ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

 

Το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης έχει οργανώσει ένα πρόγραμμα γνωριμίας με την Ξάνθη την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 

  • Στάσεις σε επιλεγμένα σημεία και αφήγηση της νεότερης ιστορίας της πόλης όπως και αυτή παρουσιάζεται από την αρχιτεκτονική και τα άλλα στοιχεία που αποκαλύπτονται στον επισκέπτη.

 

 

Το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης έχει οργανώσει ένα πρόγραμμα γνωριμίας με την Ξάνθη την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 

  • Στάσεις σε επιλεγμένα σημεία και αφήγηση της νεότερης ιστορίας της πόλης όπως και αυτή παρουσιάζεται από την αρχιτεκτονική και τα άλλα στοιχεία που αποκαλύπτονται στον επισκέπτη.

 

  • Η διαδρομή περίπου 20 λεπτών καταλήγει στο Μουσείο.  Στον πολυχώρο του μουσείου ολοκληρώνεται η αφήγηση και ο επισκέπτης έχει πια, μια συνολική εικόνα για την πόλη και τα στοιχεία – κοινωνικά – οικονομικά – θρησκευτικά που διαμόρφωσαν την νεότερή μας ιστορία.

 

  • Τέλος οι επισκέπτες αφού ξεναγηθούν και στον αύλιο χώρο του μουσείου και ενημερωθούν για τα χαμάμ και τον τρόπο χρήσης τους, περιηγούνται στους χώρους του μουσείου, όπου και τους αποκαλύπτονται όλα όσα έχουμε πει.

 

  • Φωτογραφίζουν, συζητούν και μπορούν να επισκεφτούν άλλα δύο αρχοντικά την πινακοθήκηκαι το αρχοντικό Χατζιδάκι (κατόπιν συνεννοήσεως).

 

Η όλη βόλτα στην πόλη και η επίσκεψη στο μουσείο διαρκεί  μία έως και μιάμιση ώρα.

Βέβαια  μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο ανάλογα με το πρόγραμμα της κάθε ομάδας.

Το κόστος είναι 2€ το άτομο και συμπεριλαμβάνει και την είσοδο στο μουσείο.

 

 

Σχετικά με το Μουσείο

 

Λαογραφικό &  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Στο λαογραφικό &  ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

 

Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτηρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.

Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.

Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης.

Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη».   Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

Είναι το μεγαλύτερο κτήριοστη βόρεια Ελλάδα, πλήρως αποκαταστημένο, με τόσο εκτενή όγκο τοιχογραφιών, οροφογραφιών, ξυλόγλυπτων ταβανιών, μουσαμάδων, καθώς και στο μεγαλύτερο αριθμό των εκθεμάτων του.

 

 

Σχετικά με τον Κατάλογο του Μουσείου

Κυκλοφορεί το βιβλίο – κατάλογος του Μουσείουαπό την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, με την υποστήριξη του Υπουργείου πολιτισμού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας «από τονπρόλογο του καταλόγου»

Η Ξάνθη και η νεότερή της ιστορία όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

«Ο κατάλογος του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης αποτελείται από επτά θεματικές ενότητες. Γιατί επτά ενότητες; θα αναρωτηθείτε. Επειδή θελήσαμε να καταγράψουμε πολλές μικρές ιστορίες, που αν τις προσθέσουμε, μας φτιάχνουν μια μεγαλύτερη.»

 

 

           1. Χώρος – Μνήμη – Θράκη  / 2. Μια πόλη – μια ιστορία – ένα ταξίδι / 3. Η πόλη του Καπνού / 4. Η Αστική Τάξη της Ξάνθης στις αρχές του 20ου αι. / 5. Από την οικία Κουγιουμτζόγλου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της ΦΕΞ  / 6. Λαογραφικά Στοιχεία της Ξάνθης /  7. Συλλογές του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου ΦΕΞ / 7.1. Αναμνήσεις επί Χάρτου / 7.2. Γραμματόσημο  / 7.3. Επίλεκτα εκθέματα

 

Δίγλωσσος (Ελ. – Αγγλ.)

Έγχρωμος / 256 σελ

 Τιμή 5€

 

 

  Με εκτίμηση

 

Πασχάλης Ξανθόπουλος

Διευθυντής του Μουσείου

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button