ΣΕΚΑΠ: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ;
Τα δύο σωματεία εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ κάλεσαν το Σάββατο τους φορείς του τόπου προκειμένου να στηρίξουν την προσπάθεια τους και να πιεστεί η Αγροτική Τράπεζα να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Με δεδομένο όμως την άρνηση της και σαφώς την άρνηση της ΣΕΚΕ έτερου μεγαλομετόχου της ΣΕΚΑΠ, το μέλλον προεικονίζεται αβέβαιο σε ότι αφορά την λειτουργία της επιχείρησης. Η μόνη λύση πλέον είναι να βρεθεί τρόπος να μπει ζεστό χρήμα στην επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι προβάλλουν την πολιτική λύση της χρηματοδότησης μέσω της ΑΤΕ, κάτι που σαφώς και βρίσκει στο πλευρό τους όλους τους θεσμικούς φορείς και τους πολιτικούς της περιοχής μας.
Τα δύο σωματεία εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ κάλεσαν το Σάββατο τους φορείς του τόπου προκειμένου να στηρίξουν την προσπάθεια τους και να πιεστεί η Αγροτική Τράπεζα να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Με δεδομένο όμως την άρνηση της και σαφώς την άρνηση της ΣΕΚΕ έτερου μεγαλομετόχου της ΣΕΚΑΠ, το μέλλον προεικονίζεται αβέβαιο σε ότι αφορά την λειτουργία της επιχείρησης.
Η μόνη λύση πλέον είναι να βρεθεί τρόπος να μπει ζεστό χρήμα στην επιχείρηση.
Οι εργαζόμενοι προβάλλουν την πολιτική λύση της χρηματοδότησης μέσω της ΑΤΕ, κάτι που σαφώς και βρίσκει στο πλευρό τους όλους τους θεσμικούς φορείς και τους πολιτικούς της περιοχής μας.
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Κώστας Γαβριηλίδης, στην εισήγηση του αναφέρθηκε στην έλλειψη ιδίων κεφαλαίων, στις ανείσπρακτες οφειλές από το δημόσιο προς την εταιρία, τη μη λήψη του 12% και την οικονομική ασφυξία που θα φέρουν την εταιρεία στα πρόθυρα της παύσης λειτουργίας.
έκανε αναφορά στην συνάντηση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε παρουσία των κ. Παμπούκη, Ταρενίδη, Τιμοσίδη και του προέδρου της ΑΤΕ Πανταλάκη όπου όλοι δεσμεύτηκαν πώς θα στηρίξουν τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας και ότι αυτή δεν θα πωληθεί.
“Πιστέψαμε στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης,, η ΑΤΕ συμπεριφέρεται ως στυγνός δανειστής και όχι σαν μεγαλομέτοχος”.
αναφέρθηκε στο πώς η επιχείρηση έφτασε σε αυτό το σημείο και τόνισε ότι αιτία είναι ο σκληρός ανταγωνισμός.
Τέλος είπε ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας ζητούν μία καθαρή απάντηση και την στήριξη όλων των φορέων και την πίεση τους προς την Κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας, ζητώντας παράλληλα να μην γίνει η ΣΕΚΑΠ στίβος πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Απεύθυνε προς τους παρισταμένους φορείς το ερώτημα ως εξής: “Σ αυτόν τον αγώνα είσθε μαζί μας”;
Ο Τσαπτής Γιάννης, πρόεδρος του άλλου σωματείου εργαζομένων, ανέφερε ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης αν υπάρξει πολιτική βούληση να στηριχθεί η εταιρεία.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ
ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης κκ Παντελεήμων είπε ότι “στο ερώτημα σας αν στον αγώνα σας είμαστε μαζί σας, σας λέμε ναι είμαστε. Επιθυμούμε την διατήρηση της ΣΕΚΑΠ που ήταν όνειρο του Μπαλτατζή”.
Δεσμεύθηκε ότι θα ασκήσει την οποιαδήποτε επιρροή και αυτή που μπορεί, προκειμένου να συνεχισθεί η λειτουργία της ΣΕΚΑΠ.
