ΤΟΠΙΚΑ…. ΜΕΤΩΠΙΚΑ

Παρασκευή και 13 επέλεξαν τα παιδιά της Ε΄ τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου της Ξάνθης, για να … ξορκίσουν το κακό που επειλεί τη γη μας με την καταστροφή του περιβάλλοντος. Θα τα ακούσουμε από το Δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης μας (fm 89,9), στις 11 π.μ., στο πλαίσια της εκπομπής “Τα νέα της πόλης”.

*Παρασκευή και 13 επέλεξαν τα παιδιά της Ε΄ τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου της Ξάνθης, για να … ξορκίσουν το κακό που επειλεί τη γη μας με την καταστροφή του περιβάλλοντος. Θα τα ακούσουμε από το Δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης μας (fm 89,9), στις 11 π.μ., στο πλαίσια της εκπομπής “Τα νέα της πόλης”.


Με τη βοήθεια της δασκάλας τους κας Μαρούλας Μωυσιάδου και του διευθυντή του σχολείου κ. Νίκου Μέλλιου, θα προσπαθήσουν να μας ευαισθητοποιήσουν για θέματα σχετικά με το περιβάλλον και την αντιμετώπιση των κινδύνων που το απειλούν. Στην καθημερινότητά μας είναι τόσο πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε χωρίς καθόλου κόπο μάλιστα, που αν τα εντάξουμε στις συνήθειες και στον τρόπο ζωής μας είναι ικανά να προσφέρουν πολλά προς την κατεύθυνση αυτή.


Αφού, λοιπόν, δεν δείχνουμε να συμμορφωνόμαστε με τις εκκλήσεις των διαφόρων φορέων και με τους σχετικούς νόμους, τουλάχιστον ας ακούσουμε τη φωνή της αγωνίας των παιδών μας.


Στο κάτω – κάτω, ό,τι φτιάχνουμε σήμερα, αυτά θα το … υποστούν αύριο!


* * * * ** * * * ** * * * *


*Είναι αλήθεια ότι ο τίτλος “Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές”, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, δεν δικαιολογούσε το όνομά του, αφού το θρακικό λαογραφικό στοιχείο ήταν πολύ περιορισμένο στο όλο πλαίσιο των εορτών της Αποκριάς στην πόλη μας. Κυρίαρχο το λατινοαμερικανικό προφίλ, επισκίαζε την όποια καλή προσπάθεια πήγαινε να γίνει από λαογραφικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής μας.


Για φέτος, ο πρόεδρος της ΔΕΑΞ, κ. Μανώλης Φανουράκης, μας υπόσχεται ότι “το διαφορετικό στοιχείο που προσδίδει τη μοναδικότητα στο θεσμό, η Λαογραφία, φέτος ενισχύεται και εκτός της Λαογραφικής παρέλασης, θα πραγματοποιηθούν πέντε παραστάσεις με δρώμενα από Λαογραφικούς Συλλόγους της πόλης”.


Μακάρι να είναι έτσι, αλλά πολύ φοβάμαι ότι το Γαλλικό Θέατρο δρόμου “Les Farfadais”, η Παιδοκαρναβαλούπολη, η μεγάλη συναυλία των Loco Modo, οι Goin’Through, η Μελίνα Ασλανίδου και η Ραλλία Χρηστίδου, καθώς και οι ακροβάτες, μάγοι κ.λπ., μάλλον θα επισκιάσουν και πάλι τις φιλότιμες προσπάθειες των λαογραφικών συλλόγων.


Υπάρχει βεβαίως η άποψη ότι αυτά θέλει ο κόσμος, γι’ αυτό έρχεται στην πόλη μας, αλλά νομίζω πως τελικά είναι θέμα επιλογής όσον αφορά σε τί θα δώσουμε περισσότερη σημασία και βαρύτητα.


Το παράδειγμα της Νάουσας, του Σοχού, της Κοζάνης και άλλων πόλεων, που διατηρούν κυρίαρχη την πολιτισμική τους παράδοση, χωρίς να λείπει και η σύγχρονη (latin) έκφραση στον θεσμό, διαψεύδει αυτές τις απόψεις.


* * * * ** * * * ** * * * *


*Όσον αφορά στη φετινή απόφαση του Στρατού, να μη διαθέσει τα τζίπ για να σύρουν τα άρματα, ένα έχουμε να πούμε:


Πράγματι, ο Στρατός δεν είναι για τα … Καρναβάλια, αλλά εδώ μιλάμε για έναν θεσμό απόλυτα ταυτισμένο με τη φυσιογνωμία της πόλης μας, για τον οποίο χιλιάδες Ξανθιώτες αγωνίζονται και αγωνιούν κάθε χρόνο για την επιτυχία του και που ολόκληρος ο νομός μας (και όχι μόνο!) προσδοκά πολλά οφέλη από αυτόν.


Είναι δυνατόν, λοιπόν, να αποστασιοποιείται ο Στρατός από αυτόν;


Ξανασκεφτείτε το, Στρατηγέ μας!


* * * * ** * * * ** * * * *


*Μας συγκινεί και μας τιμά το ηλεκτρονικό μήνυμα κατοίκων του Δροσερού, που μας ευχαριστούν για την αναφορά μας από αυτήν εδώ τη στήλη τόσο για την απαράδεκτη κατάσταση που βίωσαν οι κάτοικοι του οικισμού τις τελευταίες μέρες με τις καταρρακτώδεις βροχές, αλλά και για την εγκατάλειψη της κεντρικής πλατείας τους.


“Συνεισφέρατε κι εσείς στο να μας θυμηθεί και πάλι ο δήμαρχος και, έστω στα λόγια για την ώρα, να μας υποσχεθεί ότι την άνοιξη η πλατεία μας θα είναι έτοιμη”.


Μακάρι, αγαπητοί μου φίλοι, Τζαπκίν, Αϊχάν και Κηιμέτ, να γίνουν πραγματικότητα τα όσα σας υποσχέθηκαν για άλλη μία φορά. Εμείς θα είμαστε εδώ για να σας συμπαρασταθούμε όπως και όσο μπορούμε. Το θέμα της αστικής συγκοινωνίας ήταν σίγουρα μια επιτυχία και δικαίωση για μας, γιατί ήμασταν από τους πρώτους που το ανέδειξαν. Ελπίζουμε να πάνε κατ’ ευχήν και όλα τα υπόλοιπα.


endohora@yahoo.gr


Σχετικά Άρθρα

Back to top button