Ειδήσεις

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 24ης ΜΑΡΤΙΟΥ2021

Κύριε Δήμαρχε

Όπως όλοι γνωρίζουμε η περιοχή της Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά προβλήματα που ουσιαστικά έχουν συντελέσει τόσο στη σταδιακή μείωση του μόνιμου πληθυσμού της, όσο και στη γενικότερη υποβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε είναι  ιδιαίτερου φυσικού κάλους και αξίας για όλο το Δήμο Ξάνθης.

Παρά τις όποιες προσπάθειες αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την αναβάθμιση της Σταυρούπολης, ωστόσο υπάρχουν πλέον της έλλειψης σοβαρών υποδομών στην περιοχή και σημαντικά προβλήματα καθημερινότητας που δυσκολεύουν περαιτέρω την ήδη δύσκολη ζωή των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής.

Ένα από αυτά είναι οι μετακινήσεις των κατοίκων από και προς την Ξάνθη, από το επίκεντρο δηλαδή όλων των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων των κατοίκων όλης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους  ΕΡΩΤΑΣΤΕ:

1ονΓια ποιο λόγο δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα τα έργα ασφαλτόστρωσης 800.000 ευρώ για τη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, όπως είχατε εξαγγείλει ότι εξασφαλίσατε πριν ένα περίπου χρόνο από τα αρμόδια Υπουργεία;

2ονΓια πιο λόγο ως Δήμος Ξάνθης, δεν  επιδοτείτε  το ΚΤΕΛ Νομού Ξάνθης – όπως ο ίδιος μας έχετε δηλώσει στην Οικονομική Επιτροπή ότι προβλέπεται από τον νόμο-  προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια από  Ξάνθη προς Σταυρούπολη και με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί η ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής από τον μειωμένο αριθμό δρομολογίων.

Σάββας Μελισσόπουλος           Γιώργος Χατζηθεοδώρου          Πασχάλης Λύρατζης

  “Ξάνθη για ΟΛΟΥΣ”                       “Πολίτες για την Ξάνθη”               “Νέα Ξάνθη”

 

ΘΕΜΑ  ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ  ΓΙΑ Δ.Σ. 24-3-2021

 ΠΡΟΣ

  1. ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΘΗΣ κ. Τσέπελη Εμμανουήλ
  2. ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΘΕΜΑ:«ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΣ  ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ»

 

Στο με αριθ. πρωτ.2024/8-2-2021 έγγραφό σας το οποίο  παραλάβαμε  στις 11-3-2021, μας παραθέτετε την ισχύουσα νομοθεσία για τις παιδικές χαρές και το χώρο στάθμευσης, που πρόκειται να δημιουργηθούν και επιπλέον μας ενημερώνετε επίσημα για τα παρακάτω:

Α. ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ

Για την παιδική χαρά προτίθεται ο Δήμος Ξάνθης  να αναζητήσει οικόπεδο από 200 τετραγωνικά μέτρα και πάνω, σε επιθυμητή απόσταση ίση ή μικρότερη των 70 μέτρων από την κεντρική πλατεία της Σταυρούπολης.

Β. ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ – ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Για τον χώρο στάθμευσης προτίθεται ο Δήμος Ξάνθης  να αναζητήσει οικόπεδο επιφάνειας από 140 τετραγωνικά μέτρα έως 240 τετραγωνικά μέτρα που θα καλύψουν όπως μας αναφέρετε τις ανάγκες στάθμευσης 7-12 οχημάτων  και  επιθυμητή απόσταση 100-150 μέτρων από την κεντρική πλατείατης Σταυρούπολης.

Ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο τις παρακάτω ενέργειες προκειμένου να προχωρήσουμε τάχιστα και συναινετικά στην αγορά των απαραίτητων οικοπέδων στην περιοχή της Σταυρούπολης :

 Ενέργεια 1η : Επίσημη ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για τη συγκεκριμένη αναζήτηση οικοπέδων  από το Δήμο Ξάνθης, με την διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος των πολιτών που ενδιαφέρονται να πουλήσουν τα οικόπεδά τους και διαθέτουν τις προδιαγραφές των ακινήτων, που θέσατε με το αριθ. πρωτ.2024/8-2-2021 έγγραφό σας. Σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στη με αρ. πρωτ. 25036/25-9-2020 αναφορά της υπαλλήλου του Τμήματος Ταμείου και εσόδων της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης  «Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου, είτε  απευθείας είτε με δημοπρασία, δεν αποκλείεται η προηγούμενη έρευνα τοπικής αγοράς προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη κατάλληλων και πρόσφορων  ακινήτων, χωρίς να απαιτείται προς τούτο η τήρηση ορισμένης διαδικασίας…(βλ. Ε.Σ.Πραξ. Κλιμ. Προλ. Ελ. Δαπ. Στο VIIΤμ. 172/2011, 48/2012, προβλ. Πραξ. VIIΤμ. 14, 15/2006, 118/2011)».

