Το κλειδί βρίσκεται στις εναλλακτικές καλλιέργειες

Την ώρα που οι αγρότες της χώρας προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις και πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη με τα τρακτέρ τους στους δρόμους, ζητώντας την επίλυση των χρόνιων αιτημάτων τους, καλύτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών Ν. Ξάνθης, κ. Ρούλης Αρβανιτίδης στέλνει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα προς τα νέα εκείνα άτομα που αποφάσισαν να ασκήσουν το επάγγελμα του αγρότη, επισημαίνοντας πως μέσα από τη γεωργία μπορεί κάποιος να ζήσει την οικογένειά του αρκεί να στραφεί σε συμφέρουσες παραγωγές, όπως είναι οι εναλλακτικές καλλιέργειες.

     Την ώρα που οι αγρότες της χώρας προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις και πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη με τα τρακτέρ τους στους δρόμους, ζητώντας την επίλυση των χρόνιων αιτημάτων τους, καλύτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών Ν. Ξάνθης, κ. Ρούλης Αρβανιτίδης στέλνει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα προς τα νέα εκείνα άτομα που αποφάσισαν να ασκήσουν το επάγγελμα του αγρότη, επισημαίνοντας  πως μέσα από τη γεωργία μπορεί κάποιος να ζήσει την οικογένειά του αρκεί  να στραφεί σε συμφέρουσες παραγωγές, όπως είναι οι εναλλακτικές καλλιέργειες.


      Κλειδί της επιτυχίας αποτελούν η σωστή ενημέρωση γύρω από τα  αγροτικά θέματα και οι μελετημένες κινήσεις.


   Όσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, ο κ. Αρβανιτίδης παραδέχεται, πως όντως το θέμα των χαμηλών τιμών είναι ένα μεγάλο αγκάθι για τους παραγωγούς, και για το οποίο ευθύνεται και κατά ένα μεγάλο μέρος και το παιχνίδι των Εμπόρων με στόχο πάντα να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τους αγρότες.


   Στην πράγματι ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας αναφέρεται στο πως βλέπει ο ίδιος, ένας νέος άνθρωπος που αποφάσισε να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία, την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο και κατά πόσο θα πρέπει να αλλάξει η εικόνα του παραδοσιακού αγρότη, με την έννοια που οι περισσότεροι αποδίδουν σε παλιές αντιλήψεις και πρακτικές.


   Όσο για τον όρο Νέοι Αγρότες, προσδιορίζει όλα εκείνα τα άτομα και κυρίως τους άντρες που μετά το πέρας της στρατιωτικής τους θητείας και μέχρι την ηλικία των σαράντα ετών, δηλώνουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.


   Μάλιστα για να ενταχθεί κανείς στην Ένωση των Νέων Αγροτών, δε θα πρέπει να έχει περισσότερα από 150 ένσημα από άλλη εργασία, κάτι φυσικά που ισχύει και για όλους τους αγρότες που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την αγροτική παραγωγή.




   -Μπορεί  λοιπόν να ζήσει σήμερα ένας αγρότης αποκλειστικά και μόνο από τη γεωργία ήταν η πρώτη ερώτηση που του ετέθη.   


   “Όπως όλα τα επαγγέλματα και φυσικά δεν αναφέρομαι στους δημόσιους υπαλλήλους, έτσι και εμείς έχουμε χρονιές που πάμε πολύ καλά, άλλες λιγότερο καλά και άλλες που ίσα που καλύπτουμε τα έξοδά μας. Πάντως ένας αγρότης μπορεί να ζήσει μόνο από τη γεωργία και να ζήσει καλά αρκεί να βάλει διάφορες παραγωγές. 


   Δηλαδή δεν επιτρέπεται να σπέρνουμε πέντε μέρες σιτάρι και πέντε μέρες καλαμπόκι και να ποτίζουμε δυο μήνες το καλοκαίρι και να λέμε είμαστε εντάξει. Δηλαδή συνολικά δουλεύουμε δυο μήνες και τα λεφτά που μαζεύουμε είναι αρκετά, κατά την προσωπική μου πάντα άποψη”.


   Μάλιστα επισημαίνει πως υπάρχουν διάφορες παραγωγές, καλλιέργειες που μπορεί ένας αγρότης να ασχοληθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως είναι τα ακτινίδια, τα σπαράγγια, τα μήλα, ή τα θερμοκήπια και οι οποίες να του αποφέρουν σημαντικά έσοδα.


   “Εγώ απευθύνομαι στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Και θα πρέπει να σημειώσω το θέμα δεν είναι πόσα στρέμματα καλλιεργεί κανείς, αλλά το τι παραγωγή επιλέγει να βάλει. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος  να σπείρει και 500 στρέμματα σιτάρι και κάποιος άλλος να βάλει δέκα στρέμματα καλλιέργειες θερμοκηπίου και να βγάλει περισσότερα χρήματα από εκείνον που επέλεξε τα σιτηρά”.