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καβάλας Δ. Παπουτσής ανέφερε ότι η ΣΕΚΑΠ είναι η ταυτότητα της περιοχής και δεσμεύθηκε ότι με το θεσμικό του ρόλο θα στηρίξει την βιωσιμότητα της και ζήτησε από τους παρόντες να προβούνε σε συγκεκριμένες προτάσεις πέρα από το κοινό ψήφισμα.
Ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι δεν σύρεται από Κυβερνητικές αποφάσεις είπε ότι δεν είναι πολιτικό φερέφωνο κανενός και ζήτησε από τον Σεβασμιότατο να γίνει μπροστάρης στον αγώνα της επιβίωσης της ΣΕΚΑΠ και όλοι οι άλλοι θα τον ακολουθήσουν. Υιοθέτησε την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη προς το Περιφερειακό συμβούλιο να εκδοθεί ψήφισμα για την στήριξη της ΣΕΚΑΠ και της ΕΒΖ, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι εθνικό και δεσμεύθηκε ότι θα το θέσει στον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προγραμματισμένη του συνάντηση, καθώς και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και ζήτησε να γίνει διαχρονικός διακομματικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη αυτής της Περιφέρειας και έκλεισε την τοποθέτηση λέγοντας “Είμαι μαζί σας”.
Στη συνέχεια ο κ. Καραλίδης είπε ότι αυτή η συνάντηση και το κάλεσμα των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ του θυμίζουν ημέρες του ‘92 και ζήτησε τη συνέχιση της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ, όχι με λογιστικά δεδομένα αλλά με αυτό που ζητά η τοπική κοινωνία.
“Σήμερα η τοπική κοινωνία ενωμένη με μπροστάρη τον Μητροπολίτη θα παλέψει για να δώσει ζωή στην τελευταία καμινάδα που απέμεινε”.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρεις Γ. Παυλίδης τόνισε τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας των εργαζομένων και είπε ότι αν κλείσει η ΣΕΚΑΠ θα έχουμε υπανάπτυξη και αύξηση της ανεργίας.
“Φοβάμαι ότι είμαστε προ ειλημμένων αποφάσεων” συμπλήρωσε.
Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης, ως εκπρόσωπος του δημάρχου, ανέφερε ότι δεν είναι ώρα για λόγια και πρέπει να αποφασιστεί ποιος είναι ο αγώνας και πρότεινε να παραιτηθούν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες. Απευθυνόμενος προς τους εργαζομένους είπε χαρακτηριστικά: “Λάβετε ως δεδομένο τη στήριξη μας”.Και απευθυνόμενος στους θεσμικούς παράγοντες είπε: “Να παραιτηθούμε κύριοι, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο πολιτικό και η ΑΤΕ ας κάνει ότι θέλει”. Ευχήθηκε καλό αγώνα.
Ο δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου είπε ότι είναι στη διάθεση όλων προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί ο αγώνας.
Ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης ανέφερε ότι “πληρώνουμε τις παθογένειες του συνεταιριστικού κινήματος”
Πρότεινε να διαμορφωθεί πλαίσιο και συγκροτημένη πρόταση και την Τρίτη θα είναι πρώτο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο το ψήφισμα στήριξης.
Ο Αντιδήμαρχος του δήμου Νέστου, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Χρυσούπολης κ. Μιχαηλίδη, Α. Καμπούρης ανέφερε ότι η ανεργία στην Α.Μ.Θ. έφτασε τις 51.000 και δεν “σηκώνει” άλλους. το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νέστου θα εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης.
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ
ο Χρίστος Πούλιος έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση με την διττή του ιδιότητα ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης αφ ενός και αφ ετέρου ως διευθυντής της καπνοβιομηχανίας. Τόνισε ότι δεν πει ευχολόγια αλλά θα αναφερθεί σε δεδομένα καθώς ο αγώνας του είναι δεδομένος με τη λογική ότι σαφώς και θα αγωνιστεί και για τα δικά του συμφέροντα ως εργαζόμενος αυτής της εταιρείας.
