Νικήτρια και πάλι η Ξάνθη

Η Skoda Ξάνθη ήταν η νικήτρια και στο δεύτερο φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Βέροια (σ.σ. πρώτο 2-0), επικρατώντας με 1-0 σε αναμέτρηση που διεξήχθη στο Δημοτικό Στάδιο της Ημαθίας, παρουσία περίπου 200 φιλάθλων.

Η Skoda Ξάνθη ήταν η νικήτρια και στο δεύτερο φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Βέροια (σ.σ. πρώτο 2-0), επικρατώντας με 1-0 σε αναμέτρηση που διεξήχθη στο Δημοτικό Στάδιο της Ημαθίας, παρουσία περίπου 200 φιλάθλων.


Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε στο 9’ ο υπό δοκιμήν Βραζιλιάνος μέσος Ντορίβα με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ.


Η ομάδα του Λεωνίδα Υφαντίδη παρατάχθηκε με αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές λόγω και των απουσιών από τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιδράσει μετά το γκολ που δέχτηκε.


Αυτό ήταν και το τελευταίο φιλικό που έδωσε η “βασίλισσα” του Βορρά για τη φετινή σεζόν. 


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων: 


ΒΕΡΟΙΑ: Κοτταρίδης (82′ Κωνσταντινόπουλος), Φαλής , Τζιοβανίνι (46′ Κουκόλης), Αλεξίου, Κορπίδης (62′ Αλμαλιώτης), Μελαμπιανάκης, Κωνσταντινίδης (56′ Τακίδης), Κέρι (46′ Κελεσίδης), Γκοϊάνο (46′ Κουλουκίδης), Καλτσάς, Σάλιβαν(46′ Δάρλας). 


SKODA ΞΑΝΘΗ: Γκσπούρνινγκ (69′ Μαλκότσης), Παπαδημητρίου, Ζουέλα, Βάλλας (46′ Φλίσκας), Τζιωρτζιόπουλος, Ντορίβα (55′ Μπέρτος), Ριζογιάννης, Μαρσελίνιο (34’Ντίνας), Κιντάνα, Μασιέλ (65′ Ντελγκάδο), Λαμπριάκος (59′ Σαλμάς). 



Καλύτερος


όλων ο Κασναφέρης 


 


Η κεντρική επιτροπή διαιτησίας (ΚΕΔ) της ΕΠΟ ανακοίνωσε τις βαθμολογίες των διαιτητών και βοηθών διαιτητών του πρωταθλήματος, βάσει των εκθέσεων των παρατηρητών διαιτησίας για την αγωνιστική περίοδο 2007-2008.


Με τον “καλύτερο βαθμό” τελείωσε τη χρονιά ο Γιώργος Κασναφέρης, ο οποίος ως γνωστόν “κρέμασε” τη σφυρίχτρα του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, το περασμένο Σάββατο. 



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΡΑΝΤΖΙΣΚΙ


Συνέντευξη “εκ βαθέων” παραχώρησε στην Βελγική εφημερίδα “Deriere Heure” και τον δημοσιογράφο Yves Taildeman o σταρ της ομάδας μας Τhomasz Radzinski με αφορμή την συμμετοχή της Άντερλεχτ στον τελικό του κυπέλλου Βελγίου (κόντρα στην Γάνδη)…


Ο “Θωμάς” ήταν αυτός που είχε στερήσει για τελευταία φορά το κύπελλο Βελγίου από την Άντερλεχτ το 1996, λίγο πρίν μετακομίσει στην σπουδαία αυτή Βελγική ομάδα…  Διαβάστε πιο κάτω όλη την συνέντευξη:  Ο επιθετικός της Ξάνθης Τόμας Ρατζίνσκι, είχε “σκοτώσει” την Άντερλεχτ στον τελικό κυπέλλου του 1996


Ερώτηση για πρωταθλητές:


Ποιος “σκότωσε” την Άντερλεχτ στον τελικό κυπέλλου του Βελγίου το 1996; Σωστά, ο Τόμας Ρατζίνσκι. Με ένα γκολ για την Γκερμινάλ Έκερεν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων (έκανε το 2-3), κατέστρεψε την σεζόν της ομάδας στην οποία θα γινόταν γνωστός για τρία χρόνια λίγο αργότερα, από το 1998 ως το 2001. Τον συναντήσαμε στην Ξάνθη, στην ομάδα της οποίας είναι το μεγάλο αστέρι.


