ΑΔΕΣΠΟΤΑ – ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΣΙΡΩΝΗ

Ο κακός  χαμός για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι ασήμαντες μειοψηφίες των «ψευτοφιλόζωων», απειλούν και τρομοκρατούν! Τόση φασαρία, ούτε όταν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφιζαν τις μειώσεις των συντάξεων για πολλοστή φορά! Ο Τσιρώνης στο απόσπασμα, για τα καλά και τα κακά που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Ο κακός  χαμός για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι ασήμαντες μειοψηφίες των «ψευτοφιλόζωων», απειλούν και τρομοκρατούν! Τόση φασαρία, ούτε όταν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφιζαν τις μειώσεις των συντάξεων για πολλοστή φορά! Ο Τσιρώνης στο απόσπασμα, για τα καλά και τα κακά που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

   Καλά, σε σχέση με την αυστηροποίηση κάποιων διατάξεων για τον έλεγχο των γεννήσεων δεσποζώμενων και αδέσποτων,  για να μην δημιουργούνται νέες γενιές αδέσποτων στις πόλεις, αν και εμείς εκτιμούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι πενιχρό και τα αδέσποτα θα συνεχίσουν να πληθαίνουν .

 Κακό του νομοσχεδίου, ότι τα αδέσποτα εξακολουθούν να παραμένουν στις πόλεις με όλα τα συνεπακόλουθα.

Παρακάτω δίνουμε ένα – δύο σημεία, όπου το νομοσχέδιο Τσιρώνη θα αποδειχθεί στην πράξη ότι προκάλεσε πολύ χαμό , για το τίποτα!

                Στο άρθρο 9 λοιπόν του νομοσχεδίου, προτείνουμε τα παρακάτω:

                Κείμενο Άρθρου:

Αρθρο9, παραγρ.2 , εδάφιο 2:

Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν  χώρους μόνιμης παραμονής και περίθαλψης.  Διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό, κτηνιάτρους και προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες του καταφυγίου. Διαθέτουν την κατάλληλη τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο  εξοπλισμό και διαθέτουν άδεια σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί ίδρυσης και λειτουργίας για τα ενδιαιτήματα ζώων του Ν.604/1977 και του Π.Δ.463/1978.

Εισηγητική Έκθεση

Συγκεκριμένα προτείνουμε την πιο πάνω διάταξη, διότι θεωρούμε ότι μόνον εάν τα καταφύγια λειτουργήσουν ως χώροι μόνιμης παραμονής των ζώων συντροφιάς μέχρι την υιοθεσία τους ή μέχρι το τέλος της ζωής τους, θα απαλλαγούν οι πόλεις και τα χωριά από τα αδέσποτα.

 Θεωρούμε ότι οι πόλεις και τα χωριά δεν είναι ο φυσικός χώρος , όπου μπορούν να ζουν χωρίς προβλήματα τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

  Δεν μπορεί ένα αδέσποτο να είναι ευτυχισμένο μέσα στις πόλεις, όπου κινδυνεύει από την πείνα, τη δίψα, τη ζέστη, το κρύο, τη βροχή, τα αυτοκίνητα, τους ανθρώπους, τις φόλες, κλπ.

     Ταυτόχρονα τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα αδέσποτα είναι τεράστια , και ενδεικτικά αναφέρουμε την αναζήτηση τροφής στα σκουπίδια, τους κάδους, γύρω από τα Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, εστίες , κλπ, την επιθετική συμπεριφορά, τα χιλιάδες δαγκώματα, τον θανάσιμο κίνδυνο από ζωοανθρωπονόσους όπως η λύσσα, ο εχινόκοκκος, τα περιττώματα στις πλατείες και τα πεζοδρόμια, τις αγέλες στα πάρκα, κλπ.

Προτείνουμε λοιπόν, την ίδρυση μεγάλων ελεύθερων καταφυγίων, όπου τα ζώα θα ζουν ελεύθερα (χωρίς κλουβιά) κατά ομάδες (πχ. μικρά, μεγάλα, αρσενικά, θηλυκά, γάτες, σκυλιά, επιθετικά ,κλπ).

Τα καταφύγια να λειτουργούν σαν χώροι προσωρινής ή μόνιμης άφεσης ζώων συντροφιάς από τους ιδιοκτήτες ζώων και αντίστροφα σαν χώροι υιοθεσίας για όποιους θέλουν να πάνε να υιοθετήσουν κάποιο ζώο συντροφιάς.

Έτσι κανείς ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς δεν θα έχει λόγο να πετάξει το κατοικίδιό  του στο δρόμο, αλλά θα το παραδώσει στο καταφύγιο.

  Προτείνουμε επίσης να τροποποιηθούν και άλλα σημεία του Ν.4039/12 ώστε να συμφωνούν στο πνεύμα των παραπάνω, καθώς και  οι διατάξεις των Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978 και κάθε άλλης νομικής διάταξης, ώστε να προβλέπεται η λειτουργία μόνιμων ελεύθερων από κλουβιά καταφυγίων, κλπ.  Ιδιαίτερα το άρθρο 3 του Π.Δ.463/1978 όπου προβλέπεται για κάθε σκύλο ξεχωριστό κλουβί 2 Χ 2 Χ 2. Κλουβιά μόνο όταν είναι ανάγκη (πχ. επιθετικά σκυλιά, κλπ).

 Επίσης θεωρούμε την διάταξη για κάθε 50 ζώα να προβλέπεται και ένας κτηνίατρος ,υπερβολική και απαράδεκτη, όταν στο Νοσοκομείο Ξάνθης για 100.000 κατοίκους, εργάζονται λιγότεροι από 50 ιατροί, δηλαδή κάθε γιατρός αναλογεί σε  περισσότερους από 2000 κατοίκους.        

Φανταζόμαστε έτσι τα ελεύθερα καταφύγια με τα κυνοκομεία, χώρους ευζωίας των αδέσποτων και ταυτόχρονα σαν χώρους κοινωνικής δράσης, με πολλά δρώμενα για παιδιά, φιλόζωους και φιλοζωικές οργανώσεις.

Λέμε λοιπόν πολύ απλά, αλλά δυνατά:

-ΟΧΙ αδέσποτα στις πόλεις και τα χωριά μας.

-Όλα τα αδέσποτα στα καταφύγια.

– ΟΧΙ άλλα δαγκώματα, όχι άλλοι Αντιδήμαρχοι στον Εισαγγελέα.

Φτάνει επιτέλους η υποκρισία της Πολιτείας, των ψευτοφιλόζωων, των Δήμων και κάθε αρμόδιου.

            Επιτέλους ας αντιγράψουμε την Ευρώπη!

 

                              Για την Φιλοζωική Ομάδα Δράσης                                                                                                          Κομνηνός Γιώργος , Οικονομολόγος

                           Χατζηαποστόλου Βασίλης, Ιατρός

Σχετικά Άρθρα

Back to top button