“Κάνουμε προσπάθειες να καταβληθεί το 12%”

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011, με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής και θέμα      «Καθυστέρηση της επιστροφής του 12% επί του κόστους μισθοδοσίας» έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

Ήταν μια συνάντηση ουσίας την οποία συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ.Γιαννακίδης στην οποία εκλήθησαν όλοι οι βουλευτές της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας- Θράκης και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων για το θέμα της καταβολής του 12%, το οποίο είναι υποχρέωση του κράτους ως επιδότηση του κόστους εργασίας.

 

Πάντοτε υπήρχε καθυστέρηση στην καταβολή του 12%. Κάποτε στην εποχή των ¨παχέων αγελάδων¨, ανεξήγητη. Σήμερα η καθυστέρηση οφείλεται στις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Κάνουμε προσπάθειες να καταβληθεί το 12%, όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις ωστόσο –επειδή ακούστηκαν πολλά-δεν μπορούν να κρατηθούν από μια επιδότηση. Εδώ και πολλά χρόνια μιλάμε για επιχειρηματίες που δεν μπορούν να είναι κρατικοδίαιτοι, πόσο μάλλον στην σημερινή εποχή. Από κει και πέρα η ανακούφιση από τα οφειλόμενα του κράτους είναι σίγουρα πολύ σημαντική. Εξίσου σημαντική, είναι και η πρόταση που συζητήθηκε εδώ για συμψηφισμό αυτών των οφειλών με τα χρέη των επιχειρήσεων, γεγονός όμως που το δυσχεραίνει  η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Όσοι νομίζουν ότι είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο, δεν τεκμηριώνουν την άποψη τους. Είναι σαφές βέβαια ότι αυτό έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια και δε γινόταν. Πιστεύω ότι έστω και τώρα ένα μέρος του 12% θα μπορούσε να συμψηφιστεί.

Από  την πλευρά τους τα Επιμελητήρια έχουν την ευθύνη και αυτά να ξεκαθαρίσουν το ποιοι δικαιούνται το 12%. Έχουνε ήδη καταθέσει προτάσεις από τις οποίες έχουν βγει πολύ ουσιαστικά συμπεράσματα. Η αγωνία για την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, στο οποίο δεν χωράνε αντιπολιτευτικές τακτικές ούτε άλλου είδους συμπεριφορές. Είναι σημαντικό ότι από τη σύσκεψη αυτή βγήκαμε ενωμένοι ώστε να διεκδικήσουμε για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, με ακλόνητα και τεκμηριωμένα στοιχεία όπως το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και το χαμηλό εισόδημα των πολιτών της Περιφέρειας, ώστε να υπάρξουν κίνητρα για την ανάπτυξη της περιοχής.

 

Στη συνέχεια ο κ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να βάζουμε κομματικούς λόγους πάνω από το συμφέρον της περιοχής και ότι επειδή γίνεται προσπάθεια να υπονομευθούν τα  Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας δεν πρέπει να αμφισβητούμε τα Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που είναι χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα εισρέει καθαρό χρήμα στη χώρα μας, και δεν έχουν καμία σχέση με το 12% που χρηματοδοτείται από τον Εθνικό Προϋπολογισμό.

 

 «Όποιος βγαίνει έξω από την αίθουσα αυτή για να υποστηρίξει την πολιτική της ΝΔ και όχι την πολιτική της υπεράσπισης της απασχόλησης θα πρέπει να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης είναι στοχευμένα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Περιφέρεια μας ήταν η πρώτη επιλογή της Κυβέρνησης και αυτό είναι σημαντικό διότι χιλιάδες συμπολίτες μας στην Περιφέρεια, θα προσφέρουν αμειβόμενοι υπηρεσίες σε Δήμους και Νομικά Πρόσωπα. Δεν έχει καμία σχέση με το πανηγύρι τωνstage που γινόταν επί ΝΔ. Αντίθετα το 12% αφορά στις επιχειρήσεις, είναι χρηματοδοτούμενο από τον Εθνικό Προϋπολογισμό και καλό θα είναι κάποιοι, που υποτίθεται ενδιαφέρονται για την επιχειρηματικότητα, να μιλούν ειλικρινά και να αφήνουν τον κομματισμό τους έξω από αυτές τις αίθουσες.»

 

Τέλος, ο κ. Πεταλωτής, με αφορμή την κάθοδο φορέων της Ροδόπης και του Έβρου στην Αθήνα, την προσεχή Δευτέρα, για το θέμα της επένδυσης χρυσού στη Θράκη, ερωτήθηκε για τη θέση του στο θέμα:

 

«Καμία αντίφαση δεν περιέχεται στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το ότι οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν. Οι τοπικές κοινωνίες στην περιοχή μας έχουν ήδη αποφασίσει. Ο Πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο: είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών μιας κοινωνίας να αποφασίζουν για αν θέλουν να έχουν μια περιβαλλοντική ωρολογιακή βόμβα στην περιοχή τους ή όχι. Εμείς έχουμε αποφασίσει και είμαστε ευθείς. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη, τόσο που δεν εμπεριέχονται αμφισβητήσεις. Είναι στο χέρι όλων και ευθύνη όλων των φορέων και των πολιτών της περιοχής να στείλουμε το μήνυμα, ότι μία επένδυση στην οποία χρησιμοποιείται κυάνιο δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Η παρουσία λίμνης κυανίου σε οποιαδήποτε περιοχή της Θράκης, δε συνάδει με την περιβαλλοντική ανάπτυξη, ούτε με την δική μας τη ζωή. Το θέμα είναι ξεκάθαρο και ξεκάθαρα θα μεταφερθεί από όσους μεταβούν στην Αθήνα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button