“Δεν έπαιξε ποτέ σε τελικό κυπέλλου απο το 1996 η Άντερλεχτ;” μας ρωτά. “Απίστευτο! Και παίζουν τώρα; Με ποιόν αν μου επιτρέπετε; Κυριακή εναντίον της Ghent; Κρίμα που δεν μπορώ να είμαι εκεί. Αν μπορούσα θα έκανα ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής. Δώστε τους χαιρετισμούς μου σε όλους τους φιλάθλους. Εύχομαι να κερδίσει η Άντερλεχτ!”


Ο Ρατζίνσκι επιστρέφει τακτικά στο Βέλγιο. Η σύντροφός του Cathy είναι κόρη του Eddy Devreker, ιδιοκτήτη του εστιατορίου “La Belle Maraichere” στις Βρυξέλες. “Πριν απο έξι χρόνια, όταν έπαιζα στην Έβερτον, είχα μάθει για ένα παιχνίδι της Άντερλεχτ. Πέταξα με απευθείας πτήση απο το Λίβερπουλ. Έχω επιστρέψει συχνά για να δώ την ομάδα που πάντα αγαπάω.”


“Είμαι εξίσου γρήγορος, αλλα περισσότερο ολοκληρωμένος”


Μας λέει ο Ρατζίνσκι. “Την περασμένη σεζόν, η Φούλαμ μου πρόσφερε συμβόλαιο ενός έτους, ενώ εγώ ήθελα δύο. Αποφάσισα να μην τα παρατήσω και ήθελα να γυρίσω στην Άντερλεχτ. Ο μάνατζερ μου με πρότεινε, αλλά η ομάδα με απέρριψε. Κακώς. Είμαι 35άρης, όμως δέν έχω τελειώσει. Είμαι το ίδιο γρήγορος, αλλά πιο έξυπνος και ολοκληρωμένος στο παιχνίδι μου. Όταν επιστρέφω στο Βέλγιο οι άνθρωποι με αναγνωρίζουν, θυμούνται τα παιχνίδια μου με την Μάντσεστερ και με ρωτούν πότε θα επιστρέψω. Ρωτήστε την Άντερλεχτ, τους λέω.”


Ο Ρατζίνσκι θυμάται το 2-4 και το κούρεμά του


Τι θυμάται απο τον τελικό κυπέλλου πρίν απο 12 χρόνια; “Οτι είχα παίξει σε αυτόν με ένα απαίσιο κούρεμα”, μας λέει και γελάει. “Είχαμε συμφωνήσει στην ομάδα της Έκερεν: άν παίζαμε στον τελικό θα ξυρίζαμε το κεφάλι μας. Εγώ ο Άντριους και ο Κριστόφ Κινέ -που είχαν μακρυά μαλλιά- το κάναμε. Όμως ήταν τόσο άσχημο το αποτέλεσμα που κανείς άλλος από την ομάδα δεν τήρησε τον λόγο του. Ήμασταν “όμορφοι” εμείς οι τρείς”.


Το παιχνίδι ήταν επίσης αξέχαστο. “Είχαν πάρει το προβάδισμα με 2-0 και εμείς επιστρέψαμε. Ο Χόφμανς είχε κάνει το 2-4, έτσι δεν είναι; Δέν ήταν η πρώτη φορά που έχανε η Άντερλεχτ. Το 1995 τους είχαμε αποκλείσει στον ημιτελικό, παρόλο που χάσαμε στο πρώτο παιχνίδι με 2-0. Στον επαναληπτικό σκόραρα τα δύο γκό απο εκείνο το 4-0. Όταν ο Verschueren με πήρε στην Άντερλεχτ, το 1998, μου είπε: Επιτέλους θα σκοράρεις για εμάς και όχι εναντίον μας…”


Radzinski: “Με την Έβερτον, ήμουν ο εκτελεστής της Άρσεναλ”


35 τέρματα σε έξι σεζόν στην Premier League: Καθόλου άσχημα.


“Προσωπικά, δεν στέκομαι σε αυτά τα στατιστικά”, μας λέει. “Θα μπορούσα να έχω σκοράρει περισσότερα. Όμως στη Fulham με χρησιμοποιούσαν ανάλογα με τις ανάγκες. Έπαιζα στην πεντάδα της μεσαίας γραμμής αλλά περισσότερο στην επίθεση. Έλεγαν πως δεν μπορούσα να σκοράρω πια και πως είχα μεγαλώσει, όμως έκαναν λάθος.”