Είπε όταν προεργάστηκε σε αυτήν την βιομηχανία είχε το 85% της εγχώριας αγοράς και το 15% ήταν εισαγόμενα τσιγάρα ενώ σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο. Έχουν απομείνει η ΣΕΚΑΠ και ο Καρέλιας από τις εναπομείναντες ελληνικές καπνοβιομηχανίες να αγωνίζονται για την επικράτηση τους. Ανέφερε πώς έφτασε σήμερα η ΣΕΚΑΠ στο και πέντε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα 2 τελευταία χρόνια γίνεται ένας ανηλεής πόλεμος τιμών στην αγορά. παράλληλα ήρθαν μέσα στο 2010 τέσσερις αυξήσεις της φορολογίας, οι οποίες οδήγησαν σε αδιέξοδο όλες τις καπνοβιομηχανίες.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Η ΣΕΚΑΠ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΜΑΘ
Ο κ. Πούλιος είπε ότι η ΣΕΚΑΠ και ο Καρέλιας είχαν τσιγάρα από χαμηλή έως μεσαία τιμή και λίγα με υψηλή τιμή, αυτό σήμαινε αυτόματα ότι ο ρόλος των δύο εταιριών ήταν παρεμβατικός στην αγορά και αυτό ενοχλούσε.
“Ας μη γελιόμαστε δεν ενοχλούμε ως μερίδιο αγοράς ούτε ως προϊόν, τους ενοχλούμε ως παρουσία γιατί απλά χάνουν λεφτά οι πολυεθνικές από τις παρεμβάσεις που κάνουμε. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι θέμα κακών εργαζομένων, ούτε κακών διοικήσεων αλλά δεχόμαστε έναν ανηλεή πόλεμο με αιχμή του δόρατος την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Όταν στην περιοχή μας κυκλοφορούν “συλλεκτικά” πακέτα με διαφοροποιημένη τιμή σε σχέση με τα αντίστοιχα πακέτα τους που κυκλοφορούν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη φθηνότερα κατά 0,30 και 0,40 λεπτά θαρρείς και εδώ είναι άλλη επικράτεια, έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες ότι δίνουν σε μαγαζιά τσιγάρα κάτω από το τραπέζι για να φύγει η ΣΕΚΑΠ από μέσα. Ας αναρωτηθούμε για αυτό το πράγμα και ας σκεφθούμε αν κάναμε αυτό που έπρεπε. Μιλάω για τους συνδημότες μας, μιλάω για τους συντοπίτες μας και τους πολίτες όλης της περιφέρειας. Κάναμε αυτό που έπρεπε ώστε να στηρίξουμε ενεργά αυτήν την βιομηχανία που δραστηριοποιείται στον τόπο μας; Που μπορεί να μην δουλεύουμε εμείς αλλά να δουλεύει ο ξάδερφος μας, ο φίλος μας, φοβάμαι ότι δεν το κάναμε. Πολλοί από εμάς που είμαστε παρόντες εδώ, έχουμε στις τσέπες μας τσιγάρα ξένων εταιριών”.
Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Σύμφωνα με τον κ. Πούλιο σήμερα τα προβλήματα της εταιρείας δεν λύνονται με τη συμπαράσταση ηθικής και το φιλότιμο. Θύμισε ότι είναι μία ανώνυμη εταιρεία και υπάγεται στους όρους της αγοράς και κανένα ψήφισμα δεν μπορεί να ανατρέψει τους νόμους της αγοράς και τις νομοθεσίες περί ανωνύμων εταιρειών.
Υπάρχει η νομοθεσία και οι μέτοχοι είπε χαρακτηριστικά και αυτή τη στιγμή μεγαλομέτοχοι είναι η ΑΤΕ με 44,5% το υπόλοιπο 5,5% που άμεσα ή έμμεσα ελέγχεται από την ΣΕΒΑΘ, την ΣΕΚΕ που έχει περίπου το 34% και οι εργαζόμενοι περίπου το 8,5% και οι υπόλοιπες συνεταιριστικές ενώσεις το 10-12% .