  -Ποια τα κυριότερα προβλήματα του χώρου;


   “Οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα. Είμαστε δυσαρεστημένοι από τις τιμές στα σιτηρά, στο καλαμπόκι και στο βαμβάκι. Το λάθος το μεγάλο ήταν που όλοι οι παραγωγοί, λόγω των περσινών ευνοϊκών συνθηκών και όρων στράφηκαν όλοι στο καλαμπόκι, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι έμποροι να παίξουν με τις τιμές, ακόμη και στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Επίσης η επιστροφή του φόρου πετρελαίου, αλλά και το κόστος παραγωγής μας είναι αγκάθια για εμάς. Ως Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών θέσαμε μια σειρά αιτημάτων προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμείς ζητάμε να ενισχύονται  οι πραγματικοί αγρότες. Η επιστροφή φόρου να δίνεται αποκλειστικά σε αυτούς  Όντως η επιστροφή του φόρου πετρελαίου που πήραμε πέρσι, οι τιμές ήταν χαμηλές. Ένας μη αγρότης που δηλώνει τις καλλιέργειές του αποκτά δικαιώματα και παίρνει και επιστροφή φόρου πετρελαίου, αν και πολλοί μάλιστα δεν καλλιεργούν τα χωράφια τους. Εμείς ζητάμε από το κράτος και το αρμόδιο υπουργείο ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Αυτών που ζούνε από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, χωρίς να είναι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ή να έχουν και κάποιο άλλο επάγγελμα. Μακάρι να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή και το Μητρώο Αγροτών.       Εμάς τους νέους αγρότες πώς δε μας αφήνουν να κάνουμε διπλό επάγγελμα; Ένας νεοεισερχόμενος στο χώρο αγρότης, δεν του αφήνουν να κάνει παραπάνω από 150 ένσημα. Για αυτό λοιπόν ας κόψουν τα δικαιώματα και τις επιδοτήσεις σε όλους εκείνους που μόνο πραγματικοί αγρότες δεν είναι”.


  Στο ερώτημα κατά πόσο τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης  αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο για τους αγρότες και πολύ περισσότερο για τους νέους αγρότες, ο κ. Αρβανιτίδης τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν με περισσότερες αρμοδιότητες καθώς έχουν κύριο λόγο στο έργο των αγροτών. Η συμβολή τους είναι καθοριστική στην επιλογή και στην απόδοση των αγροτικών παραγωγών.


“Εμείς ζητήσαμε τα σχέδια βελτίωσης φυτικής και ζωικής παραγωγής, οι έλεγχοι και οι επιδοτήσεις να δοθούν στα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης. Όσο για τους γεωργικούς συμβούλους πιστεύω ότι είναι απαραίτητοι και μάλιστα φροντίζουν για την ενημέρωση των αγροτών χωρίς να έχουν κανένα προσωπικό συμφέρον. Σε αντίθεση με κάποιους ιδιώτες που ενεργούν βάσει συμφερόντων. Αρκεί να σας αναφέρω μια προσωπική μου περίπτωση που στράφηκα σε μια εταιρία για να μου κάνει εδαφολογική ανάλυση σε χωράφι μου και μου προώθησε  κάποια συγκεκριμένα λιπάσματα γιατί συνεργαζόταν με την εταιρεία που τα είχε”.


Επίσης ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών Ξάνθης, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα επιμόρφωσης των αγροτών. “Είμαι υπέρ του να καθίσουν οι αγρότες στα θρανία”, σημείωσε χαρακτηριστικά.


-Για το θέμα των κινητοποιήσεων και για το αν και αυτοί θα βγουν στους δρόμους απέφυγε να δώσει ευθεία απάντηση επισημαίνοντας πως τα περισσότερα προβλήματα δεν είναι κοινά. ” Για τη Θεσσαλία ξέρουμε ότι δεν έχει πολλά νερά και στράφηκαν όλοι σχεδόν στο καλαμπόκι. Τα έκαναν όλα οι έμποροι. Μας έπαιξαν πάλι οι έμποροι οι οποίοι είναι και η αιτία του κακού, αναφορικά με τις τιμές. Εμάς μας βοήθησε το ότι μπήκαμε σε κάποια προγράμματα, όπως το NATURA, στην περιοχή μας , όπου μας προσδιόριζε το πόσα στρέμματα θα πρέπει να καλλιεργήσουμε για πέντε χρόνια.  Ξέρω άτομα πού ήταν έτοιμα και αυτά να βάλουν μόνο καλαμπόκι”.


-Αποτελεί διέξοδο στην ανεργία η ενασχόληση με τη γεωργία για τα νέα άτομα; “Καταρχήν για να ασχοληθεί ένας με τη γεωργία θα πρέπει να αγαπήσει τη δουλειά αυτή. Εγώ το δηλώνω και καμαρώνω. Το δηλώνω είμαι αγρότης. Όταν λοιπόν αγαπήσει και πιστέψει στον αγροτικό κλάδο, να ξέρει ότι θα είναι και ευνοημένος, κερδισμένος”.


-Αποφέρει λοιπόν χρήματα στην τσέπη του αγρότη η γεωργία ;


“Μόνο αν την αγαπήσουν και πιστέψουν σε αυτήν. Και φυσικά να ασχοληθούν, να δουλέψουν όλο το χρόνο, κυριολεκτικά να δουλέψουν. Να στραφούν σε εναλλακτικές καλλιέργειες, σε νέες καλλιέργειες και  στη βιολογική γεωργία. Μπορούν να έχουν όλο το χρόνο εργασία; Εκεί πιστεύω βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας και πιστεύω ότι θα ανταμειφθούν πραγματικά”.


Δέσποινα Γκούμα           


Σχετικά Άρθρα

Back to top button