Στην Έβερτον ο Ρατζίνσκι έκανε τρείς καλές σεζόν.


“Εκείνη την εποχή, ειδικά, ήμουν ο εκτελεστής της Άρσεναλ. Σκόραρα επτά ή οκτω φορές εναντίον τους, ακόμα και στο Highbury. Μια άλλη εξαιρετική ανάμνηση που έχω είναι τα δυο τέρματα εναντίον της Southampton, και τα δύο στο τέλος των αγώνων. Το ένα μάλιστα, που έληξε 0-1, ήταν αυτό που μας έδωσε τους τρεις πόντους για να μείνουμε στο κυνήγι του κυπέλου UEFA. ”


O Ρατζίνσκι έχει μια ντουλάπα γεμάτη αναμνηστικά.


“Βρίσκονται, όμως, στο πατρικό μου στον Καναδά. Νομίζω πως έχω πάνω απο 250 φανέλες. Η πιο σημαντική; Αυτή ενός κυρίου που αποτελεί  “μνημείο” για το Αγγλικό ποδόσφαιρο: του Roy Keane.”


Ήρθε στην Ξάνθη για τον Εμίλιο Φερέρα και ξανάσμιξε με τον Μάριους Μίτου…


14 γκολ, 3 ασίστ, μια καλή 8η θέση, με κερδισμένα παιχνίδια απέναντι στις μεγαλύτερες Ελληνικές ομάδες: Τα στατιστικά του Ρατζίνσκι με την Skoda Ξάνθη είναι παραπάνω από καλά.


“Ήρθα εδώ μετά από απαίτηση του Εμίλιο Φερρέρα”, μας εξηγεί ο Ρατζίνσκι, συμπαίκτης με τον Μάριους Μίτου. “Όμως δεν έμεινε για πολύ καιρό. Απολύθηκε χωρίς σημαντικό λόγο, είναι όμως τέτοια η κουλτούρα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.”


Ο Ρατζίνσκι είναι ένα σημαντικό πρόσωπο σε μια μικρή πόλη 100.000 κατοίκων, με ένα γήπεδο 7.400 θέσεων.


“Δεν μπορώ να περπατήσω στην πόλη απαρατήρητος” όπου είναι γνωστός σαν “Θωμάς”. “Είναι ειδικά αυτά τα τρία γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό (νίκη με 3-2) που έκαναν τις εφημερίδες να με προσέξουν. Χάος στο Ελληνικό ποδόσφαιρο; Αυτό συνεχίζεται. Σε παιχνίδια υψηλού κινδύνου, οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν πλέον να έχουν μαζί τους τους φιλάθλους τους. Στο μπάσκετ η κατάσταση είναι πιο τρελή.”


“Οι τρείς μεγάλες Ελληνικές ομάδες θα με ήθελαν, όμως εγώ περιμένω…”


Ο Καναδός με την Πολωνική καταγωγή κάνει μια άνετη ζωή στην Βόρεια Ελλάδα. “Κι όμως, ο καιρός είναι λιγότερο ζεστός από τα συνηθισμένα επίπεδα. Φυσιολογικά δεν κάνει παγωνιά τον Χειμώνα, εκτός από φέτος. Και τώρα, η θερμοκρασία είναι στους 15 βαθμούς, πολύ χαμηλότερη από την μέση θερμοκρασία. Οι συμπαίκτες μου λένε πως ο Καναδός έφερε πίσω την κακοκαιρία (γελάει)”


Ο Ρατζίνσκι έχει συμβόλαιο ενός ακόμα έτους με οψιόν ανανέωσης για άλλον ένα, με την Ξάνθη. “Δεν ξέρω αν θα παραμείνω”, μας λέει. “Οι φήμες λένε πως υπάρχει ενδιαφέρον από τις τρεις μεγάλες Ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ), όμως δεν σπάω το κεφάλι μου. Συγκεντρώνομαι στα δύο προκριματικά παιχνίδια για το Παγκόσμιο κύπελλο με την εθνική του Καναδά, που γίνονται τον Ιούνιο. Είμαι ο μεγαλύτερος στην ηλικία στην ομάδα -αρνήθηκα το περιβραχιόνιο του αρχηγού- όμως θέλω όσο τίποτε αυτή την πρόκριση για το Παγκόσμιο του 2010. Είναι το μόνο κενό στη λίστα των επιτυχιών μου. Αυτή τη φορά έχουμε την ομάδα για να το κάνουμε”.


Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button