Απέδωσε στην κακή πολιτική βούληση το μικρό της μετοχικό κεφάλαιο αυτό των
ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΙΣΡΟΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Ο συνδυασμός τόνισε μικρού μετοχικού κεφαλαίου και κρίσης βρήκε την εταιρεία να είναι αδύναμη. Μικρό μετοχικό κεφάλαιο και έλλειψη ρευστότητας καθιστούν αδύνατη την προσπάθεια να ανταπεξέλθουν.
Σύμφωνα με τους όρους της αγοράς η εταιρία ζητά ζεστό χρήμα και σύμφωνα με τη νομοθεσία απευθύνεται στους μετόχους και τον Απρίλιο θα γίνει έκτακτη γενική συνέλευση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού 25 εκ ευρώ, διευκρινίζοντας ότι αν με την επιταγή των μετόχων ανοίγουν πόρτες για ιδιωτικοποίηση, τότε οι ίδιοι ας το σκεφθούν.
Όταν η εταιρεία ανέφερε τα προβλήματα στους μετόχους και αυτοί “σήκωσαν” το χέρια, αναρωτήθηκε τι έπρεπε να κάνει τότε το ΔΣ.
“Παράλληλα με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να γίνει και η αναδιάρθρωση της εταιρείας. το πλάνο θα είναι έτοιμο μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση και είναι βέβαιο ότι θα ματώσουμε προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να παλέψουμε να έρθουν καινούρια κεφάλαια στην εταιρεία.
Είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει άλλη λύση και όλα τα άλλα είναι παραφιλολογίες και δεν οδηγούν πουθενά. Προέχει η βιωσιμότητα και λειτουργία της εταιρείας.
Μέχρι να πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Γενικής συνέλευσης θα πρέπει να έρθουν χρήματα στην εταιρεία από οφειλές που έχει το δημόσιο στην ΣΕΚΑΠ ή να βρεθούν κεφάλαια, δηλαδή ζεστό χρήμα”.
Τέλος συμφώνησε με τους προλαλήσαντες και δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει οποιοδήποτε ψήφισμα και αν εκπονηθεί και ζήτησε καλύτερη αντιμετώπιση από την μεγαλομέτοχο ΑΤΕ.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Κ. Γαβριηλίδης, πρόεδρος εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αν γίνει από τους μετόχους δεν τους βρίσκει αντίθετους, όμως μετά την ξεκάθαρη θέση της ΑΤΕ η οποία δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και με την αναδιάρθρωση του καταστατικού, ανοίγεται δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και τότε τα πράγματα αλλάζουν.
“Σήμερα η εταιρεία χρειάζεται χρήματα και πρέπει να τα βρει πρώτα από τους μετόχους γιατί αν κάποιοι άλλοι έρθουν σαν επενδυτές, δεν ξέρουμε αν θα κρατήσουν την εταιρεία και δεν γνωρίζουμε αν ο ιδιώτης θα εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι θέσεις εργασίας”.
Σχετικά με τη στάση της Αγροτικής μετά και τη δήλωση του προέδρου της ότι δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δηλώνει ξεκάθαρα ότι θέλει να απεμπλακεί από τη ΣΕΚΑΠ.
Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι οι εργαζόμενοι έτοιμοι να “ματώσουν” λόγω της αναδιάρθρωσης της εταιρείας σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εισροή κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, απάντησε ότι οι εργαζόμενοι σαφώς και είναι έτοιμοι να “ματώσουν” αν αυτό απαιτηθεί, όμως διευκρίνισε ότι αυτό είναι το εύκολο κομμάτι δηλαδή να μειωθούν οι μισθοί, όμως αν πρόκειται να υπάρξει μέλλον σαφώς και είναι διατεθειμένοι να “ματώσουν”.
Τελείωσε άλλη μία συνάντηση με παχιά λόγια, ωραία λόγια και πολιτική αυτοπροβολή στην ουσία όμως ο κίνδυνος να κλείσει η εταιρεία αν δεν βρεθεί ρευστό είναι ορατός και σίγουρα στον καιρό της ανασφάλειας που ζούμε κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας.
Σαφώς και η πολιτική βούληση είναι αυτή που μετράει όμως, αυτή έχει επανειλημμένα εκφρασθεί από την Κυβέρνηση. “Ξεπούλημα εδώ και τώρα”.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