Ε.Σ. «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΖΗΝ».

 Misirlou Live Stage, Ορφέως 14 (Παλιά Πόλη), ώρα 21:00

ΠΑΣΑντίκαςStandUp Comedy

«Minimal», Ήρα Κατσούδα

Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση 8€, τιμή ταμείου 10 €

 

Δευτέρα 4 Μαρτίου

Παλιό Δημαρχείο, Μαυρομιχάλη 6

Καθημερινά μέχρι τις 15 Μαρτίου, ώρες 10:00 – 14:00, 17:00 – 21:00

Έκθεση καρναβαλικών στολών

Σε συνεργασία με τους καρναβαλικούς συλλόγους, εκτίθενται στολές που παρέλασαν τα τελευταία 40 χρόνια.

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00

Βραδιά λαογραφίας, παιδικά χορευτικά

Οι μικροί χορευτές των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, οι συνεχιστές της παράδοσής μας, παρουσιάζουν με χάρη, λεβεντιά και μεράκι χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

  • Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης με το εφηβικό χορευτικό,
  • Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου,
  • Κρητική Αδελφότητα,
  • Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Ξάνθης,
  • Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης,
  • Η Θράκη.
  • Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Τοξοτών Ξάνθης

  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button