Ερώτηση Κοντού για προβλήματα ασφάλισης παράκτιων αλιέων

ΠΡΟΣ

 

  1. Τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας             κ. Βρούτση Ιωάννη
  2. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων                             κ. Καρασμάνη Γεώργιο

   

ΠΡΟΣ

 

  1. Τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας             κ. Βρούτση Ιωάννη
  2. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων                             κ. Καρασμάνη Γεώργιο

   

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα ασφάλισης στη παράκτια αλιεία»

 

Έντονα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της παράκτιας παραδοσιακής αλιείας, τα οποία επιδεινώνονται από την γενικότερη οικονομική κατάσταση. Στον συγκεκριμένο κλάδο η μεγάλη πλειοψηφία των σκαφών είναι μικρά σε μέγεθος, κάτω των10 μέτρωνκαι αφορούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

 

Όσοι συμμετέχουν στην παράκτια αλιεία, είτε είναι μέλη των οικογενειών των ιδιοκτητών είτε αλιεργάτες, είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την ασφάλιση στον ΟΓΑ, ενώ για τους εργάτες γης υπάρχει η δυνατότητα να ασφαλίζονται από τον εργοδότη τους με εργόσημο, δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη για τους αλιεργάτες, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες των παράκτιων αλιευτικών σκαφών να ασφαλίζουν τους αλιεργάτες τουλάχιστον ανά μήνα, παρόλο που λόγω των συνθηκών που ισχύουν μπορεί να εργαστούν μία ή δύο μέρες τον μήνα.

 

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες των σκαφών, προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα αναγκάζονται να εργάζονται από κοινού χρησιμοποιώντας τα σκάφη τους εναλλάξ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται ως αλιεργάτες εφόσον δεν εργάζονται στο σκάφος ιδιοκτησίας τους, μολονότι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ως αλιείς – ιδιοκτήτες.

 

Επιπρόσθετο πρόβλημα δημιουργείται και με τα μέλη των οικογενειών των ιδιοκτητών που για να εργαστούν στο αλιευτικό σκάφος της οικογένειας είναι υποχρεωμένα να ασφαλιστούν ως αλιεργάτες παρόλο που μπορεί να είναι ήδη ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

Σε τι μέτρα προτίθεστε να προβείτε ώστε να εξορθολογιστεί η ασφάλισή τους στον ΟΓΑ και να προσαρμοστεί στα επίπεδα της πραγματικής απασχόλησης;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 Αλέξανδρος Κοντός

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button