Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε τις καρδιές του κόσμου και αυτή η διάχυτη απαισιοδοξία μόνο ευχάριστες σκέψεις και θετικά μηνύματα δε σε προκαλεί ….. Έχουμε φτάσει πλέον σε μια εποχή που το ποτήρι το βλέπουμε μισοάδειο και όχι μισογεμάτο……

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε τις καρδιές του κόσμου και αυτή η διάχυτη απαισιοδοξία μόνο ευχάριστες σκέψεις και θετικά μηνύματα δε σε προκαλεί …..


Έχουμε φτάσει πλέον σε μια εποχή που το ποτήρι το βλέπουμε μισοάδειο και όχι μισογεμάτο……


Εστιάζουμε την προσοχή μας σε εκείνα που μας λείπουν και όχι σε αυτά που έχουμε….


Ίσως γιατί με την πάροδο των χρόνων και αυτά τα λίγα που έχουμε εξανεμίζονται… Από την άλλη δεν υπάρχουν και τα εχέγγυα  εκείνα που θα κάνουν τον κόσμο να αναθαρρέψει και να αισθανθεί πως κάτι πάει να αλλάξει προς το καλύτερο…..


 



Μέχρι στιγμής βλέπει μόνο να του υπόσχονται και να του τάζουν και άλλα πολλά που υποτίθεται πως θα του ελαφρύνουν την καθημερινότητά του και θα του βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής του……


Από την άλλη αισθάνεται την καμπούρα του να γέρνει όλο και περισσότερο από τα επιπλέον βάρη….. 


Και το περίεργο είναι πως, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι ακόμη και οι έχοντες και κατέχοντες, δηλώνουν απογοητευμένοι από την υπάρχουσα κατάσταση…..


Η κάθε πλευρά κάνει τα παράπονά της στην κυβέρνηση και επιζητά άμεσες λύσεις….


Τα μηνύματα που εισπράττει κανείς σε επίπεδο χώρας, τα εισπράττει ίδια και απαράλλαχτα, αν όχι και σε μεγαλύτερο βαθμό και σε τοπικό επίπεδο…..


 



Αν εστιάσουμε την προσοχή μας σε επίπεδο νομού Ξάνθης, αυτό που ακούς από τα χείλη των περισσότερων, απλού κόσμου, αλλά και φορέων, είναι πως διανύουμε μια περίοδο στασιμότητας…..


Αν και στη φύση επικρατεί ανθοφορία και αναγέννηση, στον τόπο διακρίνεται ένας μαρασμός …..


Η αλήθεια είναι πως την ανάπτυξη ενός τόπου ή τις προοπτικές που υπάρχουν για να αναπτυχθεί μια περιοχή, ο καθένας μας ανάλογα και από τη θέση στην οποία βρίσκεται, τις αντιλαμβάνεται και τις ερμηνεύει  και με διαφορετικό τρόπο…..


Η προσέγγιση μιας κατάστασης ή ενός ζητήματος, εξαρτάται και από την επαγγελματική ή εργασιακή θέση στην οποία βρίσκεται  αυτός που επικροτεί ή κατακρίνει κάτι….   


 



Οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι της Ξάνθης δηλώνουν απαισιόδοξοι από την εικόνα ανάπτυξης που παρουσιάζει ο νομός….. Πέρα από την ακρίβεια, την ανεργία και την αποβιομηχάνιση, το Κέντρο δεν τους παρέχει εκείνα τα μέσα που θα τους βοηθήσουν να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση….


Όταν δεν υπάρχει ρευστότητα στον κόσμο, τι να περιμένει και ο επιχειρηματίας ή ο επαγγελματίας….;


Η ντόπια αγορά στενάζει……


Πολλοί από αυτούς τονίζουν πως θέλουν να κάνουν αισιόδοξες σκέψεις και να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, όμως δεν έχουν τα χρονικά περιθώρια…..


Η κατάσταση τους είναι ασφυκτική, που δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν μέχρι οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν πράξη ή το ΕΣΠΑ να αρχίσει να κινείται στην περιοχή…..


 Αισιόδοξες σκέψεις γέννιονται όταν πέρα από τα χρήματα, υπάρχουν και δοκιμασμένες πολιτικές και μηχανισμοί, μα πάνω από όλα όταν αλλάζουν νοοτροπίες και κατεστημένα …..


 



Ούτε το ΕΣΠΑ, ούτε ο νέος Χωροταξικός χάρτης και οι συνενώσεις δήμων και νομαρχιών θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη, αν δεν αλλάξουν αντιλήψεις και τακτικές από τη βάση της κοινωνίας μέχρι εκείνους που κρατούν τα ηνία μιας χώρας και σχεδιάζουν και αποφασίζουν για τις τύχες μας…..


Και αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη, ας γυρίσει το ρολόι του χρόνου πίσω και ας θυμηθεί τις προσδοκίες και τα σχέδια που έκανε όταν ο πρώτος “Καποδίστριας” έπαιρνε σάρκα και οστά…..


Οι κοινότητες έγιναν δήμοι, τα χωριά διαμερίσματα και τα κεφαλοχώρια έδρες ή πόλεις…..


Άλλοι κάτοικοι των χωριών έβλεπαν τα κτίρια των παλιών κοινοτήτων να γίνονται δημαρχεία και άλλοι να ερημώνονται ή να μετατρέπονται σε ΚΑΠΗ και πολιτιστικά κέντρα…..


 



Όλοι πίστευαν τότε πως η ύπαιθρος θα ζωντανέψει, θα αναπτυχθεί και θα μπει φρένο στην αστυφιλία…..


Θα γίνει ελκυστική για επενδυτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και οι νέοι να μένουν στον τόπο τους…..


Και  φυσικά υπήρχαν και άλλα πολλά όνειρα…..


Όσο για το πόσα από αυτά βγήκαν αληθινά, η απάντηση δίνεται μέσα από το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη που σχεδιάζει εκ νέου η κυβέρνηση…..


Αλλά και από την ίδια την πραγματικότητα, η ερήμωση της υπαίθρου συνεχίζεται με εντατικότερους ρυθμούς, σχολεία κλείνουν και αστυνομικά τμήματα λειτουργούν με δυο και τρεις αστυνομικούς…..


Ελάχιστα καταστήματα έχουν ανοίξει και ελάχιστοι νέοι έχουν επιστρέψει στα χωριά τους ……


 



Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και οι αισιόδοξοι που πιστεύουν πως υπάρχουν δυνατότητες να αλλάξει ο τόπος προς το καλύτερο και μάλιστα πως ήδη έχει αρχίσει να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση…..


Και ως συνήθως οι αισιόδοξοι είναι εκείνοι που σχεδιάζουν και χαράσσουν πολιτικές…..


Κρίνεται αναγκαίο  να έχουν θετικές σκέψεις γιατί είναι εκείνοι που καλούνται από τους πολίτες να τραβήξουν το κουπί της ανάπτυξης…. 


Πάντως με όποια στάση, θετική ή αρνητική  και αν αντιμετωπίζει κανείς την όλη κατάσταση, κοινή διαπίστωση είναι πως για να πάει ο τόπος μπροστά δε θέλει μόνο λόγια, αλλά πολύ δουλειά και μάλιστα από όλους, και από εκείνους που χαράσσουν πολιτικές, αλλά πολύ περισσότερο από εκείνους που καλούνται να τις κάνουν πράξη, δηλαδή από τους απλούς  καθημερινούς πολίτες…… 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button