Παράταση στην αγωνία των καπνεργατών

Μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Απρίλη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη συνάντηση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Καπνεργατών με τη υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σοφία Καλαντζάκου.

   Μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Απρίλη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη συνάντηση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Καπνεργατών με τη υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας  κ. Σοφία Καλαντζάκου.


  Το ραντεβού προσδιόρισε η ίδια χρονικά και μάλιστα κατά τη σύντομη παρουσία της στην Ξάνθη το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, όπου και παρέστη στην εκδήλωση του Νομαρχιακού Τμήματος Γυναικών της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ξάνθης.


  Να σημειωθεί ότι η συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα καπνεργοστάσια του νομού είχε επιδιωχθεί από τους ίδιους να γίνει νωρίτερα, όμως λόγω  των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων για την ψήφιση του Ασφαλιστικού, αυτό δεν κατέστη δυνατό.


  Έτσι λοιπόν αμέσως μετά  την ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει και η συνάντηση με την υφυπουργό Απασχόλησης.


  Όπως είναι γνωστό η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης έχει θέσει μια σειρά αιτημάτων στην κ. Καλαντζάκου που αφορούν κυρίως  στη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος,-π.χ. κλασματική σύνταξη-, επισημαίνοντας της παράλληλα και τη δυσκολία που συναντούν στην εξεύρεση εργασίας λόγο της φθίνουσας πορείας της καπνοκαλλιέργειας.


   Πάντως αν και η υφυπουργός Απασχόλησης έγινε κοινωνός των προβλημάτων των καπνεργατών της Ξάνθης από τον περασμένο μήνα περίπου, σε ερώτηση που της έθεσε η εφημερίδα μας απέφυγε να πάρει οποιαδήποτε δέσμευση, παρά μόνο να επισημάνει πως θα συναντηθεί μαζί τους τη μεθεπόμενη εβδομάδα και πως το όλο θέμα θα εξετασθεί τότε. 


  Μάλιστα σημείωσε πως πρόθεσή της είναι να συζητήσουν συνολικότερα το θέμα, ενώ τόνισε πως τα αιτήματα του Σωματείου των καπνεργατών θα πρέπει να μελετηθούν μέσα από μια συνολικότερη προσέγγιση και όχι μόνο σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό. Για αυτό και θα υπάρξει συνεργασία και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


   Στο μεταξύ  και σε ότι αφορά το 12% της επιδότησης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και της καθυστέρησης καταβολής του, η κ. Καλαντζακου απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.


  Ωστόσο επεσήμανε το στόχο της πολιτικής του υπουργείου της που είναι η σταθερή και συνεχής μείωση της ανεργίας, μέσα από στοχευμένες δράσεις, μέσα από ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση. Και προς την κατεύθυνση αυτή θα κινείται ο ΟΑΕΔ, στον οποίο και θα πρέπει να προστρέχουν οι ενδιαφερόμενοι.


   “Εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία σαν μια παρένθεση και όχι σαν μια μόνιμη κατάσταση”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


Δέσποινα Γκούμα   


Σχετικά Άρθρα

Back to top button