Ενέργεια 2η : Εάν για κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά – π.χ για το χώρο στάθμευσης – υπάρξει ένας ενδιαφερόμενος, με έγγραφη προς τον Δήμο πρότασή του, με την οικονομική απαίτηση του και με έγγραφη συναίνεση και της τεχνικής υπηρεσίας που κατάρτισε τους όρους ότι πληροί τις προϋποθέσεις, τότε να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε απευθείας αγορά αιτιολογώντας επαρκώς και εμπεριστατωμένα, ότι είναι το μοναδικό ακίνητο που πληροί τις ανάγκες που έθεσε ο Δήμος , αφού δεν θα υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος. (ν.3463/άρθρ. 191,παρ.1) (Στο σημείο αυτό θα μπορούσε ο Δήμος Ξάνθης προηγουμένως να απευθυνθεί – αν επιθυμεί -συμπληρωματικά και σε εκτιμητή για να γνωρίζει εκ των προτέρων την εμπορική αξία του οικοπέδου προκειμένου να διαπραγματευτεί κατάλληλα με τον ενδιαφερόμενο πωλητή).

Ενέργεια 3η : Εάν όμως για την αγορά του καθενός οικοπέδου ξεχωριστά υπάρξουν πλέον του ενός ενδιαφερόμενοι πωλητές που τα οικόπεδά τους πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές του με αρ. πρωτ. 2024/ 8-2-2021 εγγράφου,και με έγγραφη συναίνεση και της τεχνικής υπηρεσίας, τότε να επιλεγεί η διαδικασία της μειοδοτικής δημοπρασίας.Σε αυτή την περίπτωση και αντιλαμβανόμενοι τις διαστάσεις, που έχει αποκτήσει το όλο ζήτημα, τη σπουδαιότητα και σημασία, που διαδραματίζουν οι ενέργειες των εκπροσώπων εν γένει του Δήμου μας στις ζωές των κατοίκων της Σταυρούπολης, θεωρούμε ότι η  απόκτηση από πλευράς του Δήμου Ξάνθης ακινήτων στην Σταυρούπολη για τη δημιουργία παιδικής χαράς και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων πληροί τις προϋποθέσεις εκείνες της σοβαρότητας και σπουδαιότητας, ένεκα των οποίων δύναται να ενεργοποιηθεί η διάταξη του αρθρ. 72 παρ. 2 ν. 3852/2010.

Ειδικότερα προτάσσουμε την επιτακτική ανάγκη της ανεύρεσης συναινετικής λύσης στο θέμα, που έχει ανακύψει, την επίλυση του θέματος με ομόνοια και σύμπνοια από πλευράς των αρχών του Δήμου μας. Ήδη με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης στις 23-3-2021 αποφασίστηκε ομόφωνα να παραχωρηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο η αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής για κατάρτιση των όρων της δημοπρασίας ή της απευθείας αγοράς, με στόχο την ανεύρεση της συμφερότερης και καταλληλότερης προσφοράς ακινήτων, έχοντας ήδη και την τιμή πώλησης από τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Θεωρούμε, ότι η λύση αυτή, η οποία ρητά προβλέπεται στο νόμο, όχι μόνο εξασφαλίζει τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας αλλά και αναδεικνύει την ειλικρινή πρόθεση των εκπροσώπων του Δήμου Ξάνθης για επίλυση σημαντικών θεμάτων, που επηρεάζουν τις ζωές των δημοτών του με σύμπνοια και σε κλίμα συναίνεσης και λήψης έγκυρων και νόμιμων αποφάσεων με διαφάνεια και τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

 Μετά τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι τόσο  αταλάντευτη βούλησή μας, όσο και  επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα στην αγορά των οικοπέδων που απαιτούνται  για την παιδική χαρά και για τον χώρο στάθμευσης στην Σταυρούπολη, αρκεί να ληφθεί υπόψη η άποψη της πλειοψηφίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης ως κυρίαρχο όργανο σχετικά με τη διαδικασία και τον τρόπο αγοράς των κατάλληλων οικοπέδων.

 Ποτέ και σε κανένα σημείο της διαδικασίας δεν υπήρξε από κανένα μέλος του Δημοτικού μας Συμβουλίου προβληματισμός ή πολύ περισσότερο αντίθετη άποψη σε ότι αφορά  την αναγκαιότητα ή τη χρησιμότητα μιας τέτοιας απόφασης, η οποία θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Σταυρούπολης.

Σας ζητούμε να κάνετε δεκτή για συζήτηση την πρότασή μας και όλοι μαζί να καταλήξουμε σε μία συναινετική και άμεση λύση.

Ξάνθη 24-3-2021

  

Σάββας Μελισσόπουλος           Γιώργος Χατζηθεοδώρου          Πασχάλης Λύρατζης

 

“Ξάνθη για ΟΛΟΥΣ”                       “Πολίτες για την Ξάνθη”               “Νέα Ξάνθη”